هشدار تب دنگی؛ ۹۰ نفر مبتلا و ۳ نفر کشته شدند

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۰۴

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تایید شیوع بیماری تب دنگی، از ۹۰ مورد گزارش گزش پشه آئدس در ایران خبر داد. بهرام عین‌اللهی گفت از این تعداد به جز پنج نفر، بقیه اخیرا به امارات سفر کرده‌ بودند. او از مرگ سه شهروند در پی ابتلا به این بیماری خبر داد.

به گفته عین‌اللهی، افرادی که به کشورهای حوزه خلیج فارس سفر می‌کنند، باید در صورت داشتن علایم بیماری بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنند.

در اظهار نظری دیگر، حسین فرشیدی، معاون وزیر بهداشت گفت با توجه به افزایش سفرها در تابستان از کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس به ایران و «رویت پشه آئدس در شهرهای مختلف کشور از جمله شهرهای استان‌های هرمزگان و سیستان و بلوچستان»، انتقال بیماران بدون علامت به کشور باید جدی گرفته شود.

به گفته فرشیدی، سازمان پدافند غیرعامل، وزارت کشور و سازمان برنامه و بودجه تصمیم گرفته‌اند بودجه‌ای مجزا برای مقابله با بیماری تب دنگی اختصاص دهند.

مقامات وزارت بهداشت می‌گویند انتقال پشه‌ها با لنج و کشتی نیز ممکن است و همین باعث افزایش احتمال گزش پشه آئدس در مناطق جنوبی ایران شده است.

تب دنگی چیست و چه علائمی دارد؟

تب دنگی یک بیماری ویروسی است که از طریق گزش پشه‌های آئدس آلوده به انسان منتقل می‌شود. تب بالا، سردرد شدید، درد پشت چشم‌ها، درد مفاصل و عضلات، خستگی، تهوع و استفراغ و بثورات پوستی از علائم اصلی این بیماری به شمار می‌روند که معمولا چهار تا ۱۰ روز پس از گزیدگی به وسیله پشه آلوده، ظاهر می‌شوند.

این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری جهان همچون جنوب شرق آسیا، آفریقا، آمریکای مرکزی و جنوبی و اقیانوسیه شایع است.

از پشه‌های آئدس چه می‌دانیم؟

پشه‌های آئدس (Aedes aegypti و Aedes albopictus) عامل انتقال این ویروس‌اند. آن‌ها در ساعات ابتدایی صبح و غروب فعال‌اند و ویروس دنگی را از افراد آلوده به دیگران منتقل می‌کنند.

پشه‌های آئدس آلبوپیکتوس به نام‌ پشه «ببری» معروفند و ناقل شناخته شده ویروس چیکونگونیا، ویروس دنگی و دیروفیلاریازیس هستند.

پشه‌های آئدس مصری را هم معمولا به نام پشه تب زرد می‌شناسند که ناقل شناخته شده چند ویروس از جمله ویروس تب زرد، ویروس دنگی، ویروس چیکونگونیا و ویروس زیکا هستند.

راه‌های درمان تب دنگی چیست؟

تب دنگی داروی خاصی ندارد و درمان آن معمولا حمایتی و شامل «استراحت کافی، مصرف مایعات به مقدار زیاد و استفاده از مسکن‌ها برای کاهش درد و تب» است.

در موارد شدیدتر، بیمار ممکن است نیاز به بستری شدن و درمان‌های حمایتی بیشتر داشته باشد.

مراقبت‌های پزشکی به موقع و پیشگیری از گزش پشه‌ها می‌توانند خطرات و عوارض تب دنگی را کاهش دهند.

میزان شیوع این بیماری در جهان چقدر است؟

بر اساس آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی، در حال حاضر حدود نیمی از جمعیت جهان در معرض خطر ابتلا به دنگی هستند و تخمین زده می‌شود سالانه ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیون نفر این عفونت را تجربه کنند.

نقشه پراکندگی تب دنگی در جهان

بیماری‌های ویروسی در فصل گرما

یکی دیگر از بیماری‌های خطرناک مرتبط با فصل گرما، تب کریمه کنگو است که از حیوان به انسان منتقل می‌شود و طبق گزارش‌های رسمی، «حمل و ذبح غیر مجاز» از مهم‌ترین دلایل شیوع آن در ایران است.

از روز دوم تیر و هم‌زمان با آغاز فصل گرما در ایران و افزایش کم‌سابقه دما در استان‌های جنوبی کشور، دستگاه‌ها و نهادهای بهداشتی و درمانی درباره افزایش جمعیت کنه‌ها و احتمال شیوع بیماری خطرناک تب کریمه کنگو (CCHF) هشدار دادند.

پیش از رسیدن تابستان و تا تاریخ ۲۳ اردیبهشت، مسئولان بهداشتی ایران از سه مورد ابتلای قطعی به تب کریمه کنگو در استان هرمزگان خبر دادند که یک نفر بر اثر بیماری جان خود را از دست داد.

سال گذشته ۶۶ مورد ابتلا به تب کریمه کنگو و سه مورد مرگ ناشی از آن در ایران گزارش شد.

ابتلا به این بیماری تا ۴۰ درصد احتمال مرگ در پی دارد.

بر اساس گزارش‌های داخلی، بیماری تب کریمه کنگو نخستین بار در سال ۱۳۷۸ به‌طور رسمی و قطعی در ایران تایید و شناسایی شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها