همستر کامبت در ایران؛ کارشناسان درباره حفظ حریم شخصی کاربران هشدار دادند

تب بازی رمزارزی همستر کامبت در ایران بالا گرفته است. این بازی در جهان هم محبوب شده و طی حدود دو ماه و نیم فعالیت، بیش از ۱۰۰ میلیون کاربر را به خود جذب کرده است. این رشد سریع و محبوبیت ناگهانی باعث شده کارشناسان فن‌آوری، درباره حفظ حریم شخصی به کاربران هشدار دهند.

شهروندان ایرانی زیادی این روزها در رسانه‌های اجتماعی گزارش داده‌اند بسیاری از آن‌ها که به دلیل فیلترینگ تلگرام یا دلایل دیگر از این پیام‌رسان کوچ کرده بودند، در روزهای گذشته بار دیگر به آن پیوسته‌اند.

در هفته‌های اخیر، ویدیوهای زیادی از افرادی منتشر شده است که در گوشی خود مشغول ضربه زدن روی تصویر یک همستر هستند.

در این ویدیوها که گاهی با طنز آمیخته‌اند، افرادی دیده می‌شوند که از‌ ضربه‌ها به‌عنوان صلوات‌شمار استفاده می‌کنند یا با تغییراتی در انجام مشاغل روزمره‌شان مثل خیاطی، امکان ضربه زدن روی صفحه نمایشگر گوشی را فراهم کرده‌اند.

همستر کامبت یک بات تلگرامی بازی رمزارزی است که بر پایه فن‌آوری بلاک‌چین تون (TON) توسعه یافته است.

حساب کاربری این بازی در ایکس، روز جمعه ۱۸ خرداد به مقایسه زمانی پرداخت که پلتفرم‌های محبوب جهان ۱۰۰ میلیونی شدند و نوشت: «واتساپ: ۳/۵ سال، اینستاگرام: ۲/۵ سال، تیک‌تاک: ۹ ماه.»

بر اساس این پست، همستر تنها در عرض ۷۲ روز توانسته بیش از ۱۱۶ میلیون کاربر را عضو خود کند.

تجارت‌نیوز روز ۱۸ خرداد در یک اینفوگرافی و به گفته خودش «بر اساس داده‌های گوگل»، به تفکیک میزان محبوبیت و استفاده از همستر کوین در استان‌های مختلف ایران پرداخت.

در این جدول، میزان استفاده ساکنان استان‌ها از همستر کامبت در بازه زمانی دهم تا هفدهم خرداد، بین عدد صفر تا ۱۰۰ رتبه‌بندی شده است.

استان کرمانشاه با ثبت عدد ۱۰۰ رتبه اول را دارد و بعد از آن استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خراسان شمالی و کردستان، در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرند.

کم‌ترین میزان استفاده از این بازی رمزارزی مربوط به استان یزد با ثبت عدد ۶۰ و سپس کرمان با عدد ۶۱ است.

همستر کامبت چیست؟

بازی کریپتویی همستر روز شش فروردین امسال راه‌اندازی شد و تنها در ۱۱ روز ابتدایی، توانست یک میلیون کاربر را به خود جلب کند.

همستر کامبت با بازی‌های معمولی مرتبط با نبرد حیوانات خانگی فرقی اساسی دارد. ویژگی ممتاز همستر این است که از طریق ضربه زدن روی صفحه نمایشگر، سکه مجازی به دست می‌آید.

بازیکنان، یک صرافی مجازی را مدیریت و به طور استراتژیک روی همستر خود سرمایه‌گذاری می‌کنند و آن‌‌ را پرورش و ارتقا می‌دهند.

بازیکن می‌تواند همستر دیجیتالش را در مسابقات و مبارزات شرکت دهد تا نامش در تابلوهای امتیازات بالا برود و جوایزی کسب کند.

دعوت از دوستان در تلگرام، یکی دیگر از راه‌های به دست آوردن سکه بیشتر در این بازی است.

همستر کامبت برای بازیکنانش پول واقعی درمی‌آورد؟

در حال حاضر جزییات پاداش خاص و ارز درون این بازی فاش نشده است اما بازیکنان در نهایت طبق آنچه توسعه‌دهندگان بازی وعده داده‌اند، احتمالا می‌توانند با فروش سکه‌ها و تبدیلشان به رمزارزها، درآمد واقعی کسب کنند.

همستر کامبت از جمله بازی‌های «بزن، پول/جایزه بگیر» یا همان P2E است.

از میان معروف‌ترین نمونه‌های این بازی‌ها، نات کوین در سال ۲۰۲۴ بر بستر تلگرام بود که در آن بازیکنان روی تصویر یک سکه، رمزارز استخراج می‌کردند.

روز ۲۷ اردیبهشت امسال توکن نات کوین در صرافی‌های ارز دیجیتال عرضه شد و حدود ۳۵ میلیون کاربر آن توانستند سکه‌های مجازی خود را به پول واقعی تبدیل کنند.

فقر و مشکلات اقتصادی، بیکاری، رویای کسب ثروت آسان و مواردی دیگر از جمله سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای مهم جهان مانند دلار و یورو، باعث شده است بازی ساده تلگرامی همستر کامبت میان ایرانیان با اقبال بیشتری مواجه شود، چرا که درآمد احتمالی از رمزارز مرتبط با آن هر چقدر هم که باشد برای شهروندان ایرانی ارزش بیشتری خواهد داشت.

نیما اکبرپور، کارشناس فن‌آوری در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال تاکید کرد که نمی‌توان درباره شانس بازیکنان همستر کامبت برای رسیدن به درآمد واقعی جواب دقیقی داد.

به گفته او، تجربه‌های قبلی مانند نات کوین نشان داده که این بازی‌ها در نهایت پول واقعی هم می‌توانند داشته باشند اما در این مورد مشخص، نباید اظهار‌نظر قطعی کرد.

این کارشناس فن‌آوری درباره مکانیزم درآمدزایی این بازی‌ها گفت: «در دنیای رسانه‌های مجازی و فضای سایبری امروز، هر چه نامی بزرگ‌تر باشد، حول آن ارزش افزوده و پول بیشتری هم شکل می‌گیرد. در واقع، ارزش اپلیکیشن به تعداد کاربرانش است. در دنیای امروز، تعداد کاربران می‌توانند به هر چیزی ارزش بدهند.»

بر اساس همین فرمول،‌ همستر کامبت با رشد سریع تعداد کاربرانش این شانس را دارد که در آینده سرمایه‌گذارانی را به‌سوی خود جذب کند و این اسم و برند، به ارزش قابل توجهی برسد.

به گفته اکبرپور، تا زمانی که همستر برای افراد در حد یک بازی و سرگرمی است و صرفا وقت افراد را می‌گیرد، ضررهای احتمالی‌اش نیز در محدوده «از دست رفتن زمان» خواهد بود.

استفاده از همستر کامبت امن است؟

در روزهای گذشته و با داغ شدن جریان این بازی در رسانه‌های اجتماعی، عده‌ای موضوع امنیت کاربران را مطرح کردند؛ به ویژه اینکه برخی بازیکنان، صاحبان حساب‌های کاربری ناشناس در رسانه‌های اجتماعی با مواضعی مخالف جمهوری اسلامی هستند.

اکبرپور در این زمینه به همین گمانه‌زنی‌ها اشاره کرد و گفت اظهار‌نظر قطعی، نیاز به مطالعات بیشتر و بررسی داده‌های پیرامونی این بازی رمزارزی از سوی کارشناسان متخصص دارد.

سحر تحویلی، پژوهشگر فن‌آوری اطلاعات و هوش مصنوعی در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال به موضوع ناشفاف بودن پلتفرم تلگرام در زمینه افشای اطلاعات شخصی افراد اشاره کرد.

سال ۱۴۰۱ تلگرام در پی درخواست دادگاهی در هند، نام، شماره موبایل و آدرس‌های آی‌پی ادمین‌های چند کانال را افشا کرد.

فروردین سال ۹۹ نیز شماره تلفن، ایمیل و شناسه‌های کاربری ۴۲ میلیون کاربر ایرانی تلگرام به سرقت رفت و برای فروش در بازار سیاه عرضه شد.

تحویلی، همستر کامبت را «ان‌اف‌تی»ها توصیف کرد که توکن‌ها یا ارزهای غیر‌قابل معاوضه هستند و گفت یکی از معایب ان‌اف‌تی‌ها امکان ردیابی افراد است.

به گفته این پژوهشگر فن‌آوری اطلاعات، بسیاری مواقع، اطلاعات اشخاص برای بازاریابی آنلاین استفاده می‌شود اما: «تمام سناریوهای سایبری، فیشینگ و مهندسی اجتماعی هم به همین نوع از داده احتیاج دارند و به راحتی، رابطه شما را با افراد دیگر پیدا می‌کنند.»

او در ادامه گفت: «ویژگی دریافت پاداش در ازای معرفی شخص دیگر به بازی، کمک می‌کند تا الگوی روابط شما با سایر افراد پیدا شود. از سوی دیگر، اپلیکیشن هویت دیجیتال شما را در اختیار دارد و می‌تواند پروسه احراز هویت شما را ردیابی کند؛ حتی اگر اسم و اطلاعات واقعی خود را به بازی نداده باشید.»

تحویلی تاکید کرد علاوه بر امکان استفاده سیستم‌های مهندسی اجتماعی سازمان‌های امنیتی از این داده‌ها برای ساخت هویتی جعلی از افراد، این اطلاعات می‌تواند برای اعتمادسازی نیز استفاده و از طریق آن، بدافزارهایی روی دستگاه فرد نصب شود.

همستر کامبت در کمتر از سه ماه از عمرش ده‌ها میلیون کاربر را عضو ثابت خود کرد و وعده داده که نقطه عطفش، جذب یک میلیارد نفر خواهد بود.

این بازی حتی اگر نتواند شتاب اولیه هفته‌های نخست را در جذب کاربر حفظ کند، هم‌اکنون جایگاه خود را به‌عنوان یکی از بازیگران اصلی فضای «بزن و ببر» P2E (play to earn) ثبت کرده است.