اظهارات یاسین رامین درباره شرکت هلی‌کوپتری نوید؛ همکار هلال احمر یا سپاه پاسداران؟

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۲۹

یاسین رامین، از مدیران پیشین هلال احمر که از او با عنوان «آقازاده» یاد می‌شود، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال از نقش واسطه‌ای «شرکت خدمات هلی‌کوپتری نوید» در جهت تامین هلی‌کوپتر برای نیروهای نظامی جمهوری اسلامی پرده برداشت و گفت که این شرکت متعلق به وزارت اطلاعات بوده است.

به گفته او، این شرکت برای دور زدن تحریم‌ها، بین سازمان هلال احمر و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقش واسطه‌ای داشته است.

رامین با اشاره به نقش شرکت نوید در ماجرای خرید هلی‌کوپترهای روسی با مصرف غیر‌امدادی و نظامی، تحت پوشش هلال احمر گفت: «شرکت نوید یکی از شرکت‌های وزارت اطلاعات بود که به هلال احمر تحویل داده شد. تمام ساختار شرکت نوید یک ساختار امنیتی و اطلاعاتی بود. هلی‌کوپترها را از سازمان امداد و نجات گرفتند و تحویل شرکت نوید دادند.»

تاسیس و تغییر نام

شرکت خدمات هلی‌کوپتری نوید در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۷۴ با نام «خدمات هوائی نوید تک» تحت شماره ۱۱۹۷۵۲ به ثبت رسیده است.

اول اسفند ۱۳۸۶ نام شرکت به نام فعلی تغییر یافت و پس از آن شرکت به هلال احمر تحویل داده شد.

در زمان تاسیس، رضا نیری، رییس هیات مدیره، فردی به نام «آقای میرفروغی» به سمت نایب‌رییس شرکت، محمدمهدی موحدی محصل طوسی، عضو هیات مدیره و حسین محمدی به سمت مدیرعامل مشخص شدند.

دوم آبان ۱۳۸۰، هیات مدیره، محمود آذین را به سمت مدیرعامل شرکت منصوب کرد.

سرتیپ دوم خلبان آذین، از جمله اعضای شورشی ارتش پیش از انقلاب به همراه افسرانی نظیر محمدعلی شریف‌النسب، حسین شهرامفر، احمد دادبین و علی صیاد شیرازی بود که گروه‌هایی به نام «هسته‌های مقاومت» تشکیل داده بودند.

او در نیمه دهه ۱۳۹۰ از هوانیروز بازنشسته شد و مشخص نیست چگونه در سال ۱۳۸۰، مدیرعامل شرکتی به ظاهر خصوصی شده است.

هم‌زمان با این شرکت، آذین در چندین شرکت و خیریه دیگر نیز عضو هیات مدیره بوده است.

خلبان آذین تا سال ۱۳۹۴، مدیرعامل خدمات هلی‌کوپتری نوید باقی ماند.

مدیران سپاه و ستاد اجرایی در نوید

از تاریخ ۲۳ بهمن ۱۴۰۱، علی جلالیان به نمایندگی از جمعیت هلال احمر، مدیرعامل و عضو هیات مدیره خدمات هلی‌کوپتری نوید شد و تا تاریخ ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ در این سمت باقی ماند.

جلالیان در سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸، به نمایندگی از شرکت مخابراتی و الکترونیکی موج نصر گستر، عضو هیات مدیره شرکت بهارستان قشم بود.

شرکت موج نصر گستر، از شرکت‌های اقماری بنیاد تعاون سپاه پاسداران به شمار می‌رود.

از ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ تاکنون، نایب رییس هیات مدیره شرکت هلی‌کوپتری نوید، محمدعلی صمدی، به نمایندگی از سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلال احمر است.

صمدی هم مانند جلالیان در بهارستان قشم حضور داشته است. علاوه بر این، او در سال ۱۳۹۶ به نمایندگی از بنیاد تعاون سپاه پاسداران، عضو هیات مدیره شرکت پویا افلاک سپهر شده و از سال ۱۳۹۴ تا سال ۱۳۹۶ نیز به نمایندگی از بنیاد تعاون سپاه، عضو هیات مدیره شرکت بهاران بوده است.

