مخالفت‌های بین‌المللی با اعلام پیروزی مادورو در انتخابات ونزوئلا

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۰۸

پس از انتخاباتی پرتنش و جنجالی، نهاد انتخاباتی ونزوئلا بامداد دوشنبه هشتم مرداد اعلام کرد نیکولاس مادورو برای بار سوم به عنوان رییس‌جمهوری این کشور انتخاب شده است. اعلام این نتیجه مخالفت‌هایی را در داخل و خارج ونزوئلا به دنبال داشته است.

مادورو در حالی به عنوان رییس‌جمهوری جدید ونزوئلا معرفی شده است که چندین نظرسنجی احتمال پیروزی اپوزیسیون را بیشتر می‌دانستند.

برخی همسایگان ونزوئلا نتیجه اعلام شده و پیروزی مادورو را نپذیرفته‌اند، برخی کشورها خواستار حفظ آرامش شده‌اند و متحدان کاراکاس به مادورو تبریک گفته‌اند.

اتحادیه اروپا: باید به رای و اراده شهروندان احترام گذاشت

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با اشاره به حضور مسالمت‌آمیز و پرشمار مردم ونزوئلا در انتخابات ریاست جمهوری این کشور گفت که باید به رای و اراده شهروندان احترام گذاشت.

بورل گفت که برای اطمینان از شفافیت انتخابات، باید شمارش دقیق آرا و دسترسی به سوابق رای‌گیری در شعبه‌های انتخاباتی، تضمین شود.

آمریکا: نگرانی جدی داریم

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به نتیجه اعلام شده پس از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری در ونزوئلا از سوی کمیسیون انتخابات این کشور گفت: «ما نگرانی جدی داریم که نتیجه اعلام شده منعکس کننده اراده یا آرای مردم ونزوئلا نباشد.»

بلینکن با تحسین مردم ونزوئلا برای شرکت در انتخابات افزود: «ما شجاعت و تعهد آن‌ها را به دموکراسی، در مواجهه با سرکوب و ناملایمات ستایش می‌کنیم.»

او با اشاره به اعلام پیروزی مادورو در انتخابات تاکید کرد: «بسیار مهم است که هر رای به‌طور منصفانه و شفاف شمارش شود، برگزارکنندگان انتخابات بلافاصله اطلاعات را با مخالفان و ناظران مستقل به اشتراک بگذارند و مقامات انتخاباتی جدول دقیق آرا را منتشر کنند. جامعه بین‌المللی این موضوع را به دقت دنبال می‌کند و به آن پاسخ خواهد داد.»

آرژانتین: تقلب را به رسمیت نخواهیم شناخت

خاویر میلی، رییس‌جمهوری آرژانتین، پیش از اعلام نتایج انتخابات ونزوئلا گفته بود آرژانتین «دیگر تقلب را به رسمیت نخواهد شناخت».

او ابراز امیدواری کرده بود که این بار «نیروهای مسلح، از دموکراسی و اراده مردمی» دفاع کنند.

اسپانیا: آرامش حفظ شود

خوزه آلبارز، وزیر امور خارجه اسپانیا، از همه طرفین خواست تا آرامش روز انتخابات همچنان حفظ شود.

او تاکید کرد: «برای تایید سلامت نتایج انتخابات باید صورت‌جلسات تمامی شعبه‌های رای‌گیری ارائه شود.»

اوروگوئه: مادورو می‌خواهد بدون توجه به نتایج واقعی، پیروز شود

لوئیس لاکال پو، رییس‌‌جمهوری اوروگوئه، با اشاره به اینکه فرایند انتخابات و شمارش «به وضوح دارای نقص بوده» است، گفت: «وقتی نتایج و مکانیزم‌های به کار رفته قابل اعتماد نباشد، نمی‌توان این پیروزی را به رسمیت شناخت.»

به گفته او، مادورو می‌خواهد بدون توجه به نتایج واقعی، پیروز شود.

