جزییات بیشتر واشینگتن‌‌پست از عملیات سایبری و هکرهای جمهوری اسلامی در آمریکا

روزنامه واشینگتن‌پست، روز سه‌شنبه ۲۳ مرداد، در گزارش تازه‌ای بار دیگر به عملیات نفوذ هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی به ستادهای انتخاباتی دونالد ترامپ و کامالا هریس پرداخت.

این روزنامه روز دوشنبه نیز پس از آنکه اف‌بی‌آی در اطلاعیه کوتاهی از انجام تحقیقات در این زمینه خبر داد، گزارش داده بود که هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی در تلاش بوده‌اند که به حساب‌های کاربری شماری از اعضای ستادهای انتخاباتی دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رخنه کنند.

واشینگتن‌پست در گزارش تازه خود در روز سه‌شنبه نوشت: در ماه گذشته، مقامات اطلاعاتی ایالات متحده هشدار دادند که جمهوری اسلامی قصد دارد به اختلافات اجتماعی در آمریکا دامن بزند و تلاش دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری سابق برای بازگشت به کاخ سفید را تضعیف کند.

به نوشته این روزنامه، اکنون به‌نظر می‌رسد تلاش برای مداخله در انتخابات سال۲۰۲۴ آغاز شده و کارزارهای انتخاباتی جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها هدف هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی قرار گرفته‌اند، هرچند مقام‌های اطلاعاتی و کارشناسان هنوز از برنامه‌های دقیق جمهوری اسلامی مطلع و مطمئن نیستند.

اف بی آی در حال تحقیق در مورد هک ایمیل شخصی راجر استون، همکار و مشاور باسابقه دونالد ترامپ و همچنین تلاش برای هک حساب‌های کاربری مشاوران ستاد انتخاباتی بایدن-هریس هستند. گفته شده که هکرها با فرستادن ایمیل‌های فیشینگ نیزه‌ای، روشی که در آن یک فرد یا حساب به‌طور هدفمند و برای دسترسی به ارتباطات او هدف حمله قرار می‌گیرد، اقدام به رخنه در حساب این افراد کرده‌اند.

ممکن است که نفوذ به حساب راجر استون باعث شده باشد که مهاجمان به سند بررسی تهیه شده برای کارزار سناتور جی‌دی ونس، معاون انتخاباتی ترامپ، دسترسی پیدا کنند و بعد فردی که خود را رابرت معرفی کرده، آن را برای رسانه‌ها ارسال کند.

این فرد با فرستادن ایمیلی به خبرنگار واشینگتن‌ئست، گفته بود که تلاش هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی دلیل دسترسی او به اسناد ستاد انتخاباتی ترامپ نیست. مقامات فدرال مجری قانون در تلاش هستند تا مشخص کنند که آیا این دو رویداد به هم مرتبط هستند یا خیر.

کارزار انتخاباتی ترامپ گفته است که هکرهای جمهوری اسلامی اسناد این کارزار را به رسانه‌ها درز داده‌اند، اما هنوز هیچ مدرکی در این زمینه به دست نیامده است.

واشنیگتن‌پست به نقل از افراد مطلع که نام آنها را اعلام نکرده، گزارش داده است که ستاد انتخاباتی ترامپ به این نتیجه رسیده که هکرها به چند سند از جمله برخی اسناد مالی دست یافته‌اند اما هیچ یک از این اسناد «بسیار حساس» نبوده‌اند.

به نظر می‌رسد هکرها نتوانسته‌اند به ستاد انتخاباتی هریس رخنه کنند.

در ماه ژوییه، زمانی که هنوز جو بایدن نامزد احتمالی حزب دموکرات بود، اف‌بی‌آی به تیم‌های حقوقی و امنیتی کارزار انتخاباتی او اطلاع داد که «هدف یک عملیات نفوذ بازیگران خارجی قرار گرفته است.»

سخنگوی نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل گفته است که تهران هیچ قصد یا انگیزه‌ای برای دخالت در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده ندارد.

به نوشته واشینگتن‌پست، مقام‌های اطلاعاتی آمریکا می‌گویند تنها چیزی که از تلاش‌های جمهوری اسلامی تا به امروز شناخته شده این است که این تلاش‌ها نشان‌دهنده قصد طولانی مدت تهران برای تضعیف اعتماد مردم آمریکا به انتخابات و تشدید فضای دو قطبی سیاسی در این کشور است.

یک افسر ارشد سابق اطلاعاتی آمریکا که عملیات نفوذ خارجی را زیر نظر داشته، به واشینگتن‌پست گفته است:«ما اصلا نباید تعجب کنیم که ایرانی‌ها سعی می‌کنند بر روند انتخابات تأثیر بگذارند. این کاری است که آنها از سال‌ ۲۰۱۸، ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲ نیز انجام داده‌اند. من این اقدامات را دردسرساز می‌دانم اما آنها را جسورانه ارزیابی نمی‌کنم.»

به گفته او، «جمهور اسلامی از طریق تلاش‌های سایبری و اقدامات دیگر، برای اختلال در کارزار انتخاباتی ترامپ کوشیده است.

این مقام سابق که نخواست نامش فاش شود، گفت: «جمهوری اسلامی هم به‌شکل سابری و هم به اشکال دیگر در انتخابات در منطقه و اسرائیل هم مداخله می‌کند و این کار را دهه‌هاست که انجام می‌دهد.»

محققان مرکز تجزیه و تحلیل تهدیدات مایکروسافت، که در هفته‌های اخیر در مورد هدف قرار دادن یک کارزار سیاسی ایالات متحده از سوی جمهوری اسلامی گزارش دادند، می‌گویند که تهران در سه ماه گذشته فعالیت‌های سایبری مخرب خود را «به‌طور قابل توجهی افزایش داده است».

