جنگ و آتش در شمال؛ وحشت هر روز ساکنان اسرائیل از تهدیدهای حزبالله
ساکنان شمال اسرائیل که هر روز با تهدیدات حزبالله، از گروههای مورد حمایت جمهوری اسلامی مواجهاند، میگویند زندگی ایشان به «جهنم» تبدیل شده و حکومت ایران مسئول تنشها در منطقه است.
بنا بر اعلام ارتش اسرائیل، همزمان با تشدید درگیریها در مرز اسرائیل و لبنان، حزبالله روز یکشنبه ۲۰ خرداد موشکهای ضدهوایی را به سوی جنگندههای اسرائیلی بر فراز جنوب لبنان شلیک کرد.
ارتش اسرائیل افزود آژیر هشدار حملات راکتی شامگاه دوشنبه ۲۱ خرداد در منطقه ساحلی عکا در شمال این کشور فعال شد.
گزارشها حاکی از آن است که حملات موشکی و پهپادی حزبالله به این مناطق، به آتشسوزیهای گسترده و تخریب ساختمانها منجر شده است.
پهپادها و موشکهای ضد تانک پرتاب شده از سوی حزبالله موجب بروز آتشسوزی و وارد آمدن خسارت به ساختمانها در شمال اسرائیل شد.
این رویداد تنها یک هفته پس از آن رخ داد که حمله موشکی حزبالله آتشسوزی و نابودی یک منطقه محافظت شده جنگلی را در پی داشت.
در این حمله دستکم ۱۱ نفر به علت استنشاق دود در بیمارستان بستری شدند.
از زمان آغاز مناقشه کنونی در هفتم اکتبر سال ۲۰۲۳، درگیریها میان اسرائیل و لبنان شدت یافته است و ۱۵۰ هزار نفر در دو سوی مرز مجبور به ترک خانههای خود شدهاند.
حملات اخیر، ترس از وقوع جنگی تمام عیار را افزایش داده است.
افری الیاهو ریمونی، شهروند اسرائیلی به ایراناینترنشنال گفت: «برای شمالیها در اسرائیل، زندگی روزمره به یک جنگ تبدیل شده است ... اینجا زندگی یک جهنم واقعی است»
او افزود: «چهار یا پنج بار در روز آژیر خطر به صدا در میآید، باید به پناهگاهها برویم و در آنجا بمانیم. بسیاری از مردم از خانههایشان آواره شدهاند.»
به گفته این شهروند، کشاورزی صنعت اصلی در این منطقه است و آتشسوزیهای ناشی از حملات حزبالله، اقتصاد محلی را ویران کرده و مردم برای کار در مزارع مجبورند جان خود را به خطر بیندازند.
ریمونی تاکید کرد: «اینجا زندگیمان در حال سوختن است و این قلب مرا به درد میآورد.»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به دنبال حملات پی در پی حزبالله به شمال این کشور هشدار داد اقدامات نظامی بیشتری را علیه این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی در دستور کار قرار خواهد داد.
نتانیاهو در بازدید از خسارات حاصل از آتشسوزی هفته گذشته در شهر کریات شمونا گفت که اسرائیل برای «اقدام شدید نظامی در شمال» آماده میشود.
او تصریح کرد: «به هر طریقی امنیت را به شمال باز میگردانیم.»
۶۰ هزار نفر که پیشتر شمال اسرائیل را خانه خود مینامیدند، مجبور به ترک این منطقه شدهاند و اکنون در هتلهایی در سراسر این کشور زندگی میکنند.
در حمله پهپادی حزبالله در روز ۱۶ خرداد، دستکم ۱۱ تن از ساکنان روستای دروزینشین هارفیش در شمال اسرائیل مجروح شدند.
در این حمله، پهپادهای انفجاری به یک زمین فوتبال اصابت کردند. حال یکی از مجروحان وخیم گزارش شده است.
