تظاهرات خیابانی در فرانسه در اعتراض به انتخاب نخستوزیر محافظهکار
دهها هزار نفر در شهرهای مختلف فرانسه روز شنبه ۱۷ شهریور در اعتراض به تصمیم امانوئل مکرون برای انتخاب سیاستمداری راستگرا بهعنوان نخستوزیر جدید این کشور، دست به تظاهرات زدند. معترضان مکرون را متهم میکنند که آرای احزاب چپگرا در انتخابات پارلمانی اخیر فرانسه را «دزدیده است».
مکرون روز ۱۵ شهریور با رد گزینه پیشنهادی احزاب چپگرا، میشل بارنیه، سیاستمدار محافظهکار ۷۳ ساله را بهعنوان نخستوزیر فرانسه برگزید.
بارنیه پیشتر مسئول مذاکره در خصوص خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) بود.
انتخاب بارنیه خشم رهبران و هواداران احزاب چپگرا را به دنبال داشت و بسیاری از شهرهای فرانسه، از جمله پاریس، مارسی، نانت، نیس و استراسبورگ، روز شنبه شاهد تظاهرات گسترده معترضان به اقدام مکرون بودند.
حدود ۱۳۰ تجمع در سراسر فرانسه به فراخوان اتحادیههای کارگری و احزاب چپگرا برگزار شدند. تظاهرکنندگان مکرون را به «انکار دموکراسی» و «کودتا» متهم کردند و گفتند او به آرای مردم فرانسه بیاعتنا بوده است.
رییسجمهوری فرانسه پس از شکست حزبش در انتخابات پارلمان اروپا، روز ۲۰ خرداد پارلمان فرانسه را منحل و فرمان برگزاری انتخابات زودهنگام را صادر کرد.
دور اول انتخابات پارلمانی در فرانسه روز ۱۰ تیر برگزار شد و حزب راست افراطی «اجتماع ملی» با کسب حدود ۳۴ درصد آرا، رتبه نخست را به خود اختصاص داد.
با این حال، در چرخشی غیرمنتظره در دور دوم و نهایی انتخابات فرانسه، این ائتلاف احزاب چپگرا با نام «جبهه مردمی جدید» بود که توانست با کسب ۱۸۲ کرسی در صدر قرار گیرد.
ائتلاف احزاب حامی مکرون نیز ۱۶۸ کرسی و حزب راست افراطی اجتماع ملی و متحدانش، ۱۴۳ کرسی به دست آوردند.
ژان لوک ملانشون، رهبر حزب چپ افراطی «فرانسه تسلیمناپذیر» با شرکت در تجمع اعتراضی روز شنبه پاریس، خواستار «قدرتمندترین بسیج ممکن» در تظاهرات علیه مکرون شد.
او در سخنرانی خود گفت: «دموکراسی تنها هنر پذیرفتن پیروزی نیست، بلکه فروتنی برای پذیرش شکست نیز است.»
ملانشون خطاب به معترضان افزود: «من شما را به آنچه یک نبرد طولانی خواهد بود، فرا میخوانم.»
بارنیه روز ۱۶ شهریور در اولین سخنرانی خود به عنوان نخستوزیر فرانسه، اعلام آمادگی کرد تا دولت جدید را با حضور افرادی از طیفهای مختلف سیاسی، از جمله چپگرایان، تشکیل دهد.
او در عین حال افزود به سیاستهای کلیدی مکرون پایبند خواهد بود و از اتخاذ تدابیر سختگیرانهتر در مساله مهاجرت استقبال میکند.
برخی منتقدان بارنیه میگویند بر اساس اسناد موجود، این سیاستمدار کهنهکار پیشتر دو بار علیه حقوق همجنسگرایان رای داده است.
نام او در فهرست ۱۵۵ نماینده مجلس فرانسه دیده میشود که در سال ۱۹۸۱ به قانون جرمزدایی از همجنسگرایی رای منفی دادند.
بارنیه در ۷۳ سالگی بهعنوان مسنترین نخستوزیر در تاریخ سیاسی مدرن فرانسه، جانشین گابریل اتل میشود که جوانترین نخستوزیر این کشور بود.