حاشیه‌های مهرداد بذرپاش؛ از او چه می‌‌دانیم؟

مهرداد بذرپاش
مهرداد بذرپاش

آخرین روز ثبت‌نام از داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری، دوشنبه ۱۴خرداد در حالی در ستاد انتخابات کشور به پایان رسید که ترافیک ثبت‌نام به اوج خود رسیده بود. چهار زن با تفسیری متفاوت از «رجل سیاسی» در کنار پنج عضو دولت سیزدهم ثبت‌نام کردند و مهرداد بذرپاش در دقیقه ۹۰ وارد گردونه‌ شد.

حضور پرحاشیه مهرداد بذرپاش، جوان‌ترین کاندیدای احراز پست ریاست جمهوری و ثبت‌نام در آخرین ساعت آخرین روز، باعث شد تا جنبه دیگری از این انتخابات مملو از پدیده‌های غیرقابل انتظار که به تعبیر بسیاری از جمله غلامحسین کرباسچی، به «نمایش فکاهی» دموکراسی تبدیل شده، به نمایش درآید.

مهرداد بذرپاش، متولد ۱۳۵۹ در تهران که انبوهی از حاشیه‌ها و سوالات پاسخ‌داده نشده در کارنامه کاری خود دارد، خود نیز در دامن‌زدن به این حاشیه‌ها نقش دارد.

او در روز ثبت‌نام هم از حاشیه‌سازی احتراز نکرد و به‌رغم به‌پایان رسیدن زمان قانونی صحبت پس از ثبت‌نام، بدون میکروفن به سخنرانی خود ادامه داد. خبرنگاران خلاف رویه صلوات فرستادند تا او سخنرانی‌اش را به پایان برساند، اما بذرپاش کماکان ادامه داد.

وفاداری بذرپاش به نظام جمهوری اسلامی با مرگ پدرش در سال ۶۱ در جنگ ایران و عراق گره‌خورده است. او در سال ۸۱ با طناب احمدی‌نژادی‌ها از تپه سیاست در جمهوری اسلامی بالا آمد. او که پیش‌تر نشریه دانشجویی بهاران در دانشگاه شریف را اداره می‌کرد و رییس بسیج دانشجویی بود، در دوران تصدی احمدی‌نژاد به‌عنوان شهردار تهران، رییس گروه مشاوران جوان شهرداری شد و در دوره کارزارهای انتخاباتی احمدی‌نژاد، ساماندهی ستادهای انتخاباتی را بر عهده گرفت.

پیروزی احمدی‌نژاد باعث شد تا پای بذرپاش به پاستور باز شود و با ایده ایجاد گروه مشاوران جوان رییس‌جمهوری تیمی از همفکران خود را در بدنه دولت تشکیل دهد.

بذرپاش دستخوش خوش‌خدمتی خود را خیلی زود گرفت. به‌رغم این‌که در انتخابات سوم شوراها نتوانست با فهرست پیشنهادی «رایحه خوش خدمت» تجربه موفقی را رقم بزند، به عضویت هیات مدیره پارس خودرو و سپس ریاست هیات مدیره آن رسید. اتفاقی که با واکنش شدید دست‌اندرکاران صنعت خودرو مواجه شد. اما این واکنش‌ها مانع انتصاب بذرپاش بی‌تجربه در سمت مدیرعامل شرکت خودروسازی سایپا نشد.

محمدعلی نجفی، شهردار پیشین تهران و از چهره‌های سیاسی مایل به اصلاحات، در مصاحبه‌ای با روزنامه اعتماد با نقد این اتفاق گفته بود: «در یکی از شرکت‌های خودروسازی کشور، فردی به عنوان مدیرعامل منصوب می‌شود که تا پیش از آن نه تنها یک روز سابقه حضور در یک کارخانه خودروسازی را نداشته بلکه در هیچ کارخانه دیگری نیز فعالیت نداشته و با نظام ارتباط صنعتی در یک محیط کارگری- مدیریتی هیچ گونه آشنایی ندارد.»

ماجرای فیش‌های نجومی او و مدیران نزدیکش یکی از حاشیه‌های پر همهمه حضور او در صنعت خودرو بود.

بذرپاش در راهپیمایی ۲۲ بهمن
بذرپاش در راهپیمایی ۲۲ بهمن

حاشیه‌های مدرک تحصیلی

بذرپاش که بر اساس یافته‌ها داماد علیرضا علی‌احمدی، وزیر آموزش و پرورش دولت نهم است، به گزارش روزنامه شرق با معدل ۱۳ و نیم فوق لیسانس گرفته؛ موضوعی که خود بذرپاش رد کرده و گفته که معدلش ۱۷ بوده است.

برخی از رسانه‌ها گزارش داده‌اند پذیرفته شدن بذرپاش در مقطع دکتری به دستور وزیر «علوم، تحقیقات و فناوری» و بدون شرکت در آزمون دوره دکتری صورت گرفته. زمانی که رسانه‌ها در آن مقطع موضوع را فاش کردند، احمدی‌نژاد ناگزیر دستور رسیدگی به پرونده او را داد. بذرپاش با انتشار بیانیه‌ای از تحصیل در دانشگاه علامه انصراف داد، اما در عمل این اتفاق نیفتاد.

روزنامه شرق در گزارشی به نقل از یک منبع آگاه در وزارت علوم نوشت: « یک نامه با مهر و امضایی از سوی کامران دانشجو به دانشگاه علامه‌طباطبایی و برای شخص صدرالدین شریعتی ارسال شده است و برخی مسوولان دانشگاه علامه‌طباطبایی صدور کد هیات علمی در این دانشگاه برای ۱۱۵ نفر را تایید می‌کنند.»

بذرپاش همه این ادعاها را رد کرد و گفت: «زمانی که در دولت مسوولیتی نداشتم واحدهای درسی خود را با معدل ۱۷٬۵ و امتحان جامع خود را در یک مرحله با موفقیت سپری نمودم و پروپوزال پایان‌نامه خود را در گروه تخصصی و شورای تحصیلات تکمیلی به تصویب رساندم.»

یک حساب کاربری توئیتری با بازنشر متن پایان‌نامه دکتری مهرداد بذرپاش و بررسی تطبیقی آن نشان داده که بخش‌های گسترده‌ای از این پایان‌نامه کپی و سرقت از کتاب‌ها و مقالات علمی و روزنامه‌ای دیگران بوده‌است.

بذرپاش علی‌رغم تلاش بی‌وقفه‌اش در فضای سیاسی کشور از فضای مجازی هم بی‌اطلاع نماند و با بهره‌گیری از فضای فیلترینگ، سوار بر موج پیام‌رسان‌های داخلی شد و از این نمد هم کلاهی برای خود ساخت.

عضویت در شورای راهبردی شبکه ۳، عضویت در هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن، قائم‌مقام بنیاد تعاون سپاه و مدیر عاملی شرکت توسعه صنعت و معدن تدبیر در کنار انتشار روزنامه وطن از جمله تلاش‌های بذرپاش برای شناساندن خود به عنوان رجل سیاسی بود.

بذرپاش از مجلس هم غافل نشد و توانست در انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس نه تنها نماینده مجلس شد که به عضویت هیات رییسه آن هم در آمد.

انتخاب مهردارد بذرپاش به عنوان رییس دیوان محاسبات در مجلس یازدهم هم سروصدای زیادی ایجاد کرد تا جایی که صدای بدنه جریان اصولگرایی را هم در آورد. احمد توکلی، از چهره‌های اصولگرا و نماینده پیشین مجلس نامه‌ای درباره بذرپاش به محمدباقر قالیباف، رییس مجلس یازدهم نوشت و به نبود «سابقه کافی و تحصیلات مرتبط» در او برای ریاست دیوان محاسبات اشاره کرد: «وقتی برادرانه به آقای بذرپاش تذکر داده شد که جناب عالی ۲۰ سال سابقه کار ندارید و سابقه تراشی نیز در شان شما نیست و مصلحت آن است که داوطلب نشوید تا اعتراضات برانگیخته نشود، گفت که من در سال ۱۳۷۸ در تاسیس فلان پژوهشگاه نقش مهمی داشتم و بعدا در بسیج دانشجویی سمت فرماندهی داشتم. درحالی که سابقه کار در عرف و متون حقوقی معنای روشنی دارد که رکن آن بیمه شدن در مشمولین قانون کار است و غیر آن و داشتن حکم استخدامی در مشمولان قوانین استخدامی دولتی است.»

پیش‌بینی صائب

محمدهادی رضوی تهیه‌کننده سریال شهرزاد که بابت فساد در بانک سرمایه و صندوق رفاه فرهنگیان، به ۲۰سال زندان محکوم ‌شده، از انتصاب بذرپاش برای ریاست دیوان محاسبات به شدت حمایت کرد.

رضوی، داماد محمد شریعتمداری،‌ وزیر پیشین کار، منتقدان ریاست مهرداد بذرپاش بر دیوان محاسبات کشور را «مفت‌خور» نامید و در اینستاگرام خود با انتشار عکسی از او با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰، پیش‌بینی‌ کرد بذرپاش یکی از گزینه‌های ریاست‌جمهوری آینده مملکت است.

تصویری از پست اینستاگرامی هادی رضوی
تصویری از پست اینستاگرامی هادی رضوی

اگر چه پیش‌بینی رضوی سه‌سال دیرتر محقق شد اما نشان داد بادسنج امثال «رضوی‌»ها، که «بذرپاش»ها را «مدیر متعهد و انقلابی» می‌بینند، در موقعیت درستی قرار گرفته است.