رافائل کودِرز، سرگروهبان ۳۹ ساله و عضو ذخیره ارتش اسرائیل نیز در این حمله جان باخت.
حزبالله در بیانیهای در پیامرسان تلگرام مسئولیت این حمله را پذیرفت و اعلام کرد این عملیات در پاسخ به اقدام روز ۱۵ خرداد اسرائیل صورت گرفت که در آن یک عضو حزبالله در شهر ناقوره در جنوب لبنان کشته شد.
مفید ماری، عضو سابق پارلمان اسرائیل (کنست)، سرهنگ بازنشسته ارتش این کشور و اهل روستای هارفیش، به ایراناینترنشنال گفت در پی تهدیدات حزبالله، گردشگری در شمال اسرائیل متوقف شده و زندگی روزمره و فعالیت کارخانهها تحت تاثیر قرار گرفتهاند.
او افزود روستاهای دروزی در برابر تهاجم حزبالله بسیار آسیبپذیرند زیرا ۴۰ درصد خانهها قدیمی هستند و برای محافظت از ساکنان در برابر حملات، به پناهگاهها راه ندارند.
ماری تاکید کرد: «همه ما در خاورمیانه میخواهیم و نیاز داریم در صلح زندگی کنیم.»
به گفته این شهروند، حملات روزانه حزبالله غیرقابل تحمل هستند و اسرائیل باید برای یک جنگ بزرگ با نیروهای نیابتی مورد حمایت جمهوری اسلامی آماده شود.
ساریت زهوی، کارشناس امنیتی نیز در مصاحبه با ایراناینترنشنال گفت ساکنان شمال اسرائیل بیم دارند حملهای به سبک تهاجم هفتم اکتبر حماس در این منطقه رخ دهد.
زهوی افزود: «حزبالله طرح خود را برای حمله به اسرائیل بیش از یک دهه پیش منتشر کرد.»
او شباهت این طرح را با آنچه حماس در جنوب اسرائیل رقم زد، «حیرتانگیز» خواند و اضافه کرد حمله مورد انتظار از سوی حزبالله هنوز رخ نداده زیرا ساکنان بسیاری از مناطق شمالی اسرائیل تخلیه شدهاند و این دقیقا همان مناطقی هستند که روزانه هدف پهپادها، راکتها و موشکهای ضد تانک این گروه قرار میگیرند.
زهوی که ۱۵ سال به عنوان افسر اطلاعاتی در ارتش اسرائیل خدمت کرده، گفت: «کسانی که شهرهای خود را ترک کردهاند نمیدانند چه زمانی میتوانند به خانه بازگردند. دیدن این دره زیبا که اینگونه خالی از سکنه شده، بسیار غمانگیز است.»
او از جمهوری اسلامی به عنوان «مهندس» و «معمار» همه این رویدادها یاد و تاکید کرد: «همه راهها به ایران ختم میشود.»
زهوی بنیانگذار مرکز تحقیقات آلما است که اطلاعات مربوط به تهدیدات در شمال اسرائیل را رصد و منتشر میکند.
او به ایراناینترنشنال گفت: «همه این اقدامات بخشی از طرح "اتحاد جبههها" است. هدف این طرح تشکیل یک کارزار چند جبههای علیه دولت اسرائیل به دست گروههای نیابتی [ایران] است.»
کارشناسانی چون زهوی معتقدند جمهوری اسلامی سالانه حدود یک میلیارد دلار به حماس و دهها میلیون دلار به جهاد اسلامی فلسطین کمک مالی میکند.
علاوه بر قرابت ایدئولوژیک میان تهران و حزبالله، حدود ۷۰ درصد بودجه این گروه نیز از سوی حکومت ایران تامین میشود.
آمریکا و فرانسه در تلاش برای یافتن راه حلی دیپلماتیک برای پایان دادن به درگیری میان حماس و اسرائیل هستند و شهروندان شمال اسرائیل میگویند تنها خواسته آنان بازگشت آرامش و زندگی عادی است.