روزنامه اعتماد: در ۸ سال گذشته ۱۲ کارگر در اثر گرمازدگی فوت کرده‌اند

روزنامه اعتماد در گزارشی با بیان اینکه مرداد امسال دو کارگر در اثر گرمازدگی فوت کرده‌اند، نوشت طبق اخبار رسمی از ابتدای تابستان ۱۳۹۵ تا ابتدای شهریور امسال، ۱۲ کارگر ساختمانی و صنعت فلزکاری و نفت‌وگاز در استان‌های خوزستان، بوشهر و هرمزگان به‌دلیل گرمازدگی در حین کار فوت کرده‌اند.

اعتماد در گزارشی که روز هشتم شهریور منتشر شد، نوشت علیرضا عبدالله‌زاده، کارگر پتروشیمی بندر امام بود که ظهر ۳۰ مرداد، به دلیل شدت گرمای هوا در زمان کار، دچار تشنج شد و قبل از انتقال به بهداری جان داد.

طبق این گزارش ۱۵ مرداد امسال هم محمدسعید صفایی‌فرد، کارگر پروژه‌ای مجتمع گاز پارس جنوبی بر اثر گرمازدگی در زمان کار فوت کرد.

عبدالرضا سمیریان در مرداد ۱۴۰۱، ابراهیم عرب‌زاده در مرداد ۱۳۹۹، رئوف سلمانی در خرداد ۱۳۹۸، موسی رضایی در تیر ۱۳۹۸، دو نفر در استان‌های خوزستان و بوشهر در تیر ۱۳۹۶، سه تن در استان‌های خوزستان و هرمزگان در مرداد ۱۳۹۶ و یک نفر در شهر اهواز در مرداد ۱۳۹۵، کارگرانی بودند که به دلیل گرمازدگی جان باختند.

گرمازدگی زمانی اتفاق می‌افتد که حرارت مرکزی بدن به بیش از ۴۰ درجه سانتی‌گراد برسد. در آیین‌نامه‌های طب کار، گرمازدگی یک فوریت پزشکی محسوب می‌شود چون ممکن است به حوادث پرضایعه و مرگ کارگر ختم شود.

در مرداد امسال یک کارگر شاغل در پارس جنوبی که در حال پاکسازی دودکش واحد بخار پالایشگاه اول مجتمع گاز پارس جنوبی در عسلویه بود، از حال رفت و به دلیل گرمازدگی جان باخت.

روزنامه هم‌میهن تیر ماه امسال همزمان با افزایش دما در شهرهای مختلف کشور در گزارشی نوشت که کارکنان نیروگاه‌های تولید برق در شهرهای جنوبی ایران از جمله اهواز و بندرعباس برای ساعت‌های متوالی در دمای ۷۰ درجه کار می‌کنند.

اعتماد در گزارش روز پنج‌شنبه خود به نقل از فعالان کارگری نوشت که تابستان هر سال، در استان‌های جنوبی تعداد زیادی از کارگران دچار گرمازدگی می‌شوند و از میان آن‌ها برخی به دلیل افت هوشیاری ناشی از گرمازدگی، دچار حوادث منجر به قطع عضو و نقص عضو و معلولیت می‌شوند و برخی دیگر به دلیل شدت گرمازدگی، دچار ایست قلبی تنفسی می‌شوند و می‌میرند.

طبق این گزارش، بیشترین کارگران قربانی گرمازدگی در استان‌های جنوبی، کارگران پتروشیمی‌ها و کارگران ساختمانی هستند که به دلیل ماهیت و نوع کارشان، مجبورند ساعات طولانی از روز در فضای باز و زیر تابش مستقیم آفتاب کار کنند.

یک پزشک عمومی با بیان اینکه بسیاری از کارگران به دلیل ناآگاهی از علائم گرمازدگی، حادثه را به عوامل دیگری ربط می‌دهند، به اعتماد گفت که به همین دلیل آمار دقیقی از فوت به دلیل گرمازدگی وجود ندارد.

این پزشک عمومی می‌گوید که سقوط از ارتفاع، قطع دست و پا و حتی انفجار و آتش‌سوزی در کارگاه‌های صنعتی و ساختمانی روباز، شایع‌ترین حادثه منجر به مرگ، نقص عضو، قطع عضو، قطع نخاع، معلولیت و از کارافتادگی دائم است که در ماه‌های گرم تابستان و بر اثر گرمازدگی و از دست رفتن تمرکز و کاهش هشیاری کارگران اتفاق می‌افتد.

رییس گروه بررسی صحنه جرم سازمان پزشکی قانونی کشور از جان‌باختن دو هزار و ۱۱۵ کارگر و مصدوم شدن ۲۷ هزار کارگر به دلیل حوادث ناشی از کار در سال ۱۴۰۲ خبر داد.

خبرگزاری ایلنا در گزارشی با انتقاد از «لاپوشانی آماری وزارت کار» نوشت این آمار به معنای مرگ ۵.۷۹ کارگر در هر روز سال است.

علی ضیایی، رئیس گروه بررسی صحنه جرم سازمان پزشکی قانونی کشور، اردیبهشت امسال به ایلنا گفت آمار حوادث ناشی از کار در سال گذشته، در مقایسه با سال قبل از آن ۱۱.۳ درصد افزایش داشته است.

ضیایی با بیان این که سقوط از بلندی همواره بیشترین سهم را در آمار تلفات حوادث کار به خود اختصاص می‌دهد، اضافه کرد که در سال گذشته ۹۸۳ نفر از قربانیان حوادث محیط‌های کار به دلیل سقوط از بلندی جان خود را از دست داده‌اند که ۴۶.۵ درصد کل تلفات را در بر می‌گیرد.

زمستان ۱۳۹۵ کارشناسان بهداشت حرفه‌ای در گزارشی با عنوان «قوانین و استانداردهای کلیدی برای پیشگیری از بیماری‌های ناشی از گرما» اعلام کردند: «مواجهه مداوم با درجه حرارت بالا و گرما ممکن است به بیماری‌های ناشی از گرما ازجمله راش‌های حرارتی، سنکوپ گرمایی، کرامپ‌های عضلانی حاصل از گرما، گرمازدگی و شوک گرمایی منجر شود.»

در شوک گرمایی علائمی شامل سردرد، اختلال در تکلم، رفتارهای عجیب و غریب، سرگیجه، خستگی، توهم، گرفتگی عضله، پریشانی و در نهایت کما ایجاد می‌شود.