علی لاریجانی و عبدالناصر همتی برای انتخابات ریاست‌جمهوری داوطلب شدند

عبدالناصر همتی و علی لاریجانی، روز جمعه ۱۱ خرداد با حضور در ستاد انتخابات کشور، برای کاندیداتوری در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کردند.

دومین روز ثبت‌نام کاندیداهای انتخابات ریاست‌جمهوری از ساعت هشت صبح روز جمعه آغاز شد. ثبت‌نام نامزدها تا سه روز دیگر ادامه دارد.

بر اساس گزارش ستاد انتخابات وزارت کشور، تاکنون ۳۰ نفر دیگر برای نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری به این ستاد رفته‌اند که هیچ‌ یک از آنان «واجد شرایط» نبوده‌اند.

عبدالناصر همتی، رییس سابق بانک مرکزی، بعدازظهر روز جمعه برای کاندیداتوری انتخابات ریاست‌جمهوری وارد ستاد انتخابات شد و در نشست خبری خود پس از ثبت‌نام، از تحریم‌ها و لزوم «دور کردن کاسبان تحریم» گفت.

او با تاکید بر وجود «رانت، فساد گسترده و رسیدن به نقطه بحرانی» تاکید کرد: «تعامل با همسایگان، گسترش روابط اقتصادی با همه کشورها و تکیه بر دیپلماسی ورزیده و چابک برای رفع تحریم‌ها از برنامه‌های من است.»

همتی ساعاتی پیش از ثبت‌نام، در اینستاگرام خود عدد ۱۴ را در اشاره به چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری منتشر کرد و نوشت: «آینده روشن است!»

پیش از آن و در ساعات نخست صبح روز جمعه، علی لاریجانی، مشاور علی خامنه‌ای، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، رییس پیشین مجلس شورای اسلامی و رییس اسبق شورای عالی امنیت ملی، ثبت‌نام خود را برای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری قطعی کرد.

او پیش از این به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان صداوسیما نیز فعالیت کرده‌ است.

لاریجانی در نشست خبری کوتاهی که پس از ثبت‌نام در ستاد انتخابات کشور داشت، ایده مقابله با «دولت فربه و مداخله‌گر» را مطرح کرد و گفت: «مبارزه با علل فساد، مهم‌تر از برخورد با معلول‌هاست.»

او در ادامه دولت مورد نظرش را شامل افرادی با «همه سلیقه‌های سیاسی» معرفی کرد و گفت: «اگر دولت جایگزین ملت نشود، شفافیت بیشتر شود و مقررات زاید تقلیل یابد، زمینه فساد از بین می‌رود.»

این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام شامگاه پنج‌شنبه و پیش از ثبت‌نام رسمی، نقشه‌ای را در حساب ایکس خود با دو مقصد «وزارت کشور و دفتر نهاد ریاست‌جمهوری» منتشر کرد.

لاریجانی در توضیح این نقشه نوشت: «بدون شما به مقصد نمی‌رسیم.»

این نقشه با واکنش‌های طنزآمیزی از سوی کاربران رسانه‌های اجتماعی از جمله درباره رد صلاحیتش از سوی شورای نگهبان مواجه شد.

حساب پارودی (تقلید طنزگونه) با نام احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان، نقل قولی با این مضمون بر این نقشه نوشت: «سفر شما توسط راننده لغو شد!»

روز جمعه نیز هنگام ثبت‌نام لاریجانی، خبرنگاری به «خبرساز» شدن پست ایکس لاریجانی اشاره کرد و به شوخی از او پرسید: «با اسنپ آمدید یا تپسی؟»

لاریجانی در پاسخ گفت: «چیزهای مهم‌تری در آن توییت بود.»

این چهره سیاسی صاحب‌نام جمهوری اسلامی پیش‌تر و در سال ۱۴۰۰ داوطلب نامزدی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری شد اما شورای نگهبان صلاحیت او را تایید نکرد.

از زمان برگزاری آخرین انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران، لاریجانی بارها خواستار اعلام علنی دلایل رد صلاحیتش شد.

روز ۲۷ آذر همان سال و پس از درخواست چندین باره لاریجانی برای اعلام علنی دلایل رد صلاحیتش، تصویری از یک نامه با سربرگ شورای نگهبان خطاب به او در رسانه‌های اجتماعی منتشر شد.

در این نامه، دلایل رد صلاحیت لاریجانی مواردی از قبیل مواضع سیاسی در سال ۸۸، حمایت از افراد رد صلاحیت شده و عدم ساده‌زیستی اعلام شده است.

اقامت یکی از فرزندان او در آمریکا، اقامت یکی از منسوبان درجه یک در بریتانیا و مداخله یکی از فرزندان در قراردادهای مجلس، از دیگر دلایل رد صلاحیت لاریجانی اعلام شده است.

پس از رد صلاحیت لاریجانی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰، صادق لاریجانی، برادر او و عضو شورای نگهبان، نهادهای امنیتی را به دادن «گزارش‌های خلاف واقع» درباره نامزدها متهم کرد.

تا بعدازظهر روز جمعه علاوه بر لاریجانی و همتی، محمد خوش‌چهره و محمود احمدی بی‌غش، دو نماینده سابق مجلس نیز برای کاندیداتوری انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کردند.

روز پنج‌شنبه و در نخستین روز از روند ثبت‌نام نامزدها، سعید جلیلی، مصطفی کواکبیان، عباس مقتدایی، محمدرضا صباغیان و قدرتعلی حشمتیان برای نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری اعلام آمادگی کردند.

انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری به دلیل مرگ ابراهیم رئیسی، قرار است هشتم تیر امسال برگزار شود.

رئیسی و شماری از همراهانش از جمله حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، روز ۳۰ اردیبهشت در سانحه سقوط بالگرد در جنگل‌های استان آذربایجان شرقی کشته شدند.

طی دو هفته اخیر و پس از مرگ رییس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، شماری از رسانه‌ها در ایران به گمانه‌زنی درباره نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست‌جمهوری پرداختند.