مصطفی معین خواهان بررسی عملکرد و استیضاح وزیران بهداشت سال‌های اخیر شد

مصطفی معین، پزشک و وزیر علوم در دولت اصلاحات با اشاره به «تحقیر، توهین، تبعیض و بهره‌کشی» در سلسله مراتب آموزشی و خدمات درمانی و افزایش آمار خودکشی اعضای کادر درمان در ایران خواهان بررسی عملکرد و استیضاح وزرای بهداشت در یک دهه اخیر شد.

معین با اشاره به چندین پزشکان جوانی که اغلب آنها در دوره دستیاری به سر می‌بردند و از ابتدای سال تاکنون اقدام به خودکشی کرده و جان باخته‌اند، از شرایط کاری آنها انتقاد کرد و گفت دستیاران تخصصی و فوق‌تخصصی، ارزشمندترین سرمایه‌های علمی- پژوهشی و تخصصی کشور را تشکیل می‌دهند.

خودکشی پزشکان

انجمن علمی روانپزشکان ایران زمستان سال ۱۴۰۲ در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی، رییس جمهوری وقت، درباره خودکشی گروهی از پزشکان جوان و دستیاران پزشکی هشدار داد و خواستار تشکیل کمیته‌ای از متخصصان برای جلوگیری از تبدیل آن به یک بحران فراگیرتر شد.

از ابتدای سال جاری تاکنون چندین نفر از کادر درمان کشور به دلایل مختلف خودکشی کرده‌اند.

وزارت بهداشت در فرودین سال جاری از مرگ یک پزشک جوان به نام پرستو بخشی در خرم‌آباد خبر داد. درحالی که این وزارتخانه ابتلای او به بیماری روانی را رد کرد، اسناد نشان می‌دهند این پزشک جوان به افسردگی و اضطراب حاد مبتلا بوده است.

علی سلحشور، سرپرست اداره روابط عمومی سازمان نظام پزشکی و برخی کاربران در فضای مجازی با اشاره به نام دو تن از مسوولان بالادستی این پزشک، ‌آن‌ها را مسوول مرگ خودخواسته بخشی معرفی کردند.

به گفته سلحشور یک تن از اساتید داخلی بیمارستان رحیمی خرم‌آباد نهایت «بی‌انصافی، توهین و تحقیر» را در حق بخشی انجام داد.

معین با تاکید بر اینکه «اصلی‌ترین علل این تراژدی بزرگ انسانی» در یک فرآیند تشخیصی و آسیب‌شناسانه قابل بررسی است، گفت: «تحقیر و توهین مداوم در سلسله مراتب آموزشی و خدمات درمانی که به صورت یک‌طرفه و از بالا به پائین بدون رعایت اصول حرفه‌ای و شئون انسانی اعمال می‌شود.»

احساس تبعیض و بردگی

وزیر علوم دولت اصلاحات همچنین «احساس تبعیض و ستم و بردگی در ساختار سلامت و نظام اجتماعی» را یکی دیگر از دلایل این خودکشی‌ها دانست و از طرح خدمت خارج از مرکز در نظام پزشکی به عنوان «بیگاری استثماری و اجباری» یاد کرد که هنوز هم با وجود همه خسارات و اعتراضات ادامه یافته است.

در اردیبهشت سال جاری، زهرا ملکی قربانی، پزشکی که مشغول گذراندن دوره طرح خود در استان هرمزگان بود، به دلیل فشار ناشی از شرایط کار و زندگی به حیات خود پایان داد.

تصویری از زهرا ملکی قربانی که در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است
تصویری از زهرا ملکی قربانی که در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است

تصاویر منتشر شده از پست‌های او در رسانه اجتماعی ایکس و استوری‌های اینستاگرامی‌اش نشان می‌دهند که ملکی به شرایط سخت کاری و ناامنی در بیمارستان محل طرح خود معترض بوده است.

این پزشک جوان حدود یک ماه پیش در یکی از این پست‌ها خبر داده بود که از یک بیمار با شکایت سرماخوردگی، در بیمارستان کتک خورده و کسی به او کمک نکرده است.

او در ادامه نوشت: «اینها یک گوشه خیلی کوچک از عذاب‌های طرح است. این، بار اولی نیست که کتک خوردم.»

حصر فارغ التحصیلان

به گفته معین «احساس حصر و زندانی بودن» با گروکشی دانشنامه تحصیلی دانش‌آموختگان و ایجاد مانع برای خروج از کشور و ادامه تحصیل در خارج یکی از علل اصلی «بحران سوگ‌ناک از دست دادن کادرهای جوان پرستاری و علوم پزشکی» است.

او با اشاره به اینکه کار و کشیک شبانه‌روزی و فرساینده دستیاران در بخش‌های بیمارستانی و اورژانس‌ها مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد،عدالت و انصاف مسئولان را زیر سوال برده است.

وب‌سایت خبری تجارت‌نیوز، اردیبهشت سال جاری، در گزارشی با اشاره به موضوع خودکشی پزشکان در ایران نوشت فاصله زمانی بین خودکشی‌ها از ابتدای امسال تاکنون به ۱۰ روز رسیده و اگر این روند ادامه پیدا کند، تا پایان سال آمار تکان‌دهنده‌ای به جا خواهد ماند.

این گزارش با استناد به آمارهای رسمی مبنی بر خودکشی پنج پزشک در ۴۷ روز گذشته، نشان می‌دهد هر ۱۰ روز یک پزشک در ایران خودکشی می‌کند.