خیز زاکانی برای تصاحب ساختمان انجمن جامعه‌شناسان

شهرداری تهران دستور تخلیه ساختمان انجمن جامعه‌شناسان را صادر کرد. این در حالی است که این ساختمان با مصوبه شورای شهر در اختیار انجمن قرار گرفته است. یک‌سال قبل و در تیر ۱۴۰۲ نیز نیروهای تحت امر علیرضا زاکانی، شهردار تهران، به ساختمان خانه اندیشمندان علوم انسانی یورش برده بودند.

انجمن جامعه‌شناسان ایران در ۱۰ سال اخیر با حضور اساتید جامعه‌شناسی، دوره‌های علمی مرتبط با موضوعات اجتماعی را در محل ساختمان خود در یوسف‌آباد برگزار می‌کند.

سعید معیدفر، رییس انجمن جامعه‌شناسی ایران، به دستاوردهای این دوره‌ها اشاره کرد و به خبرآنلاین گفت: «بخش عمده‌ای از این کلاس‌ها در ارتباط با آموزش‌های شهروندی و اجتماعی‌محور بود که برای توسعه شهر بزرگی مثل تهران ضرورت دارند.»

به گفته معیدفر، در دوره اخیر، شهرداری در عمل «رویکردی در ضدیت با فرهنگ، علم، نهادهای علمی و فعالیت‌های آموزشی» گرفته است.

دستور تخلیه انجمن جامعه‌شناسان در حالی از سوی شهرداری تهران صادر شده که این ساختمان سال ۱۳۹۳ با مصوبه چهارمین شورای اسلامی شهر تهران به این انجمن واگذار شده است.

سمیه توحیدلو، عضو هیات مدیره این انجمن در مطلبی با اشاره به این موضوع نوشته است که شهرداری بدون اطلاع شورای فعلی اقدام به «پس گرفتن قضایی» این مجموعه کرده است.

معیدفر با تاکید بر عدم وجود مصوبه شورای شهر برای بازپس‌گیری ساختمان یوسف‌آباد از انجمن گفت: «چون دستور واگذاری ساختمان از سوی شهرداری به انجمن جامعه‌شناسی با استناد به مصوبه شورای شهر انجام شده بود، به درخواست بخش املاک شهرداری برای تخلیه وقعی نگذاشتیم. شهرداری نمی‌تواند مرکز را مجبور به تخلیه مکان کنونی بکند.»

او به عدم پاسخگویی مسئولان شهرداری اشاره کرد و گفت که انجمن جامعه‌شناسی علی‌رغم انجام مکاتبات از حدود یک‌سال و اندی پیش با معاونت اجتماعی-فرهنگی شهرداری، پاسخی دریافت نکرده است: «ضمن اینکه تماس با شهرداری منطقه شش و توافقات به عمل آمده با آنان نیز در عمل بلاثمر مانده است و در نهایت سر و کار انجمن را به املاک شهرداری محول کردند.»

تخلیه ساختمان انجمن جامعه‌شناسان در سالگرد یورش به خانه اندیشمندان

حدود یک‌سال قبل و در تیر ماه ۱۴۰۲، نیروهای تحت امر علیرضا زاکانی، شهردار تهران با یورش به ساختمان خانه اندیشمندان علوم انسانی واقع در خیابان ویلا، این ساختمان را به طور غیر قانونی تصرف کردند.

این مرکز از سال ۱۳۹۰ در تقاطع خیابان ویلا و ورشو تهران راه‌اندازی و گردهمایی‌های سالانه اندیشمندان حوزه‌های مختلف علوم انسانی را برگزار می‌کرد.

۱۳ تیر ۱۴۰۲، مهدی صادقی‌ کجانی، مدیر‌کل دفتر مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران به خانه اندیشمندان علوم انسانی رفت و خواهان «تخلیه و پلمب» این مجموعه شد.

دادستانی تهران در آن ماجرا از معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری خواست دست از تصرف و تخلیه ساختمان بردارد اما امین توکلی‌زاده، معاون اجتماعی شهرداری تهران، دلیل تصرف ساختمان و اخراج کارکنان آن را «بهره‌برداری طیف خاص فکری از این مجموعه» خواند که به گفته او «سردمدار ایجاد تنش و التهاب فکری در کشور» بوده‌اند.

خانه اندیشمندان علوم انسانی در آن زمان در بیانیه‌ای گفت با وجود دستور قضایی و حضور نیروهای انتظامی در ساختمان، عوامل شهرداری از اجرای حکم توقف تخلیه استنکاف کرده‌اند.

که اکنون نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ است کار خود را به عنوان شهردار تهران از شهریور ۱۴۰۰ آغاز کرده است.

اقدامات او از راه اندازی طرح حجاب‌بان در تهران، تا اقدامات پرحاشیه مثل ساخت مسجد در پارک‌ها، پیش‌تر زمینه اعتراضات در پایتخت کشور را فراهم کرده بود.