تهدید پرستاران معترض به استعفای جمعی و حمله نیروهای امنیتی به تجمع آنان

پرستاران معترض در روز سه‌شنبه ۳۰ مرداد همچنان در ده‌ها شهر ایران به برگزاری تجمعات اعتراضی خود ادامه دادند. بر اساس گزارش‌ها، نیروهای امنیتی همچون روز گذشته به برخی از این تجمع‌ها حمله کردند.

ویدیوهای رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهند پرستاران بیمارستان «امام رضا» در مشهد روز سه‌شنبه ۳۰ مرداد همچنان اعتراض و اعتصاب خود را ادامه داده و در تجمع خود شعارهایی چون «پرستار داد بزن، حقت رو فریاد بزن» سر دادند.

در یکی از این ویدیوها دیده می‌شود که حراست بیمارستان «امام‌ رضا» به تجمع اعتراضی پرستاران حمله می‌کند.

نظام پرستاری مشهد و شهرهای تابعه در بیانیه‌ای «هر گونه اقدام ایذایی و برخوردهای نامناسب با پرستاران را که موجب تشدید اعتراضات آن‌ها خواهد شد»، محکوم کردند.

در این بیانیه «احتساب کارانه به شیوه ثبت اقدامات پرستاری»، «شفافیت در تعرفه‌ها»، «افزایش دریافتی حقوق و فوق‌العاده خاص و مبلغ اضافه‌کار هر ساعت بر اساس ساعت موظفی هر فرد» از مطالبات پرستاران معترض دانسته شده است.

این نهاد صنفی هشدار داد: «در صورت عدم تحقق مطالبات بر حق همکاران، ناچار به اعلام استعفای دسته‌جمعی اعضای هیات مدیره نظام پرستاری و قرار گرفتن در کنار همکاران همچون همیشه خواهیم بود.»

پیش از این، اصلاح مبلغ اضافه‌کاری، تعرفه‌های واقعی و شامل شدن فوریت‌ها، استخدام حداکثری و بدون سهمیه، اصلاح ضرایب خاص، اجرای قانون مشاغل سخت و زیان‌آور و بازنشستگی و لغو اضافه‌کاری اجباری عطف به قانون، از مهم‌ترین مطالبات پرستاران معترض اعلام شده بود.

حمایت از اعتراضات پرستاران

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران در بیانیه‌ای از مطالبات پرستاران حمایت کرد.

در این بیانیه آمده است: «شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران از مطالبات پرستاران و اعتراضات آنان حمایت کرده و هر نوع برخورد امنیتی و انتظامی با پرستاران را محکوم می‌کند.»

این اولین بار نیست که به تجمع پرستاران معترض حمله می‌شود.

روز دوشنبه ۲۹ مرداد نیز ماموران به پرستاران معترض در بیمارستان ولی‌عصر اراک حمله و تلاش کردند یک نفر را بازداشت کنند.

در این تجمع، معترضان شعار «نیروی انتظامی/ تو هم بستری می‌شی» سر دادند.

از روز ۱۵ مرداد و به دنبال درگذشت پروانه ماندنی، پرستار ۳۲ ساله بیمارستان «امام حسین» سپیدان استان فارس که روز ۱۲ مرداد بعد از همراهی سه بیمار برای اعزام از این بیمارستان به یکی از بیمارستان‌های شیراز، به دلیل فشار کار زیاد (در پزشکی به آن «سندروم کاروشی» می‌گویند) جان خود را از دست داد، اعتصابات گسترده پرستاران در شهرهای مختلف آغاز شد.

اعتراضات پرستاران در ایران در روزهای اخیر به بسیاری از شهرهای کشور گسترش یافت.

پرستاران از جمله در شهرهای اراک، اهواز و اصفهان دست از کار کشیدند و دامنه اعتصاب سراسری آنان گسترده‌تر شد.

با وجود گسترش اعتراضات و اعتصاب‌های پرستاران در شهرهای مختلف کشور برای رسیدگی به مشکلات صنفی و معیشتی، بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای «بررسی خدمات‌دهی و زیرساخت‌های بهداشتی زائران اربعین» به مرز مهران سفر کرد.

او در این بازدید بر ضرورت توزیع خدمات تاکید کرد.

‏به گفته محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار، روز دوشنبه ۲۹ مرداد حدود ۵۰ بیمارستان درگیر اعتصاب بودند.

عباس عبادی، معاون وزارت بهداشت روز سه‌شنبه به سایت جماران گفت: «واقعیت این است که در حوزه پرستاری با چالش‌های جدی روبه‌رو هستیم که در مرز نقطه جوش و بحران است.»

او افزود: «اگر مجموعه دولت و سایر قوا یعنی قوه مقننه و قوه قضاییه دست به دست هم ندهند، این می‌تواند یک مشکل عمومی و اجتماعی ایجاد کند.»

اعتراضات پرستاران در کار بیمارستان‌ها نیز اختلال ایجاد کرده است.

بر اساس ویدیوها و گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال، بخش بستری بیمارستان «امیرالمومنین اراک» روز دوشنبه ۲۹ مرداد در پی اعتصاب پرستاران در اعتراض به وضع معیشتی، بسته شد.

وب‌سایت جماران گزارش داد تنها اگر خبرهای چند ماه اخیر را مرور شوند، مشخص خواهد شد چه بر سر پرستاران آمده است.

مهاجرت سه هزار پرستار تنها در طول یک سال، اعتراضات پراکنده به شیوه اجرای نامناسب تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری به ویژه در نیمه دوم سال گذشته، استعفای ۲۰ پرستار بیمارستان طالقانی در شهر چالوس، استعفای ۴۰ پرستار و اعضای کادر پرستاری بیمارستان شهدای تجریش تهران، استعفای ۳۰ پرستار بیمارستان طالقانی آبادان و خودکشی پرستاران در شهرهای تهران، سنندج و کرمانشاه از مواردی هستند که این وب‌سایت به آن‌ها اشاره کرده است.

اعتراضات نظام پرستاری و به طور کلی کادر درمان در جمهوری اسلامی محدود به اعتصابات اخیر نبوده است.

تیر ماه امسال نیز پرستاران دست به اعتراض زدند.

فریدون مرادی، عضو شورای عالی نظام پرستاری، در همین ماه اعلام کرد ماهانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر از پرستاران مهاجرت می‌کنند.

بیشتر بخوانید: پرستاران و فروپاشی نظام سلامت

فشار کار، دستمزد نامتناسب و حقوق معوق از یک سو و حملات مکرر به پرستاران در بیمارستان‌های کشور از سوی دیگر، نارضایتی این گروه از کادر درمان را تشدید کرده است.

حملات به پرستاران باعث شده خانه پرستار به دنبال مجهز کردن این گروه صنفی به لوازم حمایتی باشد.