آمریکا پس از اصلاح قطعنامه آتشبس در جنگ غزه، خواهان رایگیری در شورای امنیت شد
آمریکا شامگاه یکشنبه از اعضای شورای امنیت سازمان ملل خواست پیشنویس قطعنامه پیشنهادی این کشور برای برقراری آتشبس کامل و فوری در غزه و آزادی گروگانهای اسرائیلی را به بحث گذاشته و روند رایگیری برای آن را به جریان بیندازند.
نیت اوانس، سخنگوی سفیر ایالات متحده در سازمان ملل در بیانیهای که نسخهای از آن در اختیار ایراناینترنشنال قرار گرفته، تاکید کرد اجرای این توافقنامه میتواند منجر به آتشبس فوری در غزه، آزادی گروگانها، خروج نیروهای اسرائیلی از مناطق پرجمعیت در مرحله اول، افزایش فوری کمکهای بشردوستانه، بازگشت خدمات پایهای و بازگشت غیرنظامیان فلسطینی به شمال غزه شود.
در این پیشنویس اصلاحشده، که گفته میشود از سوی اسرائیل «پذیرفته شده»، بندی که بر مخالفت با ایجاد مناطق حائل امنیتی در غزه پس از عقبنشینی اسرائیل تاکید میکرد، حذف شده است.
اسرائیل از ماهها پیش کار بر روی منطقه حائل امنیتی در مرز جنوبی خود با غزه را در سمت این نواره آغاز کرد که برخی از مقامات اسرائیلی اصرار دارند موقتی است، حرکتی که آمریکا محکوم کرده است، اما یک مقام اسرائیلی اوائل امسال به تایمز اسرائیل گفت که مخالفت آمریکا به اندازه کافی محکم نبوده است.
پیشنویس جدید، آنچنان که سردبیر دفتر تایمز اسرائیل در آمریکا گزارش داده است همچنین تضمین میکند که آتشبس شش هفتهای مرحله اول میتواند تا زمانی که مذاکرات بین طرفها در این مرحله، با هدف نهایی کردن شرایط مرحله دوم در جریان است، تمدید شود.
علاوه بر این، پیشنویس جدید به روشنی بیان میکند که اسرائیل «پیشنهاد توافقنامه اخیر برای آزادی گروگانها و مبادله آنها را پذیرفته است» و این برخلاف متن نسخه قبلی است که تنها میگفت آخرین پیشنهاد «برای اسرائیل قابل قبول است.»
این متن همچنن شامل بندیست که «هر گونه تلاش برای تغییر جمعیتی یا سرزمینی در نوار غزه، از جمله هرگونه اقدامی که قلمرو غزه را کاهش دهد» را رد میکند.
در بیانیه سخنگوی سفیر ایالات متحده در سازمان ملل گفته شده اسرائیل این پیشنهاد را پذیرفته است و شورای امنیت فرصتی دارد تا یک صدا صحبت کرده و از حماس نیز بخواهد همین کار را انجام دهد.
ایالات متحده میگوید این کار میتواند به نجات جانها و کاهش رنج غیرنظامیان در غزه و همچنین گروگانها و خانوادههای آنها کمک کند و برای همین اعضای شورا نباید این فرصت را از دست بدهند و باید یک صدا از این توافق حمایت کنند.
پیشتر، روز جمعه ۱۸ خرداد، رویترز گزارش داده بود روسیه و چین، دو کشور دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل، نگرانیهاو پرسشهایی را درباره جزئیات پیشنویس قطعنامهای مطرح کردهاند که ایالات متحده بر اساس طرح پیشنهادی جو بایدن برای آتشبس بین اسرائیل و حماس، به شورای امنیت ارائه داده است.
بر اساس این گزارش و به نقل از دیپلماتها، کشور الجزایر هم که تنها عضو عرب فعلی شورای امنیت است اعلام کرده آماده نیست از متن پیشنویس پیشنهادی آمریکا برای آتشبس در جنگ غزه حمایت کند.
برای تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت، باید دستکم ۹ عضو از ۱۵ عضو این شورا به آن رای مثبت بدهند و ایالات متحده، فرانسه، بریتانیا، چین یا روسیه هم که ۵ عضو دائم شورای امنیت و دارای حق وتو هستند، آن را وتو نکنند.
نسخه پیشتر این پیشنویس که روز چهارشنبه ۱۶ خرداد به اعضای شورای امنیت داده شد، از پیشنهاد آتشبس استقبال میکند و آن را برای اسرائیل قابل قبول توصیف میکند و «از حماس هم میخواهد که آن را بپذیرد و همزمان از هر دو طرف میخواهد شرایط آتشبس را بدون تاخیر و بدون شرط اجرا کنند.»
در ان پیشنویس، به جزئیاتی از پیشنهادها به دو طرف اشاره شده از جمله، «یک آتشبس کامل و جامع در نوار غزه» بهعنوان بخشی از مرحله اول و «در صورت توافق هر دو طرف، پایان دائمی خصومتها» در مرحله دوم در نظر گرفته شده است.
بایدن پیشتر در سخنان خود این سه مرحله را چنین توصیف کرده بود: آتش بس، آزادی محدود گروگانها و عقبنشینی اسرائیل در مرحله نخست؛ پایان دائمی به خصومتها، آزادی همه گروگانها و خروج کامل اسرائیل از نوار غزه در مرحله دوم و بازگرداندن اجساد و بازسازی غزه در مرحله سوم.
ماههاست که مذاکرهکنندگانی از ایالات متحده، مصر و قطر تلاش میکنند برای یک آتشبس پایدار بین طرفین میانجیگری کنند.
حماس میگوید خواهان پایان دائمی جنگ در نوار غزه و خروج اسرائیل از این منطقه ۲.۳ میلیون نفری است و اسرائیل پیشتر گفته بود تا همه گروگانها آزاد نشوند به آتشبس تن نمیدهد.
در همین حال، رهبران ۱۷ کشور جهان روز پنجشنبه ۱۷ خرداد در بیانیه مشترکی ضمن ابراز حمایت کامل از طرح پیشنهادی جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا برای برقراری آتشبس در نوار غزه، از گروه حماس خواستند هر چه سریعتر آن را بپذیرد.
دو روز پیش هم در ۱۹ خرداد، در بیانیه ی پایان نشست فوقالعاده وزرای خارجه گروه دی-۸ در استانبول، این سازمان همکاریهای اقتصادی هشت کشور اسلامی در حال توسعه، خواهان «آتشبس فوری، دائمی و بیقید و شرط» در غزه و پایان حملات اسرائیل شد.