مراسم تحلیف زیر سایه حضور سران گروههای نیابتی؛ پزشکیان بهعنوان رییسجمهوری سوگند خورد
مسعود پزشکیان در مراسمی در مجلس شورای اسلامی به عنوان نهمین رییسجمهوری اسلامی سوگند یاد کرد. او پیش از این مراسم با رهبران گروههای نیابتی تحت حمایت جمهوری اسلامی در منطقه دیدار کرد.
مراسم تحلیف پزشکیان، ساعت ۱۶ روز سهشنبه ۹ مرداد ماه به وقت محلی با حضور هیاتهای خارجی و مقامات کشوری و لشکری در صحن مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
پزشکیان پس از آن که تعهد داد از نظام و قانون اساسی جمهوری اسلامی به عنوان نهمین رییسجمهوری پاسداری کند، در یک سخنرانی در این مراسم بار دیگر تاکید کرد دولت چهاردهم بر اساس «سند چشمانداز و سیاستهای کلی» مصوب رهبر جمهوری اسلامی عمل خواهد کرد.
او با اشاره به مذاکرات هستهای افزود: «دولت من هرگز تسلیم زورگویی، فشار و استاندارهای دوگانه نخواهد شد. تجربه دو دهه مذاکره با ایران باید دولتهای طرف مذاکره را به این درک رسانده باشد که ما پایبند به تعهداتمان هستیم و مردم و رهبری و نظام سیاسی به زیادهخواهی پاسخ نمیدهند.»
به تازگی آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، اعلام کرده که جمهوری اسلامی احتمالا «یک یا دو هفته» تا دستیابی به مواد شکافتپذیر که برای تولید سلاح هستهای لازم است، فاصله دارد.
پزشکیان در جریان کارزار انتخاباتی خود وعده داد برای برداشته شدن تحریمها با آمریکا مذاکره کند اما بلینکن درباره انتظارات آمریکا از دولت آینده پزشکیان گفته است: «واقعیت این است که رهبر جمهوری اسلامی همچنان در مورد همه چیز تصمیم میگیرد و بنابراین ما توقع زیادی نداریم، اما خواهیم دید که او [پزشکیان] و تیمش پس از روی کار آمدن چه خواهند کرد.»
پزشکیان در سخنرانی خود در مجلس، بار دیگر علیه اسرائیل موضع گرفت و در پی این اظهارات، شماری از حاضران در مراسم، در حضور مهمانان خارجی لحظاتی علیه اسرائیل و آمریکا شعار سر دادند.
میهمانان اصلی
اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، زیاد نخاله، دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین، نعیم قاسم، قائم مقام دبیرکل حزبالله لبنان و محمد عبدالسلام، سخنگوی گروه حوثیهای یمن، از سخنان پزشکیان علیه اسرائیل استقبال کردند و برای او کف زدند.
حماس روز سهشنبه نهم مرداد در بیانیهای اعلام کرد هنیه با پزشکیان دیدار و گفتوگو کرد.
هنیه طی این دیدار پزشکیان را در جریان آخرین تحولات سیاسی و میدانی جنگ غزه قرار داد و از مواضع جمهوری اسلامی در آن چه «حمایت از مردم فلسطین» خواند، قدردانی کرد.
پزشکیان در دیدار با هنیه گفت: «یقین داریم مقاومت مردم و مجاهدان فلسطینی به پیروزی نهایی و آزادی سرزمین فلسطین ختم میشود.»
پزشکیان روز دوشنبه هشتم مرداد در دیدار با زیاد نخاله، دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین نیز گفت که تغییر دولتها در ایران موجب تاثیرگذاری بر حمایت جمهوری اسلامی از گروههای فلسطینی نمیشود.
پزشکیان در دیدار با محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثیهای یمن، از حملات این گروه علیه اسرائیل و ناوبری دریایی استقبال کرد و گفت که اقدامات این گروه، اسرائیل و حامیان این کشور را «تحت فشار گذاشته» است.
او افزود: «با همکاری کشورهای اسلامی باید بساط ظلم به مسلمانان برچیده شود.»
همزمان و روز سهشنبه، علی خامنهای با سران گروههای فلسطینی و رهبران برخی کشورهای خارجی که برای شرکت در مراسم تحلیف پزشکیان به تهران سفر کردهاند، دیدار کرد.
بنا بر اعلام «ستاد برگزاری مراسم تحلیف»، این مراسم با حضور مقامات ۸۶ کشور و ۱۱۴ هیات خارجی برگزار شد و بیش از ۶۰۰ خبرنگار داخلی و بینالمللی آن را پوشش میدهند.
آدام بایلان، عضو پارلمان اروپا، در نامهای به جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به اعزام انریکه مورا، قائممقام مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا به مراسم تحلیف پزشکیان در ایران اعتراض کرد.
بایلان در نامه خود این اقدام را «بسیار نامناسب و خطرناک» توصیف کرد و گفت: «تعامل با رژیمهایی که صلح و امنیت را تهدید میکنند پیام اشتباهی میفرستد و اعتبار ما را در صحنه جهانی تضعیف میکند.»
حسین آقایی، پژوهشگر روابط بینالملل و امور استراتژیک در گفتوگو با ایراناینترنشنال درباره دولت پزشکیان گفت: «سیاست فریب جمهوری اسلامی پس از انتصاب پزشکیان نیز تشدید تنش در منطقه و تشدید تنش اتمی است.»
او افزود: «اینها ابزارهایی هستند که جمهوری اسلامی برای اخاذی از آمریکا و قدرتهای اروپایی استفاده میکند.»