روسیه با احضار سفیر آمریکا، واشینگتن را به انجام حمله تلافی‌جویانه تهدید کرد

کرملین روز دوشنبه با احضار لین تریسی، سفیر آمریکا در مسکو، به صراحت ایالات متحده را مسئول حمله موشکی اوکراین به کریمه دانست و هشدار داد که روسیه دست به اقدام تلافی‌جویانه علیه آمریکا خواهد زد.

حمله موشکی روز یکشنبه به کریمه با سامانه تاکتیکی موشکی موسوم به ATACMS که آمریکا در اختیار اوکراین گذاشته است، منجر به کشته شدن حداقل چهار نفر و مجروح شدن ۱۵۱ نفر شد. برد این موشک‌ها ۳۰۰ کیلومتر است و می‌توانند مواضعی را در روسیه هدف قرار دهند.

روسیه، در سال ۲۰۱۴ به‌طور یک‌جانبه کریمه را ضمیمه خاک خود کرد، اما اوکراین و غرب، کریمه همچنان بخشی از اوکراین می‌دانند.

حمله نظامی روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ تنش بین روسیه و غرب را به‌شدت افزایش داده است. مقام‌های روسیه بارها گفته‌اند که این درگیری وارد خطرناک‌ترین مرحله خود شده است.

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه بارها درباره خطر یک جنگ بسیار گسترده‌تر که بزرگ‌ترین قدرت‌های هسته‌ای جهان را درگیر می‌کند هشدار داده است، اگرچه او همچنین گفته است که روسیه خواهان درگیری با ائتلاف ناتو به رهبری آمریکا نیست.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: «شما باید از همکاران من در اروپا، و مهم‌تر از همه در واشینگتن، بپرسید که چرا دولت‌های آنها کودکان روسی را می‌کشند؟»

به گفته مقام‌های روسی، در حمله روز یکشنبه به سواستوپل حداقل دو کودک کشته شدند. اوکراین کیف در مورد این حمله اظهار نظر نکرده، اما هدف قرار دادن غیرنظامیان را رد کرده است.

وزارت امور خارجه روسیه پس از احضار سفیر آمریکا در این کشور اعلام کرد که ایالات متحده نه تنها تسلیحات اوکراین را تامین می‌کند، بلکه ارتش ایالات متحده با ارائه اطلاعات به اوکراین در حمله به روسیه مشارکت دارد.

به گفته وزارت امور خارجه روسیه، «واشینگتن یک جنگ ترکیبی علیه روسیه به راه انداخته و در واقع، به یک طرف درگیری تبدیل شده است.»

در بیانیه وزارت امور خارجه روسیه تاکید شده است که «تدابیر تلافی‌جویانه قطعا دنبال خواهد شد.»

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه و در واکنش به احضار سفیر این کشور در مسکو، به خبرنگاران گفت که لین تریسی به مقام‌های روسی گفت که واشینگتن از هرگونه تلفات جانی غیرنظامیان متاسف است.

به گفته میلر، سفیر آمریکا در روسیه گفت واشینگتن سلاح‌هایی را در اختیار اوکراین قرار داده است تا این کشور بتواند از قلمرو خود از جمله کریمه دفاع کند.

سرگرد چارلی دیتز، سخنگوی پنتاگون نیز روز دوشنبه گفت: «اوکراین خود درباره عملیات نظامی، اهداف و حملاتش تصمیم می‌گیرد و آنها را انجام می‌دهد.»

اقدامات تلافی جویانه روسیه

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، اندکی پس از حمله نظامی روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، اعزام نیروهای آمریکایی برای حضور جنگ در اوکراین را رد کرد و گفت که رویارویی مستقیم بین ناتو و روسیه به معنای جنگ جهانی سوم خواهد بود.

پوتین جنگ اوکراین را به عنوان بخشی از مبارزه گسترده‌تر روسیه با ایالات متحده معرفی می‌کند. به گفته او منافع مسکو پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ نادیده گرفته شد و غرب سپس برای تجزیه روسیه و تصرف منابع طبیعی آن نقشه کشید.

پس از آنکه ایالات متحده به اوکراین اجازه داد تا از برخی از تسلیحات ارسال شده از سوی آمریکا برای حمله اهدافی در خاک روسیه استفاده کند، کرملین بارها هشدار داده که این امر به‌طور جدی بر شدت تنش‌ها خواهد افزود.

پوتین دستور برگزاری رزمایش‌هایی را برای تمرین استقرار تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی صادر کرده و در عین حال گفته است که روسیه می‌تواند موشک‌های متعارف را در نزدیکی آمریکا و کشورهای متحدش در اروپا مستقر کند. او هفته گذشته در سفری به کره شمالی، یک پیمان دفاعی متقابل با این کشور نیز امضا کرد.

واشینگتن می‌گوید که همچنان از کی‌یف می‌خواهد که با موشک‌های دوربردی که از آمریکا دریافت کرده به قلمرو به‌رسمیت شناخته شده روسیه حمله نکند.

پوتین روز پنجشنبه گفت که روسیه ممکن است به کره شمالی تسلیحات بفرستد، کاری که به گفته او مشابه مسلح کردن اوکراین از سوی غرب است.