شغل ۹۰ درصد فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در ایران ربطی به رشته‌شان ندارد

شنبه ۱۴۰۳/۰۶/۰۳

روزنامه خراسان در گزارشی نوشت ۹۰ درصد دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها در کشور، در شغل‌های غیرمرتبط با رشته تحصیلی‌شان مشغول کار هستند. بر اساس آمارهای ارائه شده در این گزارش، نزدیک به نیمی از دانشگاهی‌ها بیکارند.

این روزنامه با استناد به آمارهای ارائه شده از سوی سازمان امور اداری و استخدامی و کارگروه اشتغال شورای تحول و ارتقای علوم انسانی نوشت ۷۱/۴ درصد رشته‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و ۵۹/۴ درصد رشته‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، «فاقد تقاضای شغل دولتی» است.

به عبارت دیگر، تنها برای ۲۸/۶ درصد فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های وزارت علوم، تقاضای شغل در مشاغل دولتی وجود دارد و این نسبت در رشته‌های مصوب وزارت بهداشت، ۴۰/۶ درصد است.

مرکز آمار ایران اوایل خرداد اعلام کرد نرخ بیکاری در سال گذشته برابر ۸/۱ درصد بوده است.

با این که مرکز آمار به روال سنوات گذشته در تعریف، محصلان، کارآموزان و حتی سربازان وظیفه را در گروه شاغلان طبقه‌بندی می‌کند، باز هم نرخ بیکاری در هشت استان کشور بالای ۱۰ درصد است.

فروردین سال گذشته نیز گزارشی از مرکز آمار ایران درباره نرخ بیکاری در زمستان ۱۴۰۱ منتشر شد که نشان می‌داد وضعیت اشتغال ایرانیان در بدترین شرایط سه سال گذشته خود قرار گرفته است.

خراسان در گزارش جدید خود، شرایط اشتغال فارغ‌التحصیلان را برای رشته‌های علوم انسانی «نگران‌کننده و غم‌انگیز» توصیف کرد و نوشت در این حوزه، ۶۵۴ عنوان رشته وجود دارد که فقط ۲۰۷ شغل مرتبط را شامل می‌شود.

این گزارش افزود سهم رشته‌های علوم انسانی در «آزمون اشتغال» از کل رشته‌ها حدود ۲۵ درصد است.

آمارها همچنین نشان می‌دهند برای ۶۵ درصد رشته‌های علوم انسانی «به طور کل تقاضای شغلی وجود ندارد».

بر اساس گزارش‌های رسمی، در مجموع ۹۰ درصد دانشجویان بعد از فارغ‌التحصیلی یا دنبال شغلی نمی‌گردند یا شغلی مرتبط با رشته خود ندارند و ۱۰ درصد باقی‌مانده، کارآفرین هستند یا در ارتباط با رشته تحصیلی خود فعالیت دارند.

طبق آمار شورای عالی اشتغال کشور، ۴۵ درصد دانشجویان در هر رشته‌ای، بعد از فارغ‌التحصیلی «دنبال هیچ شغلی نمی‌روند».

به عبارت دیگر، حدود نیمی از دانشگاهی‌ها شامل پنج هزار نفر با مدرک دکتری، در ایران بیکارند.

قاسم رستم‌پور، مدیرکل نظارت و هماهنگی طرح‌های کارآفرینی و اشتغال وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، اواخر اردیبهشت امسال به خبرگزاری ایسنا گفت: «از هر ۱۰ بیکار، چهار نفرشان دانشگاهی هستند.»

او همچنین گفت که در این آمار، سهم زنان فارغ‌التحصیل بسیار بیشتر از مردان است؛ به طوری‌که ۲۰/۲ درصد زنان دانشگاهی، شغل ندارند.

عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت مسعود پزشکیان، روز ۳۰ مرداد در جلسه بررسی صلاحیت و رای اعتماد به وزرا در مجلس شورای اسلامی، نرخ بیکاری زنان تحصیل‌کرده را بیش از دو برابر مردان اعلام کرد.

یافته‌های آخرین گزارش‌های سازمان ملل مربوط به سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی تایید می‌کند ایران در میان کشورهایی با نابرابری جنسیتی بالا قرار دارد.

از میان بیش از ۳۲ میلیون و ۲۰۰ هزار زن در سن کار، بیش از ۲۷ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر اصلا به بازار کار وارد نشده و منفعل هستند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
گفت‌وگوی ویژه
خبرها
گزارش روز از مجتبی پورمحسن

شنیداری

پادکست‌ها