مکرون: آمریکا و فرانسه مصمم به اعمال فشار لازم بر جمهوری اسلامی هستند
امانوئل مکرون رییسجمهور فرانسه که میزبان جو بایدن همتای آمریکایی خود در کاخ الیزه است، اعلام کرد که دو کشور مصمم به اعمال فشار لازم بر جمهوری اسلامی هستند.
مکرون روز شنبه در یک کنفرانس خبری مشترک با بایدن در الیزه درباره جمهوری اسلامی گفت: «در رابطه با ایران، ما همچنان شاهد استراتژی تشدید همه جانبه تنش [از سوی جمهوری اسلامی] هستیم، که شامل حملات بیسابقه [سپاه] علیه اسرائیل، فعالیتهای بیثباتسازی منطقهای و مطمئنا برنامه هستهای ایران است».
او تاکید کرد: «دو کشور مصمم هستند که فشار لازم را برای متوقف کردن این روند اعمال کنند؛ چیزی که ما در روزهای اخیر با تصویب یک قطعنامه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان دادیم.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین روز چهارشنبه قطعنامهای را علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی تصویب کرد.
متن این قطعنامه توسط لندن، پاریس و برلین ارائه شده بود.
آمریکا پیش از تصویب این قطعنامه اعلام کرد با توجه به بیمیلی تهران برای همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از این قطعنامه حمایت میکند.
لورا هولگیت، نماینده ایالات متحده در شورای حکام در عین حال گفت: «اما اشتباه نکنید! مهم این است که قطعنامهها به یک استراتژی گستردهتر گره بخورند.»
روزنامه وال استریت ژورنال روز ۱۶ خرداد نوشت دولت بایدن در ابتدا به شرکای اروپایی خود گفته بود ممکن است به این قطعنامه رای ممتنع دهد اما در نهایت، به آن رای مثبت داد.
یافتههای تازهترین گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی حاکی از آن است که جمهوری اسلامی میزان ذخیره اورانیوم غنیشده خود را افزایش داده و از تصمیم خود مبنی بر منع دسترسی و نظارت تعدادی از بازرسان مجرب این سازمان، صرف نظر نکرده است.
همچنین رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روزهای اخیر از «اظهار نظرهای عمومی جدید در ایران درباره تواناییهای فنی این کشور برای تولید سلاح هستهای و تغییرات احتمالی در دکترین هستهای جمهوری اسلامی» ابراز نگرانی کرده است.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که در سند مشترکی که در جریان سفر بایدن به فرانسه منتشر شد، رهبران دو کشور همچنین نسبت به انتقال تسلیحات از ایران و کره شمالی به روسیه و مواد با کاربرد دوگانه از چین ابراز نگرانی کردند.
در این سند آمده که اقداماتی برای محدود کردن چنین نقل و انتقالاتی از طریق سیستمهای مالی ایالات متحده و فرانسه در نظر گرفته خواهد شد.
بر اساس گزارش کشورهای غربی، جمهوری اسلامی در جریان جنگ اوکراین پهپادهای انفجاری شاهد را به روسیه تحویل داده است.
مکرون همچنین به خبرنگاران گفت که دو کشور فرانسه و آمریکا برای جلوگیری از تشدید تنش در منطقه به دلیل جنگ اسرائیل با گروه حماس در غزه و کاهش تنش بین اسرائیل و حزبالله تلاش خواهند کرد.
او افزود: «ما در حال دو برابر کردن تلاشها برای جلوگیری از یک انفجار منطقهای، بهویژه در لبنان هستیم».
گروه شبهنظامی شیعی حزبالله در لبنان که از سوی آمریکا یک گروه «تروریستی» شناخته میشود، تحت حمایت جمهوری اسلامی است.
حزبالله لبنان روز شنبه اعلام کرد که موشک فلق۲ را به سمت مرکز فرماندهی نظامی در شمال اسرائیل شلیک کرده است.
یک منبع امنیتی به رویترز گفت که این اولین بار است که این گروه پس از دهها بار شلیک فلق۱ از این نوع موشک استفاده میکند.
موشکهای فلق ساخت جمهوری اسلامی هستند.
پیشتر پرتاب اولین موشک «فلق۱» از سوی حزبالله به سمت اسرائیل از آنجا که ساخت ایران است، بازتاب گستردهای در رسانهها داشت.
پس از آغاز جنگ غزه، اسرائیل و حزبالله لبنان نیز تقریبا به طور روزانه با یکدیگر تبادل آتش داشتهاند.
بایدن نیز در این کنفرانس خبری در پاریس که کمی پس از اعلام خبر آزادی چهار گروگان اسرائیلی در غزه برگزار شد، اطمینان داد که ایالات متحده به تلاش خود در این زمینه ادامه خواهد داد.
او گفت: «تا زمانی که همه گروگانها به خانههای خود باز نگردند، دست از کار نخواهیم کشید.»
روز چهارشنبه، بایدن به مناسبت هشتادمین سالگرد «روز دی»، سفری پنج روزه به فرانسه را آغاز کرد.
بایدن و مکرون و همسرانشان شامگاه شنبه در یک ضیافت شام رسمی دولتی در الیزه شرکت کردند.