پرو: نتایج اعلام شده را نمی‌پذیریم

خاویر گونزالز اولاچیا، وزیر امور خارجه پرو، «همه‌ ناهنجاری‌ها و تلاش برای تقلبی که توسط دولت ونزوئلا انجام شده است» را به شدت محکوم کرد و گفت: «پرو نتایج اعلام شده را که مخالف اراده مردم ونزوئلا است، نمی‌پذیرد.»

بلافاصله پس از موضع‌گیری اولاچیا، سفیر پرو در ونزوئلا برای ارائه توضیح احضار شد.

شیلی:‌ نتیجه غیرقابل تایید را به رسمیت نمی‌شناسیم

گابریل بوریک، رییس‌جمهوری شیلی بر اینکه «رژیم مادورو باید درک کند نتایج بسیار غیرقابل باور است»، تاکید کرد و گفت جامعه بین‌المللی و به‌ویژه مردم ونزوئلا، از جمله میلیون‌ها ونزوئلایی در تبعید، خواهان شفافیت کامل هستند.

بوریک گفت که شیلی هیچ نتیجه‌ای را که قابل تایید نباشد، به رسمیت نمی‌شناسد.

کاستاریکا: پیروزی مادورو حاصل تقلب است

دولت کاستاریکا اعلام کرد پیروزی مادورو در انتخابات ونزوئلا را حاصل تقلب می‌داند و با دولت‌های دموکراتیک قاره و سازمان‌های بین‌المللی برای «به رسمیت شناخته شدن اراده مقدس مردم ونزوئلا» همکاری خواهد کرد.

کلمبیا: صدای تمامی بخش‌ها باید شنیده شود

لوئیس گیلبرتو موریلو، وزیر امور خارجه کلمبیا، پس از تماس با تمام بازیگران سیاسی درگیر در انتخابات ونزوئلا، گفت که صدای تمامی بخش‌ها باید شنیده شود.

به گفته مویلو کلمبیا خواهان شمارش کامل آرا، تایید و بررسی مستقل آن‌ها در اسرع وقت است.

گواتمالا: ونزوئلا سزاوار اعلام نتایج شفاف و دقیق است

برناردو آرولا، رییس‌جمهوری گواتمالا با بیان اینکه امروز بیشتر از هر زمان دیگری باید از آرای ونزوئلایی‌ها دفاع کرد، گفت: «تردیدهای جدی نسبت به نتایج اعلام شده از سوی مقامات انتخاباتی ونزوئلا وجود دارد.»

او تاکید کرد که ونزوئلا «سزاوار اعلام نتایج شفاف و دقیق است» که «مطابق با اراده مردمش» باشد.

بولیوی: انتخابات ونزوئلا جشن دموکراتیک بود

لوئیس آرسه، رییس‌جمهوری بولیوی، با حمایت از مادورو گفت که با دقت «این جشن دموکراتیک» را دنبال کرده‌ و از این که اراده مردم ونزوئلا در انتخابات محترم شمرده شده، خوشحال است.

او تاکید کرد که دولتش برای تقویت روابط دوستی، ادامه همکاری و همبستگی با ونزوئلا آماده است.

روسیه:‌ مادورو باعث پیشرفت ونزوئلا می‌شود

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، گفت که روابط این کشور با ونزوئلا «دارای ویژگی‌های یک شراکت استراتژیک» است و او اطمینان دارد که فعالیت‌های مادورو در راس این دولت باعث توسعه تدریجی این کشور در تمامی جهات خواهد شد.

پوتین با اعلام آمادگی برای «ادامه کار مشترک سازنده در مسائل دوجانبه و بین‌المللی» تاکید کرد که همیشه در خاک روسیه خوشامدگوی مادورو خواهد بود.

کوبا: اپوزیسیون امپریالیستی شکست خورد

میگل دیاز کانل، رییس‌جمهوری کوبا با اعلام حمایت کامل از مادورو، پیروزی او را «شکست قاطع و واضح اپوزیسیون امپریالیستی ونزوئلا» توصیف کرد.

او گفت مردم صحبت کردند و انقلاب پیروز شد.