تیر ماه ۱۳۸۹، محمد ترکمانه به عنوان بازرس خدمات هلی‌کوپتری نوید معرفی شد.

چند ماه بعد و در اسفند همان سال، او عضو هیات مدیره شرکت شد و تا سال ۱۳۹۱ در این سمت باقی ماند.

ترکمانه در سال ۱۳۹۹ مدتی مدیرعامل بنیاد احسان از زیرمجموعه‌های «ستاد اجرایی فرمان امام»، زیر نظر علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی بود.

او هم‌اکنون مدیرعامل و عضو هیات مدیره بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام است.

اسناد مالی مبهم

اسناد مالی شرکت خدمات هلی‌کوپتری نوید مبهم هستند. هر چند به نظر می‌رسد برای ارتباط با طرف‌های خارجی، به صورت حداقلی اسنادی از موسسه منتشر شده اما این اسناد حاوی اطلاعات چندانی نیستند و برخی اطلاعات نیز گمراه کننده به نظر می‌رسند.

صورت وضعیت مالی شرکت در تاریخ ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ نشان می‌دهد ارزش جمع دارایی‌های آن ۲۸۸ میلیارد تومان بوده است. این ردیف در مدارک سال ۱۴۰۱ شرکت، ۶۹ میلیارد تومان درج شده است.

در یادداشت توضیحی (۵-۱-۴) آمده است که «شورای عالی جمعیت هلال احمر با واگذاری سه فروند بالگرد ۴۱۲ به این شرکت موافقت کرده» و در سال ۱۴۰۲ حق انتفاع یک فروند از این سه فروند به شرکت هلی‌کوپتری نوید واگذار شده است.

شرکت در بخش ارزش وسایل نقلیه هوایی، بدون اشاره به تعداد ناوگان خود، ارزش کل ناوگانش را فقط ۱۳/۵ میلیارد تومان ذکر کرده است.

هلی‌کوپترهای روسی میل ۱۷ که ۲۰ فروند از آن‌ها در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد خریداری شدند، هر فروند بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون دلار ارزش داشته‌اند. حتی ارزش یک فروند از این نوع هلی‌کوپترها از کل مبلغ ذکر شده در اسناد مالی هلی‌کوپتری نوید که از این هلی‌کوپتر نیز دارد، بالاتر است.

۸۴ درصد درآمد عملیاتی این شرکت به خدماتی اختصاص دارد که به سازمان هلال احمر داده است. هشت درصد آن نیز متعلق به خدماتی است که به شرکت هلی‌کوپتری پاسارگاد پرواز کیش ارائه کرده است.

این شرکت از زیر‌مجموعه‌های بانک پاسارگاد است که خدمات پرواز به سکوهای نفتی را ارائه می‌کند.

وزارت دفاع و شرکت پشتیبانی و نوسازی بالگردهای ایران، به اختصار پنها، دیگر مشتری خدمات هلی‌کوپتری نوید در سال ۱۴۰۲ بوده‌اند.

این شرکت در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۲ میلیارد تومان درآمد از محل خدمات پروازهای انتفاعی داشته است که نسبت به سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۱۴ میلیارد تومان افزایش نشان می‌دهد.

در بخش اسناد پرداختی، حدود ۱۰ سال است که شرکت نوید، نزدیک به ۱۸۳ هزار دلار بدهی تحت عنوان پرداختی ارزی بابت تامین قطعات به شرکتی دارد که نام آن را «پارت اند پروسز» معرفی کرده است.

به نظر می‌رسد نام این شرکت واقعی نیست. نام آن در اسناد سال ۱۳۹۵، پارس اند پروسز ذکر شده و در سال‌های بعد، عنوان آن تغییر داده شده است.

ابهام در اسناد مالی و حضور مدیران بنیاد تعاون سپاه پاسداران و ستاد اجرایی فرمان امام، نشان می‌دهد شرکت خدمات هلی‌کوپتری نوید، یک شرکت عادی نیست. با این حال سندی که مشخصا ارتباط آن را با وزارت اطلاعات اثبات کند، به چشم نمی‌خورد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

اقتصاد و بازار
۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها