فراخوان رهبران اپوزیسیون ونزوئلا برای تجمع سراسری معترضان در روز سه‌شنبه

با ادامه یافتن اعتراضات ناشی از اعلام نتایج بحث‌برانگیز انتخابات ریاست‌جمهوری ونزوئلا، رهبران و هواداران حزب حاکم و مخالفان ایشان برای حضور در خیابان‌ها در روز سه‌شنبه ۹ مرداد به وقت محلی برنامه‌ریزی کردند.

نهاد انتخاباتی ونزوئلا بامداد دوشنبه هشتم مرداد اعلام کرد نیکولاس مادورو با کسب ۵۱ درصد آرا، برای بار سوم به عنوان رییس‌جمهوری انتخاب شده است و به این ترتیب، ربع قرن حکومت سوسیالیستی بر این کشور ادامه پیدا می‌کند.

در مقابل، اپوزیسیون دولت اعلام کرد نتایج ۷۳ درصد از آرای شمارش شده‌ای که به آن دسترسی دارند، نشان می‌دهد ادموندو گونزالس، نامزد مخالفان، بیش از دو برابر مادورو رای آورده و در واقع پیروز انتخابات است.

شرایط داخلی ونزوئلا

ماریا کورینا ماچادو، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، در جریان کنفرانس خبری شامگاه دوشنبه، از همه خانواده‌های این کشور خواست تا برای برگزاری آن‌چه «مجمع شهروندی» خواند، ساعت ۱۱ صبح سه‌شنبه در مراکز تمامی شهرهای این کشور تجمع اعتراضی برگزار کنند.

او از مردم خواست به عنوان یک خانواده منسجم و سازمان‌یافته جمع شوند و تاکید کرد این تجمع، در دفاع از حقیقت و اراده مردم برای شمارش درست آرایشان است.

ناظران انتظار دارند با توجه به تشدید مخالفت‌ها با مادورو و خشم مردم از «تخلفات انتخاباتی»، این تجمع اعتراضی در ابعاد وسیعی برگزار شود.

در سوی دیگر، خورخه رودریگز، نماینده حزب حاکم و مدیر کمپین مادورو، از هواداران او خواسته است تا در راهپیمایی‌ها به سمت کاخ ریاست‌جمهوری میرافلورس شرکت کرده و از دولت حمایت کنند.

در حالی که گونزالس هشدار داد نباید در اعتراضات، به خشونت متوسل شد، رودریگز مخالفان را متهم به تحریک به خشونت کرد.

مادورو در سخنرانی شامگاه دوشنبه خود اعلام کرد دولتش «می‌داند چگونه با این وضعیت مقابله کند» و آن‌هایی را که به خشونت متوسل می‌شوند، شکست می‌دهد.

حمایت‌های بین‌المللی از معترضان

مقامات ارشد دولت جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، شامگاه دوشنبه هشتم مرداد در گفت‌وگو با خبرنگاران اعلام کردند با توجه به دستکاری‌های انتخاباتی، ادعای مادورو در مورد پیروزی او در انتخابات مجدد ونزوئلا فاقد اعتبار است.

به گفته این مقامات، واشنگتن احتمال اعمال تحریم‌های جدید علیه این کشور عضو اوپک را بررسی می‌کند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز گفت این کشور نگرانی‌های جدی دارد که نتایج اعلام شده منعکس‌کننده اراده یا آرای مردم ونزوئلا نباشد.

کاخ سفید نیز تایید کرد بایدن روز سه‌شنبه با لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا، رییس‌جمهوری برزیل، درباره وضعیت ونزوئلا صحبت خواهد کرد.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از شورای ملی انتخابات ونزوئلا خواست با شفافیت حداکثری آرا را شمارش و بررسی کند.

وزارت امور خارجه استرالیا هم با انتشار پیامی ابراز نگرانی کرد که نتایج اعلام شده «منعکس‌کننده رای دموکراتیک مردم ونزوئلا» نباشد.

دولت استرالیا از مقامات ونزوئلا خواست نتایج دقیق همه مراکز رای‌دهی را منتشر کنند تا نسبت به شفافیت و پاسخ‌گویی اطمینان حاصل شود.

عمر پاگانینی، وزیر امور خارجه اروگوئه، گفت این کشور «هرگز» پیروزی مادورو را در انتخابات ریاست‌جمهوری ونزوئلا به رسمیت نخواهد شناخت.

به گزارش رویترز، سازمان کشورهای آمریکایی (OAS) اعلام کرد روز چهارشنبه ۱۰ مرداد برای بررسی نتایج انتخابات روز یک‌شنبه در ونزوئلا جلسه‌ای برگزار خواهد کرد.

هم‌زمان، وزارت امور خارجه پرو شامگاه دوشنبه هشتم مرداد به دیپلمات‌های ونزوئلایی مقیم این کشور دستور داد ظرف ۷۲ ساعت این کشور را ترک کنند.

دلیل این اخراج «تصمیمات جدید و خودسرانه» دولت ونزوئلا اعلام شده است.

پیش از آن، ونزوئلا اعلام کرده بود کارکنان دیپلمات خود را از هفت کشور آمریکای جنوبی (آرژانتین، شیلی، کاستاریکا، پرو، پاناما، جمهوری دومینیکن و اروگوئه) خارج می‌کند.

ماسک و اعتراضات ونزوئلا

ایلان ماسک در شبکه اجتماعی ایکس با بازنشر ویدیویی از ارتش ونزوئلا نوشت اگر ارتش از اراده مردم حمایت کند، کار برای مادورو تمام می‌شود.

ماسک پیش‌تر نیز با حمله به مادورو نوشت «الاغ بیشتر از او می‌فهمد». او در همان پست از «الاغ بیچاره» به خاطر این مقایسه عذرخواهی کرد.

مادورو، پس از این انتقادات با اشاره به پول و ماهواره‌هایی که ماسک در اختیار دارد، او را «دشمن اصلی» خواند و گفت: «می‌دانستیم که تو پشت همه این‌ها هستی.»

حمایت‌ها از مادورو

در طرف مقابل، برخی کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران، روسیه، چین، کوبا و نیکاراگوئه پیروزی مادورو را تبریک گفته‌اند.

در ایران، شماری از رسانه‌های وابسته به حکومت، معترضان ونزوئلایی را «اغتشاش‌گر» و «غرب‌گرا» خواندند.

خبرگزاری مهر نوشت مخالفان غرب‌گرا با غیرقابل‌ قبول خواندن نتایج انتخابات، «دستور اغتشاش خیابانی در کاراکاس» را صادر کردند و ایسنا نوشت که «سی‌آی‌ای در این اعتراضات دخالت دارد».

اعتراضات روز دوشنبه

سازمان غیردولتی نظارت بر درگیری‌ها اعلام کرد تا ساعت شش عصر دوشنبه هشتم مرداد به وقت محلی در ونزوئلا، دست‌کم ۱۸۷ مورد اعتراض خیابانی در نقاط مختلف شهری در ۲۰ ایالت این کشور ثبت شده است.

هم‌زمان ویدیوهایی از تیراندازی پلیس و ماموران لباس شخصی به معترضان در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد.

معترضان در کاراکاس به سمت مرکز شهر و کاخ ریاست‌جمهوری راهپیمایی کردند در حالی که برخی از آنان پرچم‌های بزرگی حمل می‌کردند و برخی صورت‌هایشان را پوشانده بودند.

آن‌ها پوسترهای حاوی تصاویر مادورو و مجسمه هوگو چاوز را پایین کشیدند.