به گفته دیاز کانل، مردم ونزوئلا «راست‌گرایان منطقه‌ و مداخله‌گران» را شکست دادند.

هندوراس:‌ پیروزی مادورو غیرقابل اعتراض است

شیومارا کاسترو، رییس‌جمهوری هندوراس با ارسال «تبریکات ویژه» برای مادورو، پیروزی او را «غیرقابل اعتراض» توصیف کرد و از آن به عنوان میراث تاریخی هوگو چاوز، رییس‌جمهوری پیشین این کشور یاد کرد.

جمهوری اسلامی: روند مردم‌سالاری در ونزوئلا نهادینه شده

جمهوری اسلامی از اعلام پیروزی مادورو در انتخابات ونزوئلا استقبال کرد و آن را تبریک گفت.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در بیانیه‌ای اعلام کرد: «انتخابات ونزوئلا که به‌رغم برخی تهدیدات و تحریم‌های ظالمانه، با حضور و مشارکت گسترده مردم و با نظارت صدها ناظر بین‌المللی از کشورها، نهادها و سازمان‌ها برگزار شد، حاکی از نهادینه شدن روند مردم‌سالاری در این کشور است.»

جمهوری اسلامی و ونزوئلا که هر دو تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارند در سال‌های اخیر روابط خود را تقویت کرده‌اند.

پیش از این نتایج نظرسنجی موسسه پژوهشی ادیسون ریسرچ درباره انتخابات ریاست‌جمهوری ونزوئلا در روز یک‌شنبه گذشته نشان داده بود ادموندو گونزالس، نامزد اپوزوسیون ۶۵ درصد و مادورو ۳۱ درصد آرای شرکت‌کنندگان را خواهند داشت.

گونزالس پس از بسته شدن مراکز رای‌گیری گفت: «انتظاراتی که داریم بیش از حد خوشحالمان می‌کند.»

بسیاری از مردم ونزوئلا نگران بودند دولت از به رسمیت شناختن پیروزی مخالفان امتناع کند.

در آستانه انتخابات، هر دو طرف، آن را نقطه عطفی برای ونزوئلا توصیف کردند؛ کشوری که زمانی صادرکننده ثروتمند نفت بود اما در دهه گذشته اقتصاد آن در نتیجه سوءمدیریت دولت و تحریم‌های شدید آمریکا سقوط کرده و باعث مهاجرت یک-‌چهارم جمعیت کشور و بزرگ‌ترین بحران مهاجرت در قاره آمریکا شده است.

آمریکا پیش‌تر وعده داده بود در صورت سالم بودن انتخابات، تحریم‌ها برداشته می‌شود، در حالی که متحدان مادورو، روسیه، ایران و کوبا به تداوم وضعیت موجود امیدوارند.

کامالا هریس، معاون رییس‌جمهوری آمریکا، در پستی در رسانه اجتماعی ایکس نوشت: «به خواست مردم ونزوئلا باید احترام گذاشته شود.»

او افزود: «با وجود چالش‌های فراوان، ما به کار برای آینده‌ای با دموکراسی، رفاه و امنیت بیشتر برای مردم ونزوئلا ادامه خواهیم داد.»

مادورو که اقداماتی را برای ممانعت از کارزار انتخاباتی اپوزیسیون انجام داده و ده‌ها فعال را دستگیر کرده، تهدید کرده بود در صورت پیروزی مخالفان، «حمام خون» راه خواهد افتاد.

ماریا کورینا ماچادو، رهبر اصلی اپوزیسیون، پیش از انتخابات در دفترش در شرق کاراکاس به فایننشال تایمز گفت: «ما از قبل رژیم را از نظر اخلاقی و معنوی و در خیابان‌ها شکست داده‌ایم.»

ماچادو و گونزالس با نگرانی از اینکه دولت ممکن است برق و دسترسی به اینترنت را در روز یک‌شنبه قطع کند، اعلام کردند نتایج را از اتاقی در مقر حزب ماچادو که مجهز به ژنراتور و اینترنت استارلینک است، تماشا می‌کنند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها