اوکراین از دادگاه لاهه خواست تا حمله به بیمارستان کودکان کییف را تحت پیگرد قرار دهد
دادستان کل اوکراین از دیوان کیفری بینالمللی (ICC) خواست تا روسیه را به دلیل حمله موشکی به بیمارستان کودکان مبتلا به سرطان در کییف، تحت پیگرد قرار دهد. او، روسیه را به حملات هدفمند به زیرساختهای پزشکی و غیرنظامی خود متهم کرد که مصداق ارتکاب «جنایت علیه بشریت» است.
روسیه روز ۱۸ تیر حمله گستردهای را با بیش از ۴۰ موشک به شهرهای اوکراین انجام داد و از جمله به بیمارستان کودکان در کییف حمله کرد و در پی آن، دستکم ۴۴ نفر در سراسر این کشور کشته شدند.
آندری کاستین، دادستان کل اوکراین به خبرگزاری رویترز گفت موضوع حمله عمدی روسیه به بزرگترین بیمارستان کودکان در کییف، باید به منظور تحقق عدالت بینالمللی به دادگاه لاهه ارجاع داده شود.
به گفته او، پیگیری قضایی حمله به بیمارستان کییف از سوی دیوان کیفری بینالمللی میتواند نشان دهد که این مورد بخشی از یک الگوی بزرگتر از حملات روسیه به زیرساختهای غیرنظامی و پزشکی اوکراین بوده است.
کاستین یادآور شد چنین موضوعی، میتواند در نهایت اثبات کند که روسیه در اوکراین مرتکب «جنایت علیه بشریت» شده است.
این حمله یک روز قبل از آن که رهبران کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای شروع یک نشست سه روزه در ایالات متحده آماده شوند، اتفاق افتاد.
مسکو حمله به این بیمارستان را رد کرده و شلیک ضد موشکهای اوکراینی را مسئول میداند.
با اینحال یک هیات حقوق بشر سازمان ملل احتمال اینکه بیمارستان مستقیما با موشکی روسی هدف قرار گرفته باشد را دارای احتمال «بالا» توصیف کرد. سرویس امنیت اوکراین نیز گفت شواهد غیرقابل انکاری دارد که نشان میدهد موشک کروز روسیه به این مرکز پزشکی برخورد کرده است.
این حمله واکنشهای بینالمللی متعددی در پی داشت و جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا در بیانیهای حملات موشکی مرگبار مسکو را «یک یادآوری ترسناک از خشونت روسیه» توصیف کرد.
کاستین به رویترز گفت تصمیم نهایی برای پیگرد قانونی حمله به بیمارستان بر عهده دادستان دادگاه لاهه است و افزود اوکراین آماده است تا تمامی شواهد و جزییات مربوط به تحقیقاتش را با دیوان کیفری بینالمللی به اشتراک بگذارد.
به گفته او، با توجه به قانون کیفری اوکراین، کییف تنها میتواند اتهامات مرتبط با «جنایات جنگی» را مطرح کند، نه جرم جدیتر «جنایات علیه بشریت».
دادستان کل اوکراین تاکید کرد: «برای اثبات جنایات علیه بشریت، باید نشان داد که به شکلی سیستماتیک و هدفمند به غیرنظامیان حمله شده است.»
کاستین در ادامه گفت: «مهم است که نشان دهیم روسیه بهعنوان یک دولت جنایتکار عمل میکند.»
دفتر دادستان دیوان کیفری بینالمللی روز سهشنبه نوزدهم تیر اعلام کرد که یکی از تیمهایش از محل حمله به بیمارستان بازدید کرده است.
دادگاه لاهه معمولا بهطور عمومی درباره پروندههای تحقیقاتیاش اظهارنظر نمیکند اما در این زمینه هشدار داد هر کسی را که در حمله به مکانهای غیر نظامی دست داشته باشند، تحت پیگرد قانونی قرار میدهد.
این دادگاه تاکنون شش حکم جلب برای مقامات روسی به دلیل ارتکاب جنایات جنگی در اوکراین صادر کرده است که یکی از آنها مربوط به ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه است.