جدال لفظی وزیر نفت پیشین با زاکانی بر سر «خیانت نفتی» در پرونده کرسنت

هم‌زمان با برگزاری مناظره‌های تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، حسن روحانی و بیژن زنگنه، رییس‌جمهوری پیشین و وزیر پیشین نفت، با انتشار ویدیوهایی به اتهامات علیه عملکرد خود پاسخ دادند. علیرضا زاکانی پرونده کرسنت را یک «خیانت‌ نفتی» خوانده است.

زاکانی، شهردار تهران و از نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری با اشاره به پرونده‌های کرسنت، توتال و استات اویل گفت در دوره محمد خاتمی بزرگ‌ترین خیانت‌های نفتی به کشور شد.

او افزود که آماده است بر سر این موضوعات با خاتمی، روحانی و زنگنه مناظره کند.

پرونده مربوط به قرارداد کرسنت یکی از سیاسی‌ترین و جنجالی‌ترین پرونده‌های صنعت نفت و گاز ایران در دوران جمهوری اسلامی است.

این قرارداد برای فروش روزانه معادل ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز ترش میدان نفتی سلمان در سال ۱۳۸۱ و در زمان وزارت بیژن نامدار زنگنه در دولت هفتم (خاتمی) بین شرکت کرسنت پترولیوم و شرکت ملی نفت ایران منعقد شد اما در یکی از دادگاه‌های مربوط به قرارداد کرسنت، ایران به دلیل پای‌بند نماندن به این قرارداد به پرداخت ۶۰۷ میلیون دلار غرامت به شرکت کرسنت پترولیوم محکوم شد.

نام مهدی هاشمی، فرزند اکبر هاشمی رفسنجانی نیز در این پرونده مطرح شده و پیشتر زاکانی از «سهم حیرت‌آور مهدی هاشمی از کرسنت» خبر داده بود.

در واکنش به اظهارات زاکانی در مناظرات، زنگنه که در چندین دولت‌ از جمله دولت روحانی وزیر نفت بود، با اشاره به اینکه او از آبان ۱۴۰۰ از سعید جلیلی خواسته است تا با هم درباره قرارداد کرسنت مناظره کنند، گفت که او از مناظره فرار می‌کند.

زنگنه، زاکانی را نوچه جلیلی خواند و گفت که پس از این مناظره، مردم متوجه خواهند شد «شما چه خسارات جبران‌ناپذیری به کشور زدید».

او گفت: «جلیلی و نوچه‌اش زاکانی هر وقت یک جای خلوت پیدا می‌کنند درباره کرسنت صحبت می‌کنند. داداش من حریفتم!»

هم‌زمان، خبرگزاری دانشجو گزارش داد در پی اعلام آمادگی زاکانی در مناظره ریاست‌جمهوری برای گفت‌وگو با خاتمی، روحانی و زنگنه درباره کرسنت، با زنگنه تماس گرفته و او گفته حاضر به مناظره با زاکانی نیست.

در سال ۱۴۰۰، شرکت اماراتی دانا-گس که بزرگ‌ترین شرکت خصوصی گاز طبیعی در خاورمیانه به شمار می‌رود، اعلام کرد بر اساس رای دیوان بین‌المللی داوری در پرونده گازی کرسنت، شرکت ملی نفت ایران به پرداخت ۶۰۷ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار جریمه محکوم شده است.

اختلافات این پرونده مربوط به یک قرارداد خرید و فروش ۲۵ ساله گاز است که میان شرکت کرسنت پترولیوم وابسته به شرکت دانه گاز و شرکت ملی نفت ایران منعقد شد.

دو سال پیش، علیرضا سلیمی، عضو وقت هیات رییسه مجلس، گفت که معاون اول و وزیران نفت، کار و راه و شهرسازی دولت روحانی به دلیل پرونده‌های مربوط به دوره مدیریت خود درباره ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی، کرسنت، عملکرد شستا و مسکن به دادگاه احضار شده‌اند.

زنگنه که این قرارداد در زمان وزارت او بسته شد، در آخرین روزهای وزارتش در پاسخ به انتقادها گفته بود: «از آنجا که این پرونده زنده است، تاکنون ترجیح کشور این بوده است که درباره آن بحث نکنیم؛ وگرنه حرف‌های بسیاری هست که اگر گفته شود، شرایط بر‌عکس می‌شود.»

هم‌زمان با مناظرات، حسن روحانی، رییس‌ پیشین دولت جمهوری اسلامی با انتشار پیامی ویدیویی گفت در مناظره‌های نامزدهای انتخابات به گونه‌ای صحبت می‌شود که گویی دولت ابراهیم رئیسی وجود نداشته است.

روحانی افزود: «دولت سیزدهم را نادیده می‌گیرند. دولت سیزدهم را فراموش کردند ... مثل اینکه دولت سیزدهم نداشتیم و امروز می‎‌خواهند دولت را از دولت دوازدهم دریافت کنند.»

او تاکید کرد: «در مناظرات افرادی آمار و ارقام ارائه داده و صحبت‌هایی کردند که اگر شورای نگهبان اصل ۱۱۵ قانون اساسی را امروز به دقت اجرا می‌کرد، قاعدتا می‌بایست نسبت به صلاحیت آن‌ها تردید می‌کرد. به غیر از حسن سابقه، موضوع تقوا، مومن و امانت‌دار بودن در اصل ۱۱۵ قانون اساسی آمده است.»