استقبال حماس از تصویب قطعنامه آتش‌بس در شورای امنیت

گروه حماس از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص برقراری آتش‌بس در نواز غزه استقبال کرد و گفت آماده همکاری با میانجی‌گران برای اجرای مفاد آن است.

قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای توقف درگیری‌ها در غزه روز دوشنبه ۲۱ خرداد در شورای امنیت با ۱۴ رای موافق به تصویب رسید.

روسیه تنها کشور عضو شورای امنیت بود که به این قطعنامه رای ممتنع داد.

سفر وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه

در ادامه تلاش‌های بین‌المللی برای توقف درگیری‌ها در نوار غزه، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به خاورمیانه سفر کرد. بلینکن گفت در این سفر از رهبران منطقه خواهد خواست حماس را برای پذیرش طرح پیشنهادی آتش‌بس تحت فشار قرار دهند.

او در آغاز سفر منطقه‌ای خود روز دوشنبه وارد مصر شد و با عبدالفتاح السیسی، رییس جمهوری این کشور دیدار کرد.

این هشتمین سفر وزیر خارجه ایالات متحده به خاورمیانه از زمان تهاجم مرگبار حماس به اسرائیل است.

اعضای حماس ۱۵ مهر سال گذشته (هفتم اکتبر) با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کُشتند و بیش از ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند.

دیدار آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و عبدالفتاح السیسی، رییس جمهوری مصر، قاهره، ۲۱ خرداد
دیدار آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و عبدالفتاح السیسی، رییس جمهوری مصر، قاهره، ۲۱ خرداد

بلینکن روز ۲۱ خرداد گفت طرح پیشنهادی آتش‌بس مورد موافقت اسرائیل قرار گرفته و حماس تنها طرفی است که هنوز پاسخ مثبت خود را در این خصوص اعلام نکرده است.

او ضمن قدردانی از نقش قاهره در مذاکرات بر سر توقف درگیری‌ها و آزادی گروگان‌های اسرائیلی اسیر در غزه افزود میانجی‌گران مصری همچنان با رهبران حماس برای نهایی کردن توافق آتش‌بس در تماس‌اند.

پیش‌تر و در روز ۱۱ خرداد، جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا از طرحی سه مرحله‌ای برای توقف خشونت‌ها در غزه خبر داد و گفت این توافق می‌تواند زمینه را برای آزادی گروگان‌ها و پایان جنگ فراهم آورد.

رهبران ۱۷ کشور جهان روز ۱۷ خرداد در بیانیه مشترکی با ابراز حمایت کامل از طرح پیشنهادی بایدن، از گروه حماس خواستند هر چه سریع‌تر آن را بپذیرد.

آوارگان فلسطینی در حال گریختن از خشونت‌ها در رفح، جنوب نوار غزه، هشتم خرداد
آوارگان فلسطینی در حال گریختن از خشونت‌ها در رفح، جنوب نوار غزه، هشتم خرداد

بلینکن در ادامه اظهارات خود بر ضرورت آماده‌سازی طرحی برای آینده نوار غزه پس از پایان مناقشه کنونی تاکید و اعلام کرد در صورت نبود چنین طرحی سه گزینه برای این باریکه محتمل خواهد بود؛ اشغال آن به دست اسرائیل، حکم‌رانی مجدد حماس یا خلا قدرت.

وزیر خارجه ایالات متحده افزود هیچ یک از این گزینه‌ها قابل اجرا نخواهند بود.

سخنان بلینکن یک روز پس از آن مطرح می‌شوند که بنی گانتز، عضو کابینه جنگ اسرائیل در اعتراض به سیاست‌های بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور از دولت ائتلافی او خارج شد.

گانتز پیش‌تر نتانیاهو را متهم کرده بود که برای اداره نوار غزه پس از پایان جنگ برنامه‌ای ندارد.

بلینکن در ادامه سفر منطقه‌ای خود پس از ترک مصر وارد اسرائیل شد. او قرار است روز دوشنبه با نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع این کشور دیدار کند.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد وزارت خارجه ایالات متحده نوشت دیدار با گانتز در دستور کار بلینکن قرار دارد و این دو روز سه‌شنبه ۲۲ خرداد ملاقات خواهند کرد.

آمریکا شامگاه یک‌شنبه ۲۰ خرداد از اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی این کشور را درباره برقراری آتش‌بس کامل و فوری در غزه و آزادی گروگان‌های اسرائیلی به بحث بگذارند و روند رای‌گیری آن را به جریان بیندازند.

یکی دیگر از اهداف سفر منطقه‌ای بلینکن جلوگیری از تشدید تنش‌ها و کشیده شدن جنگ به لبنان عنوان شده است.

در روزهای اخیر، آتش‌باری متقابل میان اسرائیل و حزب‌الله افزایش یافته و این موضوع نگرانی جامعه جهانی را در پی داشته است.

روزنامه الاخبار، نزدیک به حزب‌الله روز ۱۵ خرداد گزارش داد اسرائیل احتمالا اواخر خرداد به لبنان حمله می‌کند.

بر اساس این گزارش، اخیرا پیام‌هایی درباره خطر جدی حمله اسرائیل به لبنان از مجاری دیپلماتیک و از طریق کشورهایی مانند بریتانیا به بیروت رسیده است.