سازمان‌های حقوق بشری: سازمان ملل برای اعدام‌ها در ایران مکانیسم‌ تحقیقاتی تشکیل دهد

چهار سازمان حقوق بشری بین‌المللی روز دوشنبه ۲۲ مرداد در نامه‌ای به فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، با اشاره به اعدام‌های گروهی هفته گذشته در ایران، از سازمان ملل خواستند برای پاسخگو کردن جمهوری اسلامی در قبال اعدا‌م شهروندان، «یک مکانیسم‌ تحقیقاتی مستقل» تشکیل دهد.

این سازمان‌ها در نامه خود تاکید کردند که جمهوری اسلامی به عنوان بزرگ‌ترین اجرا کننده احکام اعدام در جهان شناخته می‌شود.

آن‌ها به اعدام رضا رسایی، زندانی سیاسی و اعدام گروهی ۲۹ نفر در ایران پرداختند و افزودند این تعداد اعدام در یک روز، از سال‌ها پیش در ایران بی‌سابقه بوده است.

روز چهارشنبه ۱۷ مرداد دست‌کم ۲۹ زندانی به صورت گروهی در زندان‌های قزل‌حصار و مرکزی کرج به دار آویخته شدند.

از میان این افراد ۲۶ تن در زندان قزل‌حصار و سه نفر در زندان مرکزی کرج اعدام شدند.

فولکر تورک روز ۱۹ مرداد از اعدام این زندانیان به شدت ابراز نگرانی کرد و آن را وحشتناک خواند.

رضا رسایی، از بازداشت‌شدگان خیزش انقلابی ایرانیان در سال ۱۴۰۱ در شهرستان صحنه کرمانشاه بود که بامداد ۱۶ مرداد اعدام شد.

چهار سازمان حقوق بشری در نامه خود، از سکوت و بی‌تفاوتی جامعه بین‌المللی در برابر اعدام‌ها، ناپدیدسازی‌های قهری و سرکوب اعتراضات از سال ۱۳۹۶ تاکنون انتقاد کردند.

آن‌ها هشدار دادند مقام‌های جمهوری اسلامی با اعدام‌ها در ایران به دنبال ایجاد جو ترس و ارعاب در جامعه هستند.

سازمان عدالت برای قربانیان قتل‌عام ۱۳۶۷ در ایران (انگلستان - JVMI)، سازمان حقوق بشر جدید (فرانسه - NDH)، ائتلاف برای لغو مجازات اعدام (آلمان - GCADP) و فدراسیون بین‌المللی حقوق بشر (ایتالیا - FIDU)، امضاکنندگان این نامه هستند.

رونوشت این نامه به مای ساتو، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران و موریس تیدبال-بینز، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور اعدام‌های فراقانونی ارسال شده است.

بنا بر اعلام سازمان‌های حقوق بشری، از ابتدای سال جاری میلادی بیش از ۳۴۸ نفر در زندان‌های مختلف ایران به دار آویخته شده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران روز ۱۷ مرداد بار دیگر نسبت به اعدام‌های بی‌سابقه زندانیان در ایران زیر سایه تشدید تنش‌ها میان جمهوری اسلامی و اسرائیل هشدار داد و خواهان توجه فوری جامعه جهانی به ماشین کشتار در ایران شد.

محمود امیری‌مقدم، مدیر این سازمان تاکید کرد در صورت نبود واکنش فوری از سوی جامعه جهانی، صدها نفر در ماه‌های آینده ممکن است قربانی ماشین کشتار جمهوری اسلامی شوند.

او از تمامی کشورهایی که با تهران روابط دیپلماتیک دارند، خواست در قبال این جنایات و برای پیشگیری از جنایات بیشتر، واکنش نشان دهند.