سعید جلیلی برای نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کرد

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۱۰

ثبت‌نام برای نامزدی انتخابات زودهنگام چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری در ایران از صبح روز پنج‌شنبه دهم خرداد آغاز شد. امروز چهره‌هایی سیاسی مانند سعید جلیلی و مصطفی کواکبیان اعلام حضور و کاندیداتوری کردند. در دو ساعت ابتدایی، ۳۰ داوطلب «فاقد شرایط» برای نام‌نویسی اقدام کرده بودند.

سعید جلیلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و «مرد سایه اصول‌گرایان»، بعدازظهر