جمهوری اسلامی کودتای ناکام در بولیوی را محکوم کرد

تلاش نظامیان بولیوی برای کودتا در این کشور شکست خورد. پس از آنکه لوییس آرسه، رییس‌جمهوری چپ‌گرای بولیوی تلاش برای کودتا علیه دولتش را محکوم کرد، شماری از کشورها به حمایت از او پرداختند. وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در پیامی این رویداد را محکوم کرد.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی صبح روز پنج‌شنبه هفتم تیر به این رویدادها واکنش نشان داد و گفت: «ما كودتا عليه بنيان‌های دموکراسى و تعرض به نهادهاى دموكراتيک و دولت قانونى در بوليوی را محكوم می‌كنيم.»

او در ادامه بر «اعاده نظم و قانون و بازگشت قدرت به دولت قانونى اين كشور» تاكيد کرد.

نیروهای نظامی بولیوی به رهبری ژنرال خوان خوزه زونیگا که اخیرا از سمت فرماندهی ارتش این کشور برکنار شده بود، روز چهارشنبه شش تیر در میدان اصلی شهر لاپاز، مقابل کاخ ریاست‌جمهوری و کنگره بولیوی تجمع کردند.

این نیروها، عصر دیروز پس از نطق لوییس آرسه که در آن خواهان حمایت مردم کشورش و جامعه بین‌المللی از بولیوی مقابل این کودتا شد، عقب‌نشینی کردند.

با این عقب‌نشینی، پلیس کنترل محوطه را در دست گرفت و زونیگا نیز دستگیر و به محلی نامعلوم منتقل شد.

در پی این اتفاقات، دولت آمریکا در پیامی خواستار خویشتن‌داری و حفظ آرامش شد و گفت از نزدیک اوضاع را زیر نظر دارد.

اتحادیه اروپا، کشورهایی مانند اسپانیا و مکزیک و شماری از همسایگان بولیوی در آمریکای‌ جنوبی مانند‌ شیلی، پاراگوئه و ونزوئلا، تلاش برای کودتا در این کشور را محکوم کردند.

تنش‌های سیاسی در بولیوی اخیرا و در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری پیشِ روی این کشور در سال ۲۰۲۵ میلادی افزایش یافته است.

اوو مورالس، رییس‌جمهوری پیشین چپ‌گرای بولیوی قصد دارد تا در مقابل لوئیس آرسه که قبلا متحد او بود، در این انتخابات شرکت کند.

این موضوع باعث ایجاد شکاف و اختلاف بزرگی در حزب سوسیالیست حاکم و افزایش تنش‌ها در این کشور شده است.

بنا بر گزارش رویترز، بسیاری از مردم نمی‌خواهند مورالس دوباره به قدرت بازگردد.

او از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۹ ریاست‌جمهوری را بر عهده داشت.

مورالس در پی اعتراضات گسترده مجبور به استعفا شد و یک دولت موقت محافظه‌کار جایش را گرفت. سپس آرسه در انتخابات سال ۲۰۲۰ پیروز شد.

ژنرال زونیگا که رهبری کودتاگران را بر عهده داشت، اخیرا اعلام کرده بود که مورالس نباید بتواند به عنوان رییس‌جمهوری بازگردد و تهدید کرده بود که اگر او در این راستا تلاشی انجام دهد، جلویش را می‌گیرد.

این اظهارات باعث شد آرسه او را از سمتش در فرماندهی نظامی بولیوی برکنار کند.

زونیگا پیش از حمله به کاخ ریاست‌جمهوری بولیوی، در گفت‌وگو با خبرنگاران به افزایش خشم در این کشور اشاره کرد.

بولیوی با رکود اقتصادی دست‌و‌پنجه نرم می‌کند، ذخایر بانک مرکزی آن کاهش یافته و فشار روی پول ملی به دلیل کاهش صادرات گاز این کشور افزایش یافته است.

لوییس آرسه، رییس‌جمهوری چپ‌گرای بولیوی
لوییس آرسه، رییس‌جمهوری چپ‌گرای بولیوی