هشدار درباره شیوع بیماری تب کنگو در روزهای گرم ایران

دستگاه‌ها و نهادهای بهداشتی و درمانی ایران با گرم شدن هوا، درباره افزایش جمعیت کنه‌ها و احتمال شیوع بیماری خطرناک تب کریمه کنگو (CCHF) هشدار دادند.

هم‌زمان با موج گرما در ایران، دمای شهر اهواز طی چهار روز گذشته روی ۵۱ درجه و بیشتر از آن قرار گرفته و سازمان هواشناسی درباره تداوم گرما تا روز چهارم تیر هشدار قرمز صادر کرده است.

از بیماری‌های خطرناک مرتبط با فصل گرما، تب کنگو است که از حیوان به انسان منتقل می‌شود و طبق گزارش‌های رسمی، «حمل و ذبح غیر مجاز» از مهم‌ترین دلایل شیوع آن در ایران است.

تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی محسوب می‌شود که نوعی کنه سخت، هم مخزن و هم ناقل آن است.

احد وظیفه، رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی اخیرا گفت پیش‌بینی‌های فصلی بیان‌گر افزایش چهار تا پنج درجه‌ای دمای بالاتر از حد معمول در تابستان امسال است.

با گرم شدن دمای هوا و افزایش فعالیت کنه‌ها به ویژه در دو ماه ابتدایی تابستان، گزارش‌هایی از موارد ابتلا به تب کریمه کنگو در ایران منتشر می‌شود.

روزهای گرم امسال در ایران با اجرای روش سنتی «ذبح دام» در خارج از فضای کشتارگاه و در استقبال از کسانی که از سفر حج برمی‌گردند هم‌زمان شده و به نگرانی‌ها درباره افزایش موارد ابتلا به تب کنگو دامن زده است.

محمدرضا سهرابی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بهشتی در همین زمینه گفت: «برخی افراد در نقاط مختلف کشور با وجود تمام هشدارها و اطلاع‌رسانی‌ها اقدام به خریداری دام زنده از محل‌های غیرمجاز و ذبح آن به صورت سنتی می‌کنند.»

او یادآوری کرد که بیماری تب کریمه کنگو، علامت و نشانه خاصی در دام ندارد و بنابراین نمی‌توان از ظاهر حیوان به وجود بیماری پی برد.

سم‌پاشی جایگاه‌های نگهداری دام
سم‌پاشی جایگاه‌های نگهداری دام

سهرابی هشدار داد: «قصابان، ذبح‌کنندگان دام، کارگران کشتارگاه‌ها، دامداران، چوپانان، دام‌پزشکان و زنان خانه‌دار به دنبال تماس با دام تازه ذبح شده یا گوشت آلوده، در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.»

او یکی دیگر از راه‌های انتقال بیماری را گزش کنه‌هایی خواند که روی بدن گاو،‌ گوسفند و بز آلوده به ویروس زندگی می‌کنند و به شهروندان توصیه کرد در طبیعت‌گردی یا سفر به روستاها از تماس با هر دامی خودداری کنند و کنه‌ها را با دست نکشند یا له نکنند.

علاوه بر این دو مورد، تماس غیرایمن با خون و ترشحات بیمار مبتلا به تب کریمه کنگو از دیگر راه‌های مهم انتقال بیماری است.

نگهداری گوشت تازه دام به صورت کامل به مدت ۲۴ ساعت در دمای یخچال و حداکثر دمای چهار درجه سانتی‌گراد و اجتناب از خوردن جگر خام و نیم پخته از جمله روش‌های کنترل این بیماری است.

پیش از رسیدن تابستان و تا تاریخ ۲۳ اردیبهشت، مسئولان بهداشتی ایران از سه مورد ابتلای قطعی به تب کریمه کنگو در استان هرمزگان خبر دادند که یک نفر از آنان بر اثر بیماری جان خود را از دست داد.

سال گذشته ۶۶ مورد ابتلا به تب کریمه کنگو و سه مورد مرگ ناشی از آن در ایران گزارش شد.

ابتلا به این بیماری تا ۴۰ درصد احتمال مرگ در پی دارد.

بر اساس گزارش‌های داخلی، بیماری تب کریمه کنگو نخستین بار در سال ۱۳۷۸ به‌طور رسمی و قطعی در ایران تایید و شناسایی شد.