به نوشته واشینگتن‌پست آنها در ایمیلی گفتند که این سطح از فعالیت منعکس‌کننده افزایش اقدامات سایبری جمهوری اسلامی در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ است.

آنها گفتند: «برخلاف روسیه، فعالیت جمهوری اسلامی در اواخر دوران انتخابات آغاز می‌شود و بیشتر بر ایجاد هرج و مرج متمرکز است تا شکل دادن به نتیجه رای گیری.»

کریستوفر کربس، مدیر سابق آژانس امنیت سایبری و زیرساخت ایالات متحده گفت: «آنها می‌خواهند کمپین ترامپ و ترامپ را شرمنده و از پیروزی او جلوگیری کنند. از آن فراتر، آنها می‌کوشند تا به شهرت ایالات متحده در سطح جهانی آسیب برسانند و باعث درگیری‌های داخلی در داخل کشور شوند.»

برخی از کارشناسان اما محتاطانه‌تر اظهارنظر می‌کنند و می‌گویند میزان فعالیت‌های مخرب جمهوری اسلامی در حال حاضر مایه ترس نیست اما قابل مجازات است.

مدیر موسس موسسه دفاع ملی و امنیت جهانی واندربیلت نیز گفت: »هیچ کشور خارجی نباید باور کند که می‌تواند بر ملت ما تأثیر بگذارد و بهایی برای آن نپردازد.»

محققان سرنخ‌هایی از عملیات بالقوه نفوذ جمهوری اسلامی در آینده پیدا کرده‌اند.

مایکروسافت در گزارش اخیر خود چهار وبسایت را مورد توجه قرار داد که به گفته این شرکت، جمهوری اسلامی آنها را به‌طور مخفیانه اداره می‌کند.

این وبسایت‌ها خود را رسانه‌های خبری قانونی معرفی و مقالاتی را در مورد موضوعات بحث‌برانگیز از جمله انتخابات ریاست جمهوری، حقوق دگرباشان جنسی و جنگ غزه منتشر می‌کنند.

پاتریک وارن، استاد و کارشناس اطلاعات نادرست و جعلی در دانشگاه کلمسون گفت: «به نظر می‌رسد این مقالات برای دامن زدن به اختلافات سیاسی و اجتماعی ساخته و پرداخته شده‌اند. برخی از آنها شامل موضوعاتی هستند که احتمالا برای لیبرال‌های سیاسی جذاب هستند، در حالی که برخی دیگر گرایش محافظه‌کارانه دارند. به طور تناقض‌آمیزی، یکی از آنها حتی مقاله‌ای را منتشر کرد که در آن از ترور اسماعیل هنیه در تهران را ستایش شده بود.

وارن و همکارش، دارن لینویل، گفتند که اپراتورهای سایت‌ها ممکن است در تلاش باشند تا رسانه‌های خبری با ظاهر قانونی جلوه کنند تا در آینده اطلاعات نادرست و جعلی منتشر کنند.

یکی از سایت‌هایی که مایکروسافت شناسایی کرده، به نام ساوانا تایم، ادعا می‌کند که «پلتفرمی برای صداهای محافظه‌کار» است و در شهر ساحلی جورجیا مستقر است.

این سایت مقاله‌ای را در انتقاد از کنوانسیون جمهوری‌خواهان منتشر کرد و مدعی شد که آن را آدام کینزینگر، نماینده سابق کنگره و از جمهوری‌خواهان برجسته ترامپ نوشته است.

متن این مقاله در هیچ جای دیگری به‌صورت آنلاین ظاهر نمی‌شود. وارن و لینویل گفتند که این مقاله تقریبا به‌طور قطع با استفاده از هوش مصنوعی تولید شده است.

کینزینگر در یک پیام متنی به واشینگتن‌پست گفت که او این مقاله را ننوشته و هرگز آن را ندیده است.

همین سایت ادعا کرده که مقالاتی از مایکل بارون، نویسنده و روزنامه نگار محافظه‌کار مشهور و تحلیلگر ارشد سیاسی واشینگتن اگزمینر را منتشر کرده است. این سایت همچنین چند مصاحبه فرضی با بارون در مورد رویدادهای جاری منتشر کرده است.

بارون نیز در ایمیلی به واشینگتن‌پست گفت که نام ساوانا تایم را نشنیده است و هرگز با این نشریه مصاحبه نکرده است.

به نوشته این روزنامه، ممکن است هوش مصنوعی به جمهوری اسلامی در ایجاد سایت‌هایی که مانند رسانه‌های خبری معتبر به نظر می‌رسند و خوانده می‌شوند، کمک کرده باشد. وارن گفت: «در مقایسه با تلاش‌های گذشته تهران برای ایجاد حساب‌ها و سایت‌های تأثیرگذار، این سایت‌ها بسیار معتبرتر و حرفه‌ای‌تر به‌نظر می‌رسند.

یک وبسایت دیگر که محققان امنیتی قبلا گفته بودند جمهوری اسلامی آن را اداره می‌کند، در مطلبی تند و تیز یک گردهمایی جمع‌آوری کمک‌های مالی برای ترامپ در آسپن، کلرادو، را به سخره گرفته است.

محققان دانشگاه کلمسون گفتند که این مقاله نیز با هوش مصنوعی نوشته شده است.

به گفته آنها شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد این سایت‌های مشکوک وابسته به جمهوری اسلامی مخاطبان زیادی دارند و یا مردم، مطالب آنها را در شبکه‌های اجتماعی بازنشر می‌کنند،‌ با این همه، این امکان وجود دارد که این وبسایت‌ها هنوز در مرحله ایجاد و کسب شهرت باشند تا بعد بتوانند محتوای هک شده را با یا بدون تغییر منتشر کنند.