پلیس فتا: در حال ارزیابی آسیب‌های احتمالی «همستر کامبت» هستیم

شنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۹

رامین پاشایی، معاون فرهنگی اجتماعی پلیس فتا، در واکنش به بالاگرفتن تب بازی رمزارزی «همستر کامبت» در ایران گفت در حال «ارزیابی تهدیدات و آسیب‌ها» هستیم و نتیجه ارزیابی‌ها به‌زودی اعلام خواهد شد. ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید شیعه، هم گفت کسب درآمد از این بازی «جایز نیست».

مکارم شیرازی روز شنبه ۱۹ خرداد در پاسخ به یک استفتاء در خصوص حکم شرعی بازی همستر کامبت گفت: «با توجه به ابهامات زیادی که این نوع ارزها دارند، معامله، سرمایه‌گذاری و درآمد حاصل از آن‌ها جایز نیست.»

روز جمعه هدایت محمودی، امام جمعه شهرستان لنده، کسب درآمد از این بازی را حرام اعلام کرد. او بازی‌های رمزارزی نات کوین و همستر کامبت را از مصادیق کلاهبرداری خواند و از خانواده‌ها خواست مراقب «تبلیغات فریبنده دشمنان» در این مورد باشند.

حسین دلیریان، سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی جمهوری اسلامی، گفت شیوه جدید استخراج ارز دیجیتال با استفاده از بازی‌ها، به بستر مناسبی برای هکرها و سارقان تبدیل شده است.

با افزایش استقبال از این بازی آنلاین در ایران، رسانه‌ها هم به آن توجه نشان داده‌اند. همشهری آنلاین، سایت روزنامه شهرداری تهران، در مطلبی با عنوان «پول همستر خوردن دارد؟» نظر مراجع دینی شیعه درباره خرید و فروش ارزهای دیجیتال را منتشر کرد و نوشت: «از نظر مراجع تقلید از آن جایی که رمزارزها پشتوانه دقیق و روشنی ندارند و در صورتی که با پولشویی و دور زدن حق حاکمیت، اقتصاد کشور را به خطر بیندازند از نظر شرعی مشکل دارند.»

نویسنده این مطلب تاکید کرده که یکی از مصداق‌های «غرر فقهی» این است که هیچ مسئولیتی در این بازار قابل پیگیری نیست.

در این مطلب به نظر علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، درباره خرید و فروش ارزهای دیجیتال استناد شده که بر این باور است: «رعایت قوانین رسمی کشور در این زمینه لازم‌الاجراست و حکم تولید و خرید و فروش ارز دیجیتال، مطابق قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی ایران است.»

بازی همستر روز شش فروردین امسال راه‌اندازی شد و تنها در ۱۱ روز ابتدایی توانست یک میلیون کاربر را به خود جلب کند.

همستر کامبت با بازی‌های معمولی مرتبط با نبرد حیوانات خانگی فرقی اساسی دارد. ویژگی ممتاز همستر این است که از طریق ضربه زدن روی صفحه نمایشگر، سکه مجازی به دست می‌آید.

بازیکنان یک صرافی مجازی را مدیریت و به طور استراتژیک روی همستر خود سرمایه‌گذاری می‌کنند و آن‌‌ را پرورش و ارتقا می‌دهند.

بازیکن می‌تواند همستر دیجیتالش را در مسابقات و مبارزات شرکت دهد تا نامش در تابلوهای امتیازات بالا برود و جوایزی کسب کند.

دعوت از دوستان در تلگرام، یکی دیگر از راه‌های به دست آوردن سکه بیشتر در این بازی است.

تب این بازی اکنون در ایران و جهان بالا گرفته و طی حدود دو ماه و نیم فعالیت، بیش از ۱۰۰ میلیون کاربر را به خود جذب کرده است.

این رشد سریع و محبوبیت ناگهانی باعث شده کارشناسان فن‌آوری، درباره حفظ حریم شخصی به کاربران هشدار دهند.

شهروندان ایرانی زیادی این روزها در رسانه‌های اجتماعی گزارش داده‌اند بسیاری از آن‌ها که به دلیل فیلترینگ تلگرام یا دلایل دیگر از این پیام‌رسان کوچ کرده بودند، در روزهای گذشته بار دیگر به آن پیوسته‌اند.

در هفته‌های اخیر، ویدیوهای زیادی از افرادی منتشر شده که در گوشی خود مشغول ضربه زدن روی تصویر یک همستر هستند.

در این ویدیوها که گاهی با طنز آمیخته‌اند، افرادی دیده می‌شوند که از‌ ضربه‌ها به‌عنوان صلوات‌شمار استفاده می‌کنند یا با تغییراتی در انجام مشاغل روزمره‌شان مثل خیاطی، امکان ضربه زدن روی صفحه نمایشگر گوشی را فراهم کرده‌اند.

حساب کاربری این بازی در ایکس، روز جمعه ۱۸ خرداد به مقایسه زمانی پرداخت که پلتفرم‌های محبوب جهان ۱۰۰ میلیونی شدند و نوشت: «واتساپ: ۳/۵ سال، اینستاگرام: ۲/۵ سال، تیک‌تاک: ۹ ماه.»

بر اساس این پست، همستر تنها در عرض ۷۲ روز توانسته بیش از ۱۱۶ میلیون کاربر را عضو خود کند.

این بازی در میان اوکراینی‌ها نیز به سرعت محبوب شده و پس از همه‌گیری آن، مرکز ارتباطات راهبردی و امنیت اطلاعات اوکراین به کاربران این کشور هشدار داد که «همستر کابمت» از طرف شرکت روسی «رو-سنتر گروپ» (RU-CENTER GROUP) ثبت شده است.

برخی رسانه‌های اوکراینی گزارش داده‌اند که این شرکت یکی از بزرگ‌ترین ثبت‌کنندگان دامنه و ارائه‌دهندگان میزبانی وب است. یک مجله آنلاین محبوب اوکراینی در زمینه فناوری اطلاعات با بررسی دامنه ثبت‌شده «همسر کامبت»، در گزارشی نوشت که ثبت‌نام کننده دامنه این بازی در مسکو، پایتخت روسیه، مستقر است.

مرکز ارتباطات راهبردی و امنیت اطلاعات اوکراین در ادامه نوشت که از آنجایی شرکت‌های روسی موظفند داده‌های کاربران داخلی را در سرورها ذخیره کرده و در صورت درخواست در اختیار ماموران مجری قانون قرار دهند، این امر تهدید برای اوکراینی‌ها است و داده‌های شخصی آن‌ها ممکن است برای مقاصد ناشناخته استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: همستر کامبت چیست؟ آیا استفاده از آن امن است و برای بازیکنانش پول واقعی درمی‌آورد؟

در حال حاضر جزییات پاداش خاص و ارز درون این بازی فاش نشده، اما بازیکنان در نهایت طبق آنچه توسعه‌دهندگان بازی وعده داده‌اند، احتمالا می‌توانند با فروش سکه‌ها و تبدیلشان به رمزارزها، درآمد واقعی کسب کنند.

همستر کامبت از جمله بازی‌های «بزن، پول/جایزه بگیر» یا همان P2E است.

از میان معروف‌ترین نمونه‌های این بازی‌ها، نات کوین در سال ۲۰۲۴ بر بستر تلگرام بود که در آن بازیکنان روی تصویر یک سکه، رمزارز استخراج می‌کردند.

روز ۲۷ اردیبهشت توکن نات کوین در صرافی‌های ارز دیجیتال عرضه شد و حدود ۳۵ میلیون کاربر آن توانستند سکه‌های مجازی خود را به پول واقعی تبدیل کنند.

فقر و مشکلات اقتصادی، بیکاری، رویای کسب ثروت آسان و مواردی دیگر از جمله سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای مهم جهان مانند دلار و یورو، باعث شده بازی ساده تلگرامی همستر کامبت میان ایرانیان با اقبال بیشتری مواجه شود، چرا که درآمد احتمالی از رمزارز مرتبط با آن هر چقدر هم که باشد برای شهروندان ایرانی ارزش بیشتری خواهد داشت.

نیما اکبرپور، کارشناس فن‌آوری در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال تاکید کرد که نمی‌توان درباره شانس بازیکنان همستر کامبت برای رسیدن به درآمد واقعی جواب دقیقی داد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
جهان‌نما
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها