پوتین: از توافق تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا حمایت میکنم
پوتین در جریان دیدار با محمد مخبر در حاشیه اجلاس کشورهای سازمان همکاری شانگهای در قزاقستان، گفت روابط ایران و روسیه دوستانه و سازنده است و ابراز اطمینان کرد این رابطه بدون توجه به نتیجه انتخابات در ایران تقویت خواهد شد.
ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه در دیدار محمد مخبر سرپرست ریاست جمهوری ایران از «بررسی درخواست ایران» برای حضور به عنوان «عضو ناظر» در اتحادیه اقتصادی ارواسیا خبر داد و گفت: «ما به نوبه خود از آن حمایت خواهیم کرد، توافق تجارت آزاد بین اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران به تقویت بیشتر روابط اقتصادی کمک خواهد کرد.»
در این دیدار که در روز دوم اجلاس شانگهای انجام شد، پوتین گفت تجارت این کشور با ایران در سال میلادی جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته «۱۴ درصد افزایش» داشته است.
او گفت تعداد گردشگرانی که در این مدت از روسیه به ایران رفتند ۲۵ درصد افزایش یافته است.
پوتین تاکید کرد «رویکردهای» دو کشور در موضوعات کلیدی بینالمللی، عملا منطبق است: «ما خواستار ایجاد یک نظم جهانی چند قطبی، پیروی از همه اشکال قوانین بینالمللی و حفظ نقش مرکزی سازمان ملل متحد هستیم.»
اتحادیه اقتصادی اوراسیا
این اتحادیه که سال ۱۳۹۳ از سوی سه کشور روسیه، بلاروس و قزاقستان تاسیس شد، یک اتحادیه اقتصادی میاندولتی است که تا کنون قرقیزستان و ارمنستان به آن پیوستهاند.
دبیرکل اتحادیه اقتصادی اوراسیا، میخائیل میاسنیکوویچ سیاستمدار اهل بلاروس است.
در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۴۰۱ ایران توافقنامههایی با این اتحادیه برای تجارت آزاد امضا کرد.
سازمان همکاری شانگهای
سازمان همکاری شانگهای که قرار است بستری برای همکاری در جریان رقابت امنیتی و اقتصادی با غرب باشد رسما در ۲۵ خرداد ۱۳۸۰ تاسیس شد. در اجلاس روز پنجشنبه ۱۴ تیر اعضای این سازمان بلاروس را به عنوان عضو دائم پذیرفتند تا در نهایت اعضای سازمان همکاری شانگهای به عدد ۱۰ برسد.
هماکنون چین، هند، ایران، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان، پاکستان و تاجیکستان و بلاروس اعضای رسمی و مغولستان عضو ناظر این سازمان است.
سال گذشته ایران برای نخستین بار بهعنوان عضو رسمی سازمان همکاری شانگهای در اجلاس این سازمان شرکت کرد و پیش از این تنها به عنوان عضو ناظر در نشستهای اجلاس شانگهای حاضر شده است.
ایران برای سالها به دلیل تحریمهای فصل هفتمی سازمان ملل امکان عضویت کامل در این سازمان را نداشت. با تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل پس از برجام، امکان عضویت ایران در این سازمان فراهم شد.
مواضع مخبر در اجلاس شانگهای
مخبر در نشست روز پنجشنبه سران سازمان همکاریهای شانگهای خواستار دلارزدایی از مناسبات تجاری کشورهای عضو این سازمان شد.
او پیشنهاد کرد کشورهای عضو سازمان، مناطق آزاد اقتصادی مشترک (FEZ) ایجاد کنند و موافقتنامههای تجاری ترجیحی منعقد کنند.
سرپرست ریاستجمهوری ایران همچنین از کشورهای عضو خواست با اتخاذ تدابیر موثر تلاش کنند به عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه پایان دهند.
دیدار مخبر و پوتین و حضور او در اجلاس شانگهای یک روز پیش از برگزاری دور دوم ریاست جمهوری ایران انجام شد.
در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ایران مسعود پزشکیان و سعید جلیلی با رویکردهای متضاد در سیاست خارجی با یکدیگر رقابت میکنند.