رییس سازمان انرژی اتمی: انفجار در اصفهان ارتباطی به سایت هسته‌ای نداشت

رییس سازمان انرژی اتمی انفجار هفته گذشته در حوالی کاشان را بی‌ارتباط با سایت هسته‌ای نطنز خواند و از راه‌اندازی چندین سایت پرتودهی در کشور طی سه ماه اخیر خبر داد.

محمد اسلامی روز چهاشنبه ۲۷ تیر پس از جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران بدون اینکه جزییاتی درباره مکان این سایت‌ها ارائه دهد گفت در سه ماه اخیر سه سایت پرتودهی راه‌اندازی شده است.

او در ادامه گفت دست‌کم سه سایت دیگر پرتودهی نیز در مرداد ماه افتتاح می‌شوند.

اسلامی خواستار مشارکت بخش خصوصی و فعالان حوزه مواد غذایی در این پروژه‌ها شد تا از این طریق «بهره‌وری» افزایش یابد و «تاثیر قابل ملاحظه‌ای در حوزه بهداشت و امنیت غذایی برای مردم» فراهم شود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنج‌شنبه ۲۴ خرداد گزارش محرمانه‌ای برای کشورهای عضو فرستاد که نشان می‌دهد جمهوری اسلامی با سرعتی زیاد در حال نصب سانتریفیوژهای اضافی در تاسیسات سایت هسته‌‌ای فردو و راه‌اندازی سایر سانتریفیوژهاست.

بر اساس این گزارش، تهران روز ۲۱ خرداد در نامه‌ای به آژانس، از قصد خود برای نصب ۱۸ آبشار سانتریفیوژ آی‌آر-۲ام در تاسیسات غنی‌سازی زیرزمینی نطنز خبر داد اما زمانش را اعلام نکرد.

اواخر خرداد امسال موسسه علوم و امنیت بین‌المللی و روزنامه واشینگتن پست گزارش دادند جمهوری اسلامی قصد دارد ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم خود را در فردو، سه یا حتی چهار برابر کند.

پیش از این گزارش‌ها، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامه پیشنهادی بریتانیا، فرانسه و آلمان، موسوم به تروئیکا را درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی به تصویب رساند.

انفجار در کاشان و ارتباط آن با سایت نطنز

رییس سازمان انرژی اتمی درباره شلیک پدافند هوایی در جاده قم و حوالی شهر کاشان، آن را با سایت هسته‌ای نطنز بی‌ارتباط دانست.

اسلامی گفت: «مواردی معمولا اتفاق می‌افتد و در گزارش‌ها می‌آید ولی ارتباطی با صنعت هسته‌ای نداشت و نزدیک ما هم نبود.»

شامگاه ۲۲ تیر گزارش‌هایی درباره انفجار در جاده قم و حوالی شهر کاشان، نزدیک به تاسیسات هسته‌ای نطنز منتشر شد.

صابرین نیوز، نزدیک به گروه حشدالشعبی، این وضعیت را ناشی از «شلیک متعدد پدافند هوایی» دانست که در پی آن دست‌کم یک انفجار رخ داد.

برخی رسانه‌ها نیز نوشتند به دلیل رزمایش، «دو رینگ جدید پدافندی ارتش برای حفاظت از تاسیسات نطنز فعال شده است».

اواسط آذر سال ۱۴۰۰ نیز صدای انفجاری مهیب در آسمان نطنز شنیده شد که خبرگزاری فارس علتش را «انهدام یک پهپاد ناشناس» دانست و فرمانده پدافند هوایی منطقه اعلام کرد که «یکی از سامانه‌های موشکی آزمایش شد».

پیش از آن و در اردیبهشت ماه همان سال، فریدون عباسی، رییس سابق سازمان انرژی اتمی گفته بود در طول ۱۵ سال پنج انفجار «بزرگ» در تاسیسات هسته‌ای نطنز رخ داده است.

یکی از اصلی‌ترین تاسیسات هسته‌ای ایران در نطنز واقع شده که جمهوری اسلامی در آن غنی‌سازی اورانیوم با درجه‌های خلوص بالاتر از میزان برجام انجام می‌دهد.

روز ۳۱ فروردین امسال اسرائیل به رادار سامانه پدافند هوایی اس-۳۰۰ در پایگاه شکاری ارتش جمهوری اسلامی در شمال غرب اصفهان حمله کرد.

همان زمان مقام‌های آمریکایی گفتند سایت هدف قرار داده شده، بخشی از سیستم حفاظتی تاسیسات اتمی نطنز است.