در رویدادی تاریخی، ۲۴ زندانی بین روسیه و غرب مبادله شدند

ایوان گرشکویچ، خبرنگار وال استریت ژورنال (چپ)، آلسو کورماشوا (وسط) و پل ویلن، تفنگدار سابق آمریکایی
ایوان گرشکویچ، خبرنگار وال استریت ژورنال (چپ)، آلسو کورماشوا (وسط) و پل ویلن، تفنگدار سابق آمریکایی

ایالات متحده و روسیه روز پنج‌شنبه یک تبادل زندانی تاریخی انجام دادند که طی آن ۲۴ زندانی، از جمله پل ویلن، تفنگدار سابق آمریکایی و ایوان گرشکویچ، خبرنگار وال استریت ژورنال، آزاد شدند.

در پی تبادل زندانیان که شامل چندین شهروند آمریکایی که در روسیه بازداشت شده بودند، جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا با ابراز خرسندی از این اتفاق گفت: «عذاب آنها به پایان رسید.»

بایدن در سخنانی روز پنجشنبه گفت که دولتش و ایالات متحده به‌طور خستگی‌ناپذیری برای آزاد کردن آمریکایی‌هایی که به‌طور ناعادلانه در سراسر جهان در حبس هستند، تلاش می‌کنند.
بایدن افزود: «هیچ چیز برای من مهم‌تر از حفاظت از آمریکایی‌ها در داخل و خارج از کشور نیست و ما به تلاش برای آزادی تمام آمریکایی‌های به‌طور ناعادلانه در حبس در سراسر جهان ادامه خواهیم داد.»

رئیس‌جمهوری ایالات متحده با بیان خشنودی خود از همکاری شرکای واشینگتن در این خصوص افزود: «آزادی چهار شهروند آمریکایی و دیگران، بدون حمایت متحدان ما، از جمله آلمان، لهستان، اسلوونی، نروژ و ترکیه، ممکن نمی‌شد.»

این تبادل بخشی از یک توافق گسترده‌تر است که دست‌کم هفت کشور را در بر می‌گیرد.

تبادل زندانیان در روز پنچ‌شنبه که نتیجه سال‌ها مذاکرات پشت‌پرده میان ایالات متحده آمریکا، روسیه، بلاروس و آلمان بود با موافقت برلین مبنی بر استرداد ودیم کراسیکوف که یک قاتل محکوم شده روس است، عملی شد.

کراسیکوف در سال ۲۰۱۹ به جرم قتل زلیمخان تورنیکه خانگوشویلی، جنگجوی سابق چچنی، در برلین محکوم شد. دادگاه آلمان که او را در سال ۲۰۲۱ محکوم کرد، گفت که او به نمایندگی از دولت روسیه عمل کرده و قربانی خود را در روز روشن به قتل رسانده است.

پوتین در مصاحبه تلویزیونی خود در ماه فوریه به تاکر کارلسون، مجری پیشین فاکس نیوز از ابراز تمایل خود به استرداد کراسیکوف سخن گفته و او را میهن‌پرست خطاب کرده بود.

بنا به گزارش سی‌ان‌ان، مقام‌های آمریکایی بارها از مقام‌های آلمانی درخواست آزادی او را در قبال آزادی زندانیان آمریکایی و آلمانی محبوس در روسیه کرده‌بودند که با مقاومت مقام‌های آلمانی روبرو شده ‌بودند.

علاوه بر کراسیکوف، هفت زندانی دیگر به مسکو بازگردانده شدند و در ازای آزادی آنها ۱۶ نفر از محبوسین در زندان‌های روسیه، شامل چهار آمریکایی، آزاد شدند. علاوه بر ویلن و اوان گرشکویچ، آلسو کورماشوا روزنامه‌نگار روس‌تبار آمریکایی و ولادیمیر کارا مورزا یکی از منتقدان برجسته پوتین که دارای اقامت آمریکا است، نیز آزاد شدند.

نهاد گزارشگران بدون مرز که یک گروه مدافع آزادی مطبوعات است نیز روز پنچشنبه در بیانیه‌ای از آزادی اوان گرشکویچ ابراز خشنودی کرد و رهایی دیگر روزنامه‌نگار محبوس در روسیه آلسو کورماشوا در این مبادله را مایه مسرت دانست.

گزارشگران بدون مرز همچنین گفت که بازداشت خودسرانه این روزنامه‌نگاران توسط کرملین را که معادل با گروگان‌گیری دولتی است، محکوم می‌کند.

مشاور امنیت ملی، جیک سالیوان، روز پنج‌شنبه به خبرنگاران گفت: «از زمان جنگ سرد، تبادل مشابهی از این نظر تعداد افراد و تعداد کشورها وجود نداشته است و تاکنون هیچ تبادلی با این تعداد کشور و شریک و هم‌پیمان نزدیک ایالات متحده وجود نداشته است.»

سالیوان مذاکرات را «فرایندی دشوار» توصیف کرد و افزود که این موضوع با جنگ روسیه در اوکراین و «تخریب کلی روابط ما با روسیه» پیچیده‌تر شد. مذاکرات طرف آمریکایی که در ابتدا بر روی آزادی پل ویلن متمرکز بود، زمانی که روس‌ها گرشکویچ و کورماشوا را بازداشت کردند، دشوارتر شد.