مکرون پس از شکست در انتخابات پارلمان اروپا، فرمان برگزاری انتخابات زودهنگام را صادر کرد
پس از شکست سنگین در انتخابات پارلمان اروپا، امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه پارلمان این کشور را منحل و فرمان برگزاری انتخابات زودهنگام را صادر کرد.
نظرسنجی از رایدهندگان فرانسوی هنگام خروج از شعبههای اخذ رای نشان میدهد حزب راستگرای «اجتماع ملی» ۳۱/۵ درصد آرا و حزب «رنسانس» که مکرون در آن عضویت دارد، تنها ۱۵/۲ درصد آرا را در انتخابات پارلمان اروپا به خود اختصاص دادند.
مکرون در واکنش به پیروزی حزب اجتماع ملی، بر لزوم حکمرانی «اکثریت مشخص» بر فرانسه در «آرامش و هماهنگی» تاکید کرد.
دور اول انتخابات پارلمانی در این کشور روز ۱۰ تیر و دور دوم آن روز ۱۷ تیر برگزار خواهد شد.
وبسابت پولیتیکو گزارش داد تصمیم مکرون برای انحلال پارلمان، طرفداران او را حیرتزده کرده است.
در سوی مقابل، اعضای حزب اجتماع ملی از این تصمیم استقبال کردهاند.
پیشتازی احزاب محافظهکار و راست افراطی آلمان در انتخابات پارلمان اروپا
نظرسنجی از رایدهندگان آلمانی هنگام خروج از شعبههای اخذ رای نشان میدهد ائتلاف دو حزب محافظهکار اتحادیه دموکرات مسیحی و اتحادیه سوسیال مسیحی، با کسب ۲۹/۵ تا ۳۰ درصد آرا پیشتاز انتخابات پارلمان اروپا در آلمان هستند.
حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» نیز ۱۶ تا ۱۶/۵ درصد از آرا را به خود اختصاص داده است که در مقایسه با دوره گذشته، رشدی حدودا پنج درصدی را نشان میدهد.
این در حالی است که آرای ائتلاف سبزها از ۲۰/۵ درصد در سال ۲۰۱۹ به ۱۲ تا ۱۲/۵ درصد در انتخابات کنونی کاهش یافته است.
بر اساس برآوردها، حزب سوسیال دموکرات آلمان، که اولاف شولتس، صدراعظم این کشور در آن عضویت دارد، تنها موفق به کسب ۱۴ درصد از آرا شده است.
دولت ائتلافی شولتس از سه حزب سوسیال دموکرات، سبزها و دموکرات آزاد تشکیل شده است.
بر اساس نتایج نظرسنجیها، این سه حزب با اقبال رایدهندگان موجه نشدند و نتایج ضعیفی کسب کردند.
رایگیری برای انتخابات پارلمان اروپا یکشنبه ۲۰ خرداد وارد آخرین روز خود شد. این رایگیری در حالی پس از چهار روز به پایان میرسد که پیشبینیها نشان میدهد پارلمان اروپا به سمت راستگرایی میرود و تعداد نمایندگان مخالف تقویت اختیارات اتحادیه اروپا در آن افزایش خواهد یافت.
رایگیری برای انتخابات پارلمان اروپا در روز یکشنبه در ۲۱ کشور باقیمانده از جمله آلمان و فرانسه برگزار شد.
در کل اروپاییها در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا طی چهار روز در این انتخابات شرکت کردهاند.
نتایج این رایگیری تعیین خواهد کرد که اتحادیه اروپا با جمعیت ۴۵۰ میلیون نفری شهروندان خود با چالشهایی از جمله دشمنی روسیه، تشدید رقابتهای صنعتی با چین و آمریکا، تغییرات اقلیمی و مهاجرت چگونه برخورد خواهد کرد.
این انتخابات پنجشنبه ۱۷ خرداد در هلند آغاز شد و در روزهای جمعه و شنبه در برخی دیگر از کشورهای این حوزه ادامه یافت، اما بیشتر کشورهای عضو اتحادیه اروپا، از جمله فرانسه، آلمان، لهستان و اسپانیا یکشنبه به این انتخابات پایان میدهند.
نظرسنجیهای پیش از رایگیریها نشان میدهد لیبرالهای حامی تقویت اختیارات اتحادیه اروپا و سبزها تعداد قابل توجهی از کرسیهای خود را در پارلمان از دست میدهند و بدین ترتیب اکثریت کنونی نمایندگان راست میانه و چپ میانه از بین خواهد رفت. چنین وضعیتی سرنوشت طرحهای جدید ارائه شده در اتحادیه اروپا را در هالهای از ابهام فرو خواهد برد.
بسیاری از رایدهندگان از بحران افزایش هزینههای زندگی گلایه دارند و از پیامدهای پذیرش مهاجران، هزینههای مقابله با تغییرات اقلیمی و افزایش تنشهای ژئوپولیتیکی نگران هستند.
نظرسنجیها نشان میدهد با توجه به نارضایتی شدید خانوارها، کشاورزان و صنعتگران از هزینههای سنگین سیاستهای اتحادیه اروپا برای کاهش گازهای گلخانهای، نمایندگان احزاب سبز بزرگترین بازنده این رقابتها خواهند بود.
از سوی دیگر، با توجه به قدرت گرفتن احزاب راستگرا، چشمانداز برای لیبرالها نیز تیره خواهد بود.
در هلند، نتایج اولیه نظرسنجیهای پس از رایگیری نشان میدهد حزب راستگرای «برای آزادی» به رهبری خیرت ویلدرس که مخالف پذیرش مهاجر و گسترش اسلامگرایی است هفت کرسی از ۲۹ کرسی هلند در پارلمان اروپا را به خود اختصاص خواهد داد. این در حالی است که این حزب در انتخابات سال ۲۰۱۹ هیچ کرسیای در پارلمان اروپا به دست نیاورده بود.
در بلژیک نیز نظرسنجیهای اولیه نشان میدهد رایدهندگان در سطحی بیسابقه سویه تند راستگرایان را برگزیدهاند.
در همین حال، پیشبینیها نشان میدهد که حزب راست میانه «مردم اروپا» همچنان بیشترین کرسی را در پارلمان اروپا حفظ خواهد کرد. همین امر احتمال تمدید ریاست اورسولا فوندرلاین، سیاستمدار آلمانی این حزب، را بر کمیسیون اروپا تقویت خواهد کرد.
با این حال، فوندرلاین ممکن است برای ابقا در سمت خود به حمایت احزاب راست تندروتر، از جمله «برادران ایتالیا» نیاز داشته باشد که همین امر نیز قدرت لابیگری این احزاب را تقویت خواهد کرد.
از آنجا که پارلمان اروپا در پنجسال آینده گستره وسیعی از قوانین جدید را بررسی و ارائه خواهد کرد، تغییر وزنه آن به سمت راستگرایان به این معنا خواهد بود که نمایندگان آن علاقه کمتری به موضوعهایی همچون تغییرات اقلیمی و گسترش اتحادیه اروپا نشان خواهند داد و در مقابل بر طرحهایی همچون محدودسازی پذیرش مهاجران تمرکز خواهند کرد.