امضای توافقنامه امنیتی میان اتحادیه اروپا و اوکراین
اتحادیه اروپا یک توافقنامه امنیتی با اوکراین به امضا رساند که بر اساس آن، این اتحادیه متعهد میشود در ۹ حوزه مرتبط با سیاستهای امنیتی، از جمله ارسال تسلیحات، آموزش نظامی، تقویت صنایع دفاعی و مینزدایی به کییف کمک کند.
رهبران اتحادیه اروپا پنجشنبه هفتم تیر در بروکسل، پایتخت بلژیک گرد هم آمدند تا در جریان این اجلاس که تا جمعه هشتم شهریور ادامه خواهد یافت درباره تقویت تدابیر دفاعی این اتحادیه در برابر تهدیدات روسیه ظرف پنج سال آینده تصمیمگیری کنند.
ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین برای امضای این توافقنامه و دو توافقنامه امنیتی دیگر با لیتوانی و استونی، به بروکسل سفر کرده است.
شارل میشل، رییس شورای اتحادیه اروپا امضای توافقنامه امنیتی با کییف را نشاندهنده «عزم تزلزلناپذیر» اروپا «برای پشتیبانی از اوکراین در طولانیمدت» دانست و گفت تعهدات اتحادیه اروپا «به اوکراین کمک خواهد کرد تا از خود دفاع کند، در برابر بیثباتی مقاومت نشان دهد و مانع از اقدامات تجاوزکارانه در آینده شود».
بر اساس پیشنویس بیانیه نهایی اجلاس دو روزه بروکسل، سران اتحادیه اروپا قصد دارند تا هر زمانی که لازم باشد، به تعهد خود در حمایت از اوکراین پایبند باشند.
آنها بر لزوم باز پسگیری سرزمینهای اشغال شده اوکراین از روسیه تاکید دارند و معتقدند مسکو نباید در این مناقشه پیروز شود.
اتحادیه اروپا پنجم تیر رسما مذاکرات را در خصوص پیوستن اوکراین به این اتحادیه آغاز کرد.
پیشتر و در روز ۲۵ خرداد، ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه گفته بود در صورت خروج ارتش اوکراین از خرسون، لوهانسک، دونتسک، دونباس و زاپروژیا، و همچنین تعهد کییف مبنی بر محلق نشدن به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، مسکو آماده مذاکره در خصوص پایان جنگ خواهد بود.
اوکراین و آمریکا پیششرطهای پوتین را رد کردند.
تلاش مقامهای اروپا برای اطمینان بخشیدن به اوکراین در خصوص ادامه حمایتها از این کشور در برابر تهاجم روسیه در حالی صورت میگیرد که افزایش قدرت راستگرایان در پارلمان اروپا، احتمال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آتی آمریکا و همچنین برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام در فرانسه، به نگرانیها درباره سرنوشت کمکها به کییف دامن زده است.
خبرگزاری رویترز پنجم تیر گزارش داد دو تن از مشاوران برجسته ترامپ طرحی را برای پایان دادن به جنگ اوکراین ارائه کردهاند تا در صورت پیروزی او در انتخابات آتی آمریکا به اجرا گذشته شود.
این طرح ارائه کمکهای واشینگتن به اوکراین را به موافقت این کشور با آغاز مذاکرات صلح با روسیه منوط خواهد کرد.
با این حال، دولت جو بایدن همچنان بر پشتیابی از اوکراین تاکید دارد. بایدن و زلنسکی ۲۴ خرداد یک توافقنامه امنیتی ۱۰ ساله را میان واشینگتن و کییف به امضا رساندند.
در همین حال، روزنامه فایننشال تایمز ، هفتم تیر به نقل از منابع مطلع نوشت ایالات متحده قصد دارد حداکثر هشت سامانه دفاعی پاتریوت را به اوکراین انتقال دهد.
بر اساس این گزارش، این سامانهها که هماکنون در اسرائیل مستقر هستند، در ابتدا به آمریکا بازگردانده خواهند شد و سپس در اختیار اوکراین قرار خواهند گرفت.
روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین پنجم اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.