شمار کشتههای اعتراضات بنگلادش به ۱۰۵ نفر رسید
پس از چند روز اعتراضات دانشجویی که به رویارویی با دولت این کشور تبدیل شده، شمار تظاهرکنندگان کشته شده به ۱۰۵ نفر رسید. همزمان دولت منع رفت و آمد برقرار کرده و ارتش را برای حفظ نظم فراخوانده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، تظاهرات دانشجویی روز جمعه و در نوزدهمین روز از یک جنبش دانشجویی در بنگلادش نیز ادامه داشت و دستکم ۵۲ نفر در این روز در داکا پایتخت کشور کشته شدند.
به این ترتیب، آمار کشتههای تظاهرات دانشجویی به دستکم ۱۰۵ نفر رسید.
دفتر شیخ حسینه واجد، نخستوزیر بنگلادش، اعلام کرد که دولت تصمیم گرفته که منع آمد و شد اعمال و ارتش را در خیابانها مستقر کند.
اعتراضات خشونتبار اخیر در این کشور ۱۷۰ میلیون نفری با اکثریت مسلمان در پس زمینه بیکاری گسترده در میان فارغالتحصیلان دانشگاهها روی داده است.
پییر پراکاش، مدیر گروه بحران آسیا مستقر در بانکوک، به خبرگزاری فرانسه گفت: «تظاهرات عظیمی در جریان است و شاید جدیترین چالشی باشد که نخستوزیر کنونی با آن مواجه شده است.»
شیخ حسینه از سال ۲۰۰۹ تاکنون در قدرت است.
ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، سرکوب معترضان در بنگلادش را محکوم کرد و آن را «تکاندهنده و غیرقابل قبول» خواند.
او گفت از گزارشها مبنی بر استقرار یگانهای شبهنظامی مانند گارد مرزی بنگلادش و گردان اقدام سریع، که سابقه طولانی در نقض حقوق بشر دارند، «بسیار نگران» است.
بر اساس توضیحات ارائه شده از سوی بیمارستانها، در چند روز اخیر، تیراندازی پلیس عامل بیش از دو سوم مرگها بوده است.
پس از تعطیلی مدارس و دانشگاهها در ابتدای هفته، مقامات از پنجشنبه اینترنت را نیز قطع کردهاند.
به گفته پلیس، یکی از مخالفان اصلی، راهول کبیر رضوی احمد، از حزب ملیگرای بنگلادش دستگیر شد.
همچنین به گفته پلیس، روز پنجشنبه برخی ساختمانهای دولتی از جمله مقر تلویزیون دولتی بنگلادش «سوخته و تخریب شدند» و حدود صد نیروی پلیس زخمی و ۵۰ پاسگاه پلیس در آتش سوختند.
روز جمعه، یک زندان در مرکز بنگلادش مورد حمله تظاهرکنندگان قرار گرفت.
یک افسر پلیس که نخواست نامش فاش شود، تعداد زندانیان آزاد شده در جریان این حمله را «صدها» نفر تخمین زد و به خبرگزاری فرانسه گفت: «بازداشتشدگان از زندان فرار کردند و تظاهرکنندگان زندان را آتش زدند.»
تظاهرات از اوایل ماه جاری میلادی تقریبا به طور روزانه برگزار شده است.
هدف تظاهرکنندگان پایان دادن به سهمیهها در استخدامهای دولتی است که بیش از نیمی از فرصتهای شغلی را برای گروههای خاص، به ویژه برای فرزندان جانبازان جنگ و افراد نزدیک به قدرت اختصاص میدهد.
این بحران اجتماعی برای نخستوزیر بنگلادش به یک بحران سیاسی تبدیل شده و در جریان تظاهرات در خیابانهای داکا، که دارای ۲۰ میلیون نفر جمعیت است، فریادهای «مرگ بر دیکتاتور» شنیده میشود.
پراکاش افزود: «دولت به جای پاسخ به نارضایتی تظاهرکنندگان، وضعیت را بدتر کرده است.»
علی ریاض، استاد علوم سیاسی در آمریکا، نیز گفت وضعیت امروز بنگلادش «فوران نارضایتی نهفته در میان جوانان است که در طول سالها به دلیل محرومیت از حقوق اقتصادی و سیاسی در آنها انباشته شده است.»
او افزود: «سهمیههای استخدامی به نماد یک نظام متقلب تبدیل شده است».
به گفته مخالفان دولت و مدافعان حقوق بشر، شیخ حسینه متهم است که رقیب اصلی خود را ناعادلانه زندانی کرده، آزادی مطبوعات را محدود کرده و به دنبال حذف همه مخالفان به ویژه از طریق کشتن فعالان مخالف است.