نیروی هوایی آمریکا توسعه جنگنده‌های نسل ششم را تعلیق کرد

جنگنده اف-۲۲ موسوم به رپتور (پرنده شکاری)
جنگنده اف-۲۲ موسوم به رپتور (پرنده شکاری)

نیروی هوایی ایالات متحده پس از ماه‌ها کشمکش سرانجام اعلام کرد که برنامه‌های مربوط به توسعه جنگنده‌های پیشرفته نسل ششم را به حالت تعلیق در آورده‌است.

فرانک کندال، وزیر نیروی هوایی آمریکا در کنفرانسی تخصصی اعلام کرد که برنامه توسعه نسل ششم جنگنده‌های رادار گریز تا اطلاع ثانوی معلق شده است.

کندال اگرچه به طور دقیق مشخص نکرد که برنامه‌های نیروی هوایی برای توسعه جنگنده نسل ششم موسوم به NGAD ممکن است چه مدت به تعویق بیفتد، اما تصریح کرد که این تعلیق مرتبط با بررسی دقیق از چگونگی رویکرد و حصول «اطمینان از این است که در مسیر درستی قرار داشته باشیم.»

این تصمیم در حالی اعلام شده است که پیشتر نگرانی‌هایی درمورد هزینه‌ بسیار گزاف تولید جنگنده‌های نسل ششم ابراز شده بود. ناظران و کارشناسان صنایع هوایی برآورد می‌کنند که تولید هر فروند از جنگنده‌های نسل ششم ممکن است تا صدها میلیون دلار هزینه داشته باشد.

توقف و تعلل نیروی هوایی در مورد توسعه جنگنده‌های نسل ششم به این ذهنیت‌ها دامن زده است که شاید این برنامه به طور کامل متوقف شود.

کندال اما تاکید کرد که این نگرانی‌ها بی‌دلیل است. او افزود: «من کاملاً مطمئن هستم که ما هنوز قصد داریم یک هواپیمای نسل ششم را که خلبان آن را هدایت می‌کند توسعه دهیم.»

پیشتر گمانه‌زنی‌هایی وجود داشت که نسل ششم جنگنده‌ها احتمالا فاقد خلبان در کابین هستند و از راه دور کنترل می‌شوند.

اما و اگرها درباره توسعه جنگنده‌های نسل ششم عمدتاً به‌دلیل محدودیت‌های بودجه‌ای و نگرانی‌ها درباره سرعت بالای نوآوری تکنولوژیکی، به ویژه در میان رقبای آمریکا، بوده است.

نسل ششم جنگنده‌های آمریکایی احتمالا نقطه‌ضعف‌های جنگنده‌های نسل پنجم مثل اف-۲۲ را پوشش می‌دهد. این جنگنده که حدود یک دهه در حال توسعه بوده است جنگنده تاکتیکی نسل پنجمِ تک‌سرنشین، دوموتوره و رادارگریز ساخت شرکت‌های لاکهید و بوئینگ است.

جنگنده اف-۲۲ که با نام رپتور نیز شناخته می‌شود یکی از گران‌ترین، پیشرفته‌ترین و توانمندترین جنگنده‌هایی است که تا به امروز تولید شده است. بر اساس قوانین فدرال آمریکا و برای حفاظت از فناوری‌های پنهان‌گرایانه و دیگر ویژگی‌های پیشرفته این جنگنده، صادرات این هواپیما ممنوع است.

بنا بر گزارش‌های موجود، جنگنده‌های نسل ششم با هدف تفوق نظامی هوایی آمریکا بر رقبایش به ویژه چین، ساخته‌ خواهند شد و این نسل از جنگنده‌ها از سیستم‌هایی توسعه یافته رصد و نقطه‌زنی در همکاری با سامانه‌های مورد استفاده در پهپادها در سامانه‌ای تعاملی طراحی و تولید خواهند شد.