چین: از گروه بریکس می‌خواهیم در خنثی‌سازی تحریم‌های غرب موثرتر باشد

وانگ یی، وزیر امور خارجه چین اعلام کرد این کشور از بلوک کشورهای بریکس می‌خواهد مسوولیت‌ بیشتری برای «خنثی‌سازی تحریم‌های غرب» بر عهده بگیرد و خود را به عنوان یک گروه فراگیر در جهان تثبیت کند.

وانگ روز سه‌شنبه ۲۲ خرداد در نشست وزیران خارجه بریکس در نیژنی نووگورود روسیه، بدون نام بردن از کشوری گفت: «سیاسی شدن مسائل اقتصادی همراه با تحریم‌های یک‌جانبه و موانع فن‌آوری، افزایش یافته است.»

این اظهارات که از سوی وزارت امور خارجه چین منتشر شد، در پی تحریم‌های غرب و محدودیت‌های تجاری اعمال شده علیه پکن صورت می‌گیرد.

بسیاری از شرکت‌های چینی به دلیل حمایت از جنگ روسیه در اوکراین با تحریم‌هایی از سوی کشورهای مواجه شده‌اند.

کمیسیون اروپا نیز قرار است در هفته جاری تعرفه‌هایی را بر واردات خودروهای الکتریکی چینی به منظور حمایت از خودروسازان اروپایی اعلام کند.

خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه گزارش داد انتظار می‌رود این هفته، گروه هفت کشور صنعتی دموکراتیک، هشداری جدی به بانک‌های چینی بدهند تا از کمک به روسیه برای دور زدن تحریم‌های غرب جلوگیری کنند.

گروه بریکس که اعضای اصلی آن برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی هستند، با هدف مقابله با قدرت اقتصادی غرب در نظم جهانی تشکیل شده است.

این گروه با عضویت مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، ایران و اتیوپی در ابتدای سال جاری میلادی، گسترش یافت.

وزیر امور خارجه چین گفت که بریکس توسعه‌یافته باید این بلوک را به «یک مکانیسم همکاری چندجانبه جدید» تبدیل کند که از سوی بازارهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه هدایت می‌شود.

چین که حدود ۷۰ درصد تولید ناخالص ملی اعضای این گروه را در اختیار دارد، به وضوح از توسعه بریکس حمایت می‌کند.

پیش‌ از این اعلام شد که حدود ۴۰ کشور برای عضویت در بریکس درخواست داده یا ابراز علاقه کرده‌اند.

این گروه یک-چهارم ثروت جهان را در دست دارد و بیش از ۴۰ درصد جمعیت جهان را در کشورهای خود جای داده است.

وانگ در دیدار با مائورو ویرا، وزیر امور خارجه برزیل در حاشیه نشست این گروه، گفت که چین مایل است با برزیل همکاری کند تا نقش بیشتری برای بریکس در جامعه جهانی و حفاظت از منافع کشورهای در حال توسعه ایجاد کند.

هند یکی از موتورهای اقتصادی این گروه است که نسبت به جاه‌طلبی‌های رقیب منطقه‌ای خود، چین، محتاط و نگران است.

از طرف جمهوری اسلامی، علی باقری کنی، سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو گروه بریکس حاضر شد.

باقری کنی در روسیه از جمله با فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی دیدار و گفت‌وگو کرد.

هم‌زمان یک مقام وزارت امور خارجه روسیه خبر داد توافق جدید میان مسکو و تهران در زمینه همکاری همه‌جانبه بین دو کشور به طور موقت به حالت تعلیق درآمده است.

به گفته این مقام، دلیل این توقف، مشکلاتی است که مقام‌های جمهوری اسلامی با آن مواجه‌اند.

خبرگزاری دولتی روسیه روز سه‌شنبه به نقل از ضمیر کابلوف، مقام وزارت امور خارجه این کشور نوشت: «این یک تصمیم استراتژیک رهبری دو کشور است. این روند به دلیل مشکلاتی که شرکای ایرانی ما دارند متوقف شده است.»

کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو در واکنش به این خبر به رسانه‌های ایران گفت: «مطلبی که نوشته شده، کذب است.»

به گفته او، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز دوشنبه در ملاقات با باقری کنی، «پیگیر بود که این موافقت‌نامه را دو کشور هرچه سریع‌تر امضا کنند».

روسیه و ایران در سال‌های اخیر با مواضعی مانند «نظم جهانی چند‌قطبی عادلانه‌تر است» و برای خنثی‌ کردن فشارهای سیاسی و اقتصادی آمریکا، روابط نزدیکی با یکدیگر ایجاد کرده‌اند.