پژوهشی تازه از «اثربخشی محدود» داروهای جدید آلزایمر خبر داد
پژوهشگران دانشگاه کمبریج در گزارشی هشدار دادند داروهای جدید مبارزه با بیماری آلزایمر، از جمله لکانماب و دونانماب «فوایدی محدود» دارند و خطرات مصرف آنها ممکن است بیش از فوایدشان باشد.
لکانماب و دونانماب که از روشهای نوین ایمنیدرمانی برای مقابله با پروتئین آمیلوئید هستند، با تحریک سیستم ایمنی بدن عمل میکنند.
هدف این داروها، پاکسازی تجمعات پروتئین آمیلوئید از مغز بیمارانی است که در مراحل اولیه بیماری آلزایمر قرار دارند.
تایمز لندن نوشت محققان دانشگاه کمبریج هشدار دادهاند داروهای جدیدی که برای مقابله با بیماری آلزایمر ساخته شدهاند، «خطر زوال عقل را در مقیاس وسیع برطرف نمیکنند».
این محققان در مقالهای که در مجله آلزایمر و زوال عقل منتشر شده، اعلام کردند درباره اثربخشی این داروها «اغراق زیادی» شده و ممکن است «تاثیر ناچیز» این داروها بر بیماری آلزایمر از خطرات مصرف آنها بیشتر نباشد.
سباستین والش، نویسنده اصلی این مقاله و محقق در دانشگاه کمبریج، گفت: «در صورت تایید، به احتمال فراوان این داروها فقط برای گروه کوچکی از بیماران آلزایمر مناسب خواهند بود. بنابراین، گیرندگان بالقوه باید قبل از دسترسی به داروها تحت یک سری ارزیابی قرار گیرند.»
به گفته والش، میزان اثربخشی مشاهده شده در کارآزماییهای اولیه بسیار اندک است و داروها باید تا حد امکان در مراحل اولیه بیماری، زمانی که علائم خفیف هستند تجویز شوند؛ در حالی که شناسایی افراد در این مرحله از بیماری دشوار است.
به گفته محققان، عرضه این داروها نیازمند «منابع مالی قابل توجهی» است که حتی برای سیستمهای مراقبت بهداشتی با بهترین بودجه، بسیار چالشبرانگیز خواهد بود.
تیم تحقیق تاکید کرد شواهد اندکی از اثرات طولانیمدت داروها، فراتر از دوره ۱۸ ماهه آزمایشهای بالینی فعلی وجود دارد.
پروفسور ادو ریچارد، استاد نورولوژی در مرکز پزشکی دانشگاه رادبود در نایمخن هلند که یکی از نویسندگان این تحقیق است، گفت: «در گزارشها در مورد تاثیر این داروها ابهامات زیادی وجود دارد و تلاش قابل توجهی به منظور ارائه اطلاعات کافی به بیماران برای تصمیمگیری آگاهانه، مورد نیاز است».
آژانس تنظیم مقررات داروها و محصولات بهداشتی بریتانیا قرار است به زودی در مورد تایید این داروها تصمیمگیری کند.
سازمان غذا و داروی آمریکا قبلا هر دو دارو را تایید کرده اما آژانس دارویی اروپا لکانماب را رد کردهاست.
یافتههای این پژوهش نشان میدهند اثرات درمانی کوتاهمدت این داروها بسیار محدود و ناچیز است.
بر اساس این مطالعه، بیماران تحت درمان به طور مکرر با عوارض جانبی مواجه میشوند و رژیمهای درمانی تجویز شده اغلب پیچیده و دشوارند.
در این گزارش، اطلاعات کافی در خصوص اثرات بلندمدت این داروها ارائه نشده است.
جن کین، رییس شورای سیاستگذاری در انجمن آلزایمر، ضمن تایید چالشهای موجود گفت: «علیرغم مسائل مطرح شده در این تحقیق، ما در لحظهای مهم و هیجانانگیز در مسیر درمان زوال عقل هستیم. دانشمندان همواره در حال یادگیری درباره بیماری آلزایمر و امکان کاهش سرعت پیشروی آن هستند».
او گفت که تایید واجد شرایط بودن افراد مبتلا به آلزایمر برای درمان جدید نیاز به آزمایشهای تشخیصی خاص دارد: «در حال حاضر یک سوم افراد مبتلا به زوال عقل در بریتانیا، از سوی سیستم درمان، تشخیص داده نمیشوند.»
کین تاکید کرد تایید صلاحیت افراد مبتلا به آلزایمر برای دریافت این درمان نوین، مستلزم انجام آزمایشهای تشخیصی ویژه است که این امر چالشهایی جدی در مسیر ارائه این درمان جدید ایجاد میکند.