کشف جدید دانشمندان: حیات پیچیده روی زمین شاید ۱/۵ میلیارد سال زودتر آغاز شده باشد
گروهی از دانشمندان با کشف شواهدی جدید اعلام کردند ممکن است حیات پیچیده بر روی زمین ۱/۵ میلیارد سال زودتر از آنچه قبلا تصور میشد، آغاز شده باشد. این یافتهها که نظریات فعلی را به چالش میکشند، باعث ایجاد بحث و جدلهای جدید در جامعه علمی شدهاند.
یک تیم از دانشمندان بینالمللی به سرپرستی پروفسور ارنست چی فرو از دانشگاه کاردیف در ولز، شواهدی یافتهاند که نشان میدهد شرایط محیطی برای حیات پیچیده در منطقه گابن، حدود ۲/۱ میلیارد سال پیش وجود داشته است.
آنها سالهاست در حال مطالعه سنگهای باستانی در گابن هستند.
گابن، کشوری در امتداد سواحل اقیانوس اطلس آفریقای مرکزی است.
حیات پیچیده
حیات پیچیده شامل موجوداتی است که چندین سلول دارند و این سلولها به صورت تخصصی برای انجام وظایف خاصی سازماندهی شدهاند.
حیات پیچیده به نوعی از زندگی اشاره دارد که دارای ساختار و سازمان پیچیدهتری نسبت به حیات ساده است.
حیات ساده معمولا شامل موجودات تکسلولی مانند باکتریها و ویروسهاست که ساختار سلولی سادهای دارند.
شواهد این تحقیق شامل نشانههایی از وجود اکسیژن و فسفر در سنگها است که میتواند از ایجاد حیات حمایت کند.
فرو و تیمش بر این باورند که این ارگانیسمهای باستانی به دلیل شرایط محیطی خاص در یک دریاچه داخلی محدود بودهاند و به سراسر جهان گسترش نیافتهاند.
این ارگانیسمها در نهایت به دلیل کمبود منابع غذایی منقرض شدهاند.
نظریه جدید در مقابل تفکر متعارف
این ایدهها با دیدگاههای رایج در جامعه علمی تفاوت زیادی دارند. بیشتر دانشمندان معتقدند حیات پیچیده بر روی زمین حدود ۶۳۵ میلیون سال پیش آغاز شده است.
اگر نظریه جدید صحیح باشد، میتواند تاریخ آغاز حیات پیچیده را به ۱/۵ میلیارد سال قبلتر ببرد.
پروفسور گراهام شیلدز از دانشگاه کالج لندن که در این پژوهش حضور نداشته است، نسبت به یافتههای جدید ابراز تردید کرده و معتقد است شواهد بیشتری برای تایید این نظریه لازم است.
شیلدز به بیبیسی جهانی گفت: «من مخالف ایدهای نیستم که در ۲/۱ میلیارد سال پیش مواد مغذی بیشتری وجود داشته است اما قانع نشدهام که این میتواند به تنوعپذیری برای تشکیل حیات پیچیده منجر شود.»
بررسی بیشتر شواهد
فرو و تیمش برای یافتن شواهد بیشتر، هستههای رسوبی از سنگهای گابن را مورد بررسی قرار دادهاند.
شیمی این سنگها نشان میدهد قبل از ظهور ارگانیسمهای پیچیده، در آنجا یک «آزمایشگاه» برای حیات ایجاد شده است.
این تیم معتقد است برخورد دو صفحه قارهای زیر آب منجر به فعالیت آتشفشانی شده و سطوح بالای اکسیژن و فسفر را فراهم کرده است.
این محیط محافظت شده شرایط لازم را برای فتوسنتز فراهم کرده که منجر به مقادیر قابل توجهی اکسیژن در آب شده است.
به گفته چی فرو، این فعالیت آتشفشانی میتوانسته انرژی کافی را برای افزایش اندازه بدن و رفتار پیچیدهتر در اشکال حیاتی ابتدایی فراهم کند.
چالشهای پیش رو
این یافتهها هنوز از سوی همه جامعه علمی پذیرفته نشده و برخی دانشمندان بر این باورند که شواهد بیشتری برای تایید این نظریه لازم است.
الیاس روگن، دانشجوی دکترا در موزه تاریخ طبیعی که در این پژوهش دخیل نبوده است، ضمن تاکید بر اینکه شواهد بیشتری برای حمایت از این نظریهها لازم است، گفته است هیچ دلیلی برای گفتن اینکه حیات پیچیده نمیتوانسته تا دو میلیارد سال پیش ظهور کرده و شکوفا شود، وجود ندارد.
این کشف جدید میتواند بحثهای علمی گستردهای را در مورد تاریخچه حیات بر روی زمین به وجود آورد و نیاز به تحقیقات بیشتر برای تایید یا رد این نظریهها را تقویت کند.