پرستاران بیمارستان قائم مشهد پس از ۴ روز بازداشت آزاد شدند

فشارها بر فعالان صنفی پرستاران برای متوقف کردن اعتراضاتشان ادامه دارد. محمد شریفی‌مقدم، دبیرکل خانه پرستار، خبر داد دو پرستار بیمارستان قائم مشهد که از چهار روز پیش بازداشت شده بودند، ظهر روز چهارشنبه ۱۴ شهریور آزاد شدند.

شریفی‌مقدم روز چهارشنبه به پایگاه خبری امتداد گفت امین نادرپور و علیرضا زاهدی‌مقدم با «پیگیری فوری» مدیر‌کل حوزه وزارتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ریاست دانشگاه‌ علوم پزشکی، فرمانداری و نظام پرستاری آزاد شدند.

او شامگاه سه‌شنبه ۱۳ شهریور خبر داده بود از سه روز پیش دو پرستار از بیمارستان قائم مشهد، در شیفت‌های خود حاضر نشده‌اند و اطلاعی از وضعیتشان در دست نیست.

شریفی‌مقدم گفته بود تلفن همراه این دو پرستار نیز خاموش است و احتمالا بازداشت شده‌اند.

امتداد در گزارش خود درباره اعتراضات پرستاران یادآور شد در یک ماه اخیر و با شکل‌گیری دور جدید این اعتراض‌ها، چندین فعال صنفی پرستاری با برخوردهای قهری از جمله تهدید به اخراج یا بازداشت کوتاه‌مدت مواجه شده‌اند.

دبیرکل خانه پرستار از پیگیری بازداشت این دو پرستار در مشهد خبر داد و گفت: «تمام خواسته‌های پرستاری به حق، قانونی و کاملا صنفی بوده و بهتر است از راه گفت‌وگو و تعامل حل شوند. قطعا به‌کارگیری سایر شیوه‌ها، باعث فراری شدن بیشتر پرستاران از بیمارستان‌ها خواهد شد و دودش به چشم مردم عزیز خواهد رفت.»

احمد نجاتیان، رییس کل سازمان نظام پرستاری روز ۱۲ شهریور در مصاحبه‌ای از افزایش دو برابری میانگین مهاجرت سالانه پرستاران از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ خبر داد و گفت که این آمار، رو به رشد است.

در سال‌های گذشته شماری از انجمن‌ها و نهادهای صنفی پرستاری نیز درباره روند رو به رشد مهاجرت پرستاران، تغییر شغل یا خروج آن‌ها از چرخه خدمات، هشدار داده‌اند.

شریفی‌مقدم روز ششم شهریور با ارائه آماری تجمیعی گفت سالانه سه هزار پرستار دست به مهاجرت به تقریبا تمام کشورهای دنیا می‌زنند.

مسئولان نهادها و انجمن‌های صنفی از دستمزدهای پایین، معوقات پرداخت نشده و نداشتن ثبات و امنیت شغلی به‌عنوان مهم‌ترین دلایل مهاجرت پرستاران و اعتراضات پیوسته آنان یاد می‌کنند.

اعتصاب گسترده و دور جدید تجمع‌های اعتراضی پرستاران از روز ۱۵ مرداد و به دنبال درگذشت پروانه ماندنی، پرستار جوان، در شهرهای مختلف کشور آغاز شد.

این اعتراض‌ها به سرعت به بسیاری از شهرهای کشور گسترش یافت و پرستاران بیش از ۴۰ شهر و حدود ۷۰ بیمارستان ایران دست از کار کشیدند و تجمع اعتراضی برگزار کردند.

شریفی‌مقدم اواخر مرداد امسال به خبرآنلاین گفته بود در طول ۱۰۰ سال تاریخ پرستاری مدرن کشور برای اولین بار است که اعتراض پرستاران به‌شکل «دست از کار کشیدن» اتفاق می‌افتد.

او تاکید کرده بود: «وقتی پرستار دست از کار بکشد، خیلی احساس نگرانی می‌کنیم. پرستاران می‌دانند وقتی اعتصاب کرده‌اند آن‌ها را تهدید می‌کنند که اخراجتان می‌کنیم. می‌گویند باشد، اخراج کنید. یعنی وضعیت به جایی رسیده است که برای پرستار مهم نیست اگر اعتصاب کند اخراج می‌شود.»

هم‌اکنون بیش از ۲۲۰ هزار پرستار در بیمارستان‌های دولتی و خصوصی در ایران مشغول کار هستند.

در سراسر کشور به ازای هر هزار نفر جمعیت، به طور میانگین ۱/۵ نفر پرستار وجود دارد در حالی‌که میانگین جهانی آن، سه پرستار است.

به استناد گفته‌های شمار زیادی از پرستاران و کادر درمان، آنان نه تنها دچار فرسودگی می‌شوند بلکه خدمات کامل پرستاری نیز به بیماران ارائه نمی‌شود.

دستمزد بسیار پایین و شرایط سخت کاری، تقاضا برای شغل پرستاری را کاهش داده و نظام درمان ایران را با وضعیتی پیچیده مواجه کرده است.

اعتراضات نظام پرستاری و به طور کلی کادر درمان در ایران محدود به اعتصابات اخیر نبوده است و از جمله تیر امسال نیز پرستاران دست به اعتراض زدند.