مقام ارشد بریتانیا: با «چهارگانه مرگبار» پکن، مسکو، پیونگ‌یانگ و تهران روبه‌روییم

جورج رابرتسون که از سوی کی‌یر استارمر، نخست‌‌وزیر جدید بریتانیا، مسوولیت رهبری طرح بررسی دفاع استراتژیک دولت این کشور را به منظور مقابله با تهدید‌های بین‌المللی بر عهده گرفته، گفت کشورش با یک ائتلاف «چهارگانه مرگبار» روبه‌روست که اضلاعش به‌طور فزاینده‌ با یکدیگر همکاری می‌کنند.

رابرتسون این ائتلاف را محصول همراهی چهار کشور ایران، چین، روسیه و کره شمالی معرفی کرد و گفت بریتانیا باید خود را برای رویارویی با این «چهارگانه مرگبار» آماده کند زیرا آنان با هم علیه غرب عمل می‌کنند.

رابرتسون از سال ۱۹۹۹ تا سال ۲۰۰۴ دبیر‌کل ناتو و از سال ۱۹۹۷ تا سال ۱۹۹۹ در زمان نخست‌وزیری تونی بلر، وزیر دفاع بریتانیا بود.

استارمر، نخست‌‌وزیر بریتانیا، از طرح بررسی دفاع استراتژیک این کشور در تقابل با چالش‌های بین‌المللی موسوم به بررسی «ریشه‌ای-شاخه‌ای» رونمایی و رابرتسون را به مقام راهبری این طرح منصوب کرد.

رابرتسون در یک نشست خبری با حضور جان هیلی، وزیر دفاع جدید بریتانیا، گفت که این کشور در صورت لزوم باید برای مقابله با هر چهار کشور مورد اشاره آماده باشد.

روزنامه گاردین نوشت که این امر منعکس‌کننده نگرانی‌های غرب درباره همکاری فزاینده تسلیحاتی و اطلاعات نظامی میان این چهار کشور است.

بر اساس گزارش این روزنامه، اشاره رابرتسون به این چهار کشور در حالی است که اکنون تصور می‌شود با فروکش کردن «تروریسم اسلام‌گرا»، این چهار کشور تهدید اصلی برای امنیت بریتانیا هستند.

رابرتسون گفت که اجلاس رهبران سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در هفته گذشته در واشینگتن «کاملا نشان داد چالش چین چیزی است که باید بسیار بسیار جدی گرفته شود» و «آنچه در آسیا-اقیانوسیه اتفاق می‌افتد می‌تواند در اروپا-آتلانتیک رخ دهد.»

جمهوری اسلامی و کره شمالی برای حمایت از حمله روسیه به اوکراین پهپادها و گلوله‌های توپخانه‌ در اختیار روسیه قرار داده‌اند.

این اولین بار نیست که بریتانیا از جمهوری اسلامی به عنوان یکی از کشورهای اصلی متخاصم خود نام می‌برد.

سال گذشته، دیوید کامرون، وزیر امور خارجه وقت بریتانیا، در مصاحبه با تلگراف تهدید جمهوری اسلامی را یکی از پنج «بحران» چشم‌گیری خواند که در کنار جنگ روسیه علیه اوکراین، درگیری‌های خاورمیانه، تروریسم و تغییرات اقلیمی، «شرایط بسیار سختی را در جهان ایجاد کرده» است.

همچنین در واکنش به تهدیدها علیه خبرنگاران ایران‌اینترنشنال، بریتانیا تحریم‌هایی را برای مقابله با شبکه ترور جمهوری اسلامی علیه مخالفان حکومت در خارج کشور اعمال کرد.

کامرون در این زمینه گفته بود رژیم ایران و باندهای تبهکاری که به نمایندگی از آن فعالیت می‌کنند، «تهدیدی غیرقابل قبول»اند.

هفته گذشته، جو بایدن، رییس‌جمهوری ایالات متحده نیز تاکید کرد که این چهار کشور به طور فزاینده‌ای با یکدیگر همکاری می‌کنند.

بایدن گفت که از شی جین‌ پینگ، رییس‌جمهوری چین می‌خواهد تا درک کند ادامه کمک به روسیه در جنگ با اوکراین، «بهایی خواهد داشت».

در اجلاس اخیر ناتو، سران کشورهای عضو با انتشار بیانیه‌ای تاکید کردند همچنان روسیه را مهم‌ترین و مستقیم‌ترین تهدید علیه خود می‌دانند.

آنان همچنین با انتقاد از چین و تاکید بر حمایت از اوکراین، بی‌ثباتی در آفریقا و خاورمیانه و از جمله اقدامات جمهوری اسلامی را به زیان خود و شرکای ناتو دانستند.