گزارش نشریه هوانوردی آلمان از هواپیمای ساخت ایران: سیمرغ همان آنتونوف ۱۴۰ است

شنبه ۱۴۰۳/۰۶/۱۰

نشریه هوانوردی آلمانی «فلوگ ریویو» در گزارشی نوشت که ایران در حال توسعه یک هواپیمای ترابری سبک برای نیروی هوایی خود است. نمونه اولیه این هواپیما از سال ۲۰۲۳ در حال پرواز است و اکنون هواپیمای «توربوپراپ» دوموتوره‌ای که «سیمرغ» نامیده می‌شود، در آزمون‌های تایید صلاحیت قرار دارد.

این نشریه نوشته که سیمرغ اساسا یک هواپیمای اوکراینی به نام آنتونوف An-140 است که ایران پیش از این نیز شانس خود را با آن امتحان کرده بود. در گزارش «‌فلوگ ریویو» آمده که «ایرانی‌ها این هواپیمای کوتاه پرواز را از سال ۲۰۰۰، در کارخانه هواپیماسازی هسا در اصفهان تحت لیسانس اوکراین مونتاژ می‌کردند. بر اساس قراردادی که امضا شد قرار بود در آن زمان ۱۰۰ فروند از این هواپیماها تولید و عمدتا در خطوط هوایی ایرانی به کار گرفته شوند.

به نوشته «فلوگ ریویو»، کارخانه مونتاژ این هواپیما پس از تولید دوازده فروند IrAn-140، تعطیل شد زیرا یک فروند از آن‌ها که متعلق به خطوط هوایی سپاهان‌ایر بود در ۱۹ مرداد ۱۳۹۳ پس از برخاستن از تهران سقوط کرد و ۴۰ نفر از ۴۸ سرنشین آن جان باختند. پیش از آن نیز در بهمن سال ۱۳۸۷ یک فروند دیگر از هواپیماهای ایران ۱۴۰ در یک پرواز آموزشی در نزدیکی اصفهان سقوط کرده بود که منجر به مرگ پنج خدمه آن شد. به‌غیر از یک فروند که در اختیار نیروی انتظامی است و برای گشت‌زنی استفاده می‌شود، مابقی هواپیماها از رده خارج و به انبار منتقل شده‌اند .

این نشریه در ادامه نوشته است: «ایران در اواسط سال ۲۰۲۲ اعلام کرد که نسخه‌ای کاملا به‌روزشده از IrAn-140 را ارائه خواهد داد. این بار هدف ایران تمرکز بر نیازهای نظامی بود که به دنبال جایگزینی برای هواپیماهای ترابری قدیمی فوکر F-27 می‌گشت.»

بر اساس تصاویر منتشرشده، در نمونه بازسازی‌شده هواپیمای سیمرغ، درِ بارگیری از پشت هواپیمای تعبیه شده و همچنین بنا بر ادعای مقام‌ها، موتورها هم بهبود یافته است.

بر اساس ویدیوهایی که رسانه‌های جمهوری اسلامی منتشر کردند سیمرغ اولین پرواز خود را با موفقیت انجام داده است.

نشریه آلمانی فلوگ‌ریویو نوشته است در تصاویر منتشرشده از سیمرغ، پنجره‌های کابین پوشانده شده بودند و این موضوع گمانه‌زنی‌ها را برانگیخته که آن‌ها در ساخت این هواپیمای از بدنه پیش‌ساخته IrAn-140 که از اوکراین تحویل گرفته بودند، استفاده کرده‌اند.

بر اساس اطلاعات فنی که درباره سیمرغ منتشر شده، این هواپیما می‌تواند تا شش تن بار حمل کند و احتمالا مانند هواپیماهای مسافربری ایران ۱۴۰ یک نسخه از موتور روسی TW3-117

متعلق به شرکت کلیموو Klimow روی آن نصب شده باشد.

این نشریه درباره اینکه آیا به غیر از نمونه اولیه موجود، نمونه‌های دیگری از سیمرغ وجود دارد یا خیر، اظهار بی‌اطلاعی کرده است، با این حال تاکید کرده «اگرچه سیمرغ عمدتا برای اهداف نظامی توسعه یافته است، اما در آینده امکان بازتولید آن به عنوان یک هواپیمای مسافربری نیز وجود دارد.»

مقام‌های جمهوری اسلامی می‌گویند مشکلات هواپیمای آنتونوف ایران ۱۴۰ مورد تحلیل قرار گرفته و برطرف شده اما اینکه آیا هواپیماهای از رده‌خارج‌شده‌ای که اکنون در انبار قرار دارند نیز در آینده به سیمرغ تبدیل خواهند شد یا نه، هنوز مشخص نیست .

فلوگ‌ریویو نوشته «این امکان وجود دارد که این هواپیماها به سیمرغ تبدیل شوند و بر همین اساس هم ساخت هواپیماهای جدید بار دیگر در کارخانه هسا در اصفهان برنامه‌ریزی شده است. با این حال، بعید است که ایران بتواند از کمک فنی و لجستیکی اوکراین در این زمینه بهره‌مند شود.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سیاست با مراد ویسی
خبرها
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها