میانگین قیمت هر متر خانه در تهران به ۸۷ میلیون تومان رسید

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۱۱

با ادامه روند رکود تورمی در بازار مسکن، بانک مرکزی از افزایش قیمت خرید خانه در تهران به متری ۸۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان طی تیرماه خبر داد. این گزارش در عین‌حال افزود که خرید و فروش مِلک در پایتخت، نسبت به ماه قبل از آن، بیش از هشت درصد کم‌تر شده است.

بر اساس این گزارش که روز یکشنبه ۱۱ شهریور منتشر شد، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله‌شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران ۸۷ میلیون و ۴۶۰ هزار تومان بود که حاکی از افزایش ۱.۸ درصدی نسبت به ماه خرداد است.

هشتم مرداد امسال خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشته بود از آذرماه ۱۳۹۶ تاکنون، قیمت مسکن در تهران هزار و ۵۹۰ درصد رشد داشته و از میانگین ۵.۰۹ میلیون تومان به ۸۵.۹ میلیون تومان رسیده است.

بر اساس آمار بانک مرکزی، در تیرماه امسال ۳.۶ هزار واحد مسکونی در پایتخت خرید و فروش شد که نسبت به خرداد ۸.۱ درصد کم‌تر بود.

این گزارش با بررسی آپارتمان‌های معامله شده بر اساس عمر بنا، نوشت واحدهای «تا پنج سال ساخت» با سهم ۲۶.۶ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص داده‌اند.

مرکز آمار ایران اواخر مهر سال ١۴٠٢ و پس از هشت ماه حبس و سانسور داده‌ها، از ثبت رکورد تورم سالانه ۸۴ درصدی مسکن پایتخت در شهریور خبر داد.

روزنامه دنیای اقتصاد روز یکشنبه یازدهم شهریور در گزارشی با عنوان «سقوط پرچم‌دارها در بازار مسکن»، از سقوط تاریخی سهم آپارتمان‌های نوساز از بازار معاملات سال جاری یاد کرد.

این روزنامه یادآوری کرد نوسازها که یک دهه پیش، نزدیک به ۶۰ درصد فروش مسکن در بازار املاک تهران را در اختیار داشتند و سهمشان در اواسط دهه ۹۰ به حدود ۵۳‌ درصد رسید اما اکنون عملا از صحنه بازار خرید و فروش ملک محو شده‌اند.

بر اساس این گزارش، تعداد فایل‌‌‌های فروش آپارتمان‌‌‌های نوساز کلید نخورده به قدری کاهش پیدا کرده که در برخی محله‌‌‌ها، شمار آن‌ها کمتر از تعداد انگشتان دست است. در مقابل اما فایل‌‌‌های ۲۰ سال ساخت و بیشتر، در حجم قابل‌توجهی وجود دارد.

دنیای اقتصاد، نبود فایل نوساز را در بازار فروش ناشی از دو عامل «رکود ساخت مسکن در پنج سال گذشته» و «خودداری گروهی از سازنده‌‌‌ها در عرضه واحدهای از قبل ساخته‌‌‌شده به بازار» تا زمان طبیعی‌‌‌ شدن شرایط ساخت‌و‌ساز دانست.

بر اساس این گزارش، سازنده‌‌‌ها زمانی اقدام به فروش کلیدنخورده‌‌‌های خود می‌‌‌کنند که با منابع حاصل از فروش بتوانند، پروژه جدید تعریف کنند اما در شرایط فعلی و با توجه به تورم زمین و تورم ساخت و رکود خرید مسکن، این شرایط برای آن‌ها فراهم نیست.

فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان کشور اول شهریور امسال گفته بود «کف هزینه» ساخت مسکن در شهر تهران با در نظر گرفتن قیمت زمین و حذف هزینه‌های جانبی مانند صدور مجوز، دست‌کم برای هر متر ۶۸ میلیون تومان است.

او تاکید کرده بود سقف تولید «زیر ۴۰۰ هزار واحد در سال» است و نتایج بررسی‌های میدانی حاکی از «کاهش تولید نسبت به سال گذشته» هستند.

دهم اردیبهشت امسال بیت‌الله ستاریان، کارشناس مسکن در مصاحبه‌ای گفته بود ایران سالانه به یک میلیون مسکن نیاز دارد اما تنها ۲۰۰ هزار خانه ساخته می‌شود.

این در حالی‌ست که ابراهیم رئیسی، رییس دولت سیزدهم در دوران کارزار انتخاباتی خود وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن را داده بود.

علاوه بر خرید مسکن، بررسی پیام‌های شهروندان در رسانه‌های اجتماعی حاکی از آن است کرایه خانه تبدیل به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های اقتصادی ایرانیان شده است.

نگاهی به مبالغ کرایه خانه و پیام‌های مخاطبان ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد اجاره‌بها بر خلاف ادعای مقام‌های جمهوری اسلامی، به‌طور میانگین ۱۳۰ درصد در تهران و سایر شهرها افزایش داشته است.

بخشی از پیام‌های منتشرشده از سوی شمار زیادی از کاربران فضای مجازی به‌طور روزانه به مسئله اجاره‌بها و گرانی و تورم در این حوزه اختصاص دارد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

اقتصاد و بازار
مستند ژینا
تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها