نتایج یک پیمایش: دو-سوم ایرانیان از فیلترشکن استفاده میکنند
گزارش منتشر شده از سوی یک اندیشکده وابسته به دانشگاه شریف نشان میدهد بیش از دو-سوم مردم ایران برای استفاده از اینترنت، از فیلترشکن استفاده میکنند.
اندیشکده حکمرانی شریف در پیمایشی به بررسی نگرش مردم به اینترنت پرداخت که نتایج آن حاکی از افزایش استفاده از ابزارهای دور زدن فیلترینگ در میان کاربران ایرانی است.
بر اساس این گزارش، محدودیتهای شدیدی که از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بر اینترنت اعمال شده است، «بیش از یک سوم جمعیت کشور» را که پیش از آن به شکل مستقیم به اینترنت متصل میشدند وادار به استفاده از فیلترشکن کرد.
در حال حاضر ۶۶/۸۸ درصد مردم ایران یا به عبارتی ۸۳/۶ درصد کاربران اینترنت کشور برای دسترسی آزاد به این شبکه از برنامههای دور زدن سانسور استفاده میکنند.
این گزارش نشان میدهد حدود یک-چهارم کاربران فیلترشکن در ایران بابت استفاده از این خدمات پول پرداخت میکنند.
این موضوع باعث ایجاد یک بازار سیاه پر سود برای فعالان حکومتی مافیای فیلترشکن در کشور شده است.
در بخشی از متن این گزارش تاکید شده است بیش از نیمی از پاسخگویان به سوالات این پیمایش برابر با ۵۸/۴ درصد آنان، از سیاستهای جمهوری اسلامی در زمینه سانسور اینترنت حمایت نمیکنند و آن را به سود جامعه نمیدانند.
۲۷/۵ درصد از مردم نیز عقیده دارند جلوگیری از انتشار اخبار و محتوای مخالف دولت، دلیل فیلترینگ گسترده در ایران است، در حالی که ۱۴/۱ درصد از افراد دلیل این موضوع را «محتوای غیراخلاقی» عنوان کردهاند.
این گزارش تاکید کرد اینستاگرام بهعنوان محبوبترین پلتفرم اجتماعی در کشور در مقایسه با زمان پیش از فیلترینگ، تنها حدود هفت درصد کاربران خود را از دست داده است.
این ارقام با سایر آماری که پیشتر از سوی منابع دیگر در این زمینه منتشر شده، مشابه است.
هفته جاری یک شرکت رصد رسانههای اجتماعی در کشور گزارش داد با گذشت کمتر از دو سال از فیلترینگ اینستاگرام، ۹۰ درصد کاربران آن به استفاده دوباره از این پلتفرم روی آوردهاند.
این در حالی است که دسترسی به پلتفرمهای فیلتر شده هزینه گزافی بر مردم تحمیل کرده است.
آبان ۱۴۰۲، جلال رشیدی کوچی، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با ارائه تخمین جمعیت ۲۰ میلیونی خریداران فیلترشکن در کشور، گردش مالی سالانه این حوزه را دستکم ۴۴ هزار میلیارد تومان عنوان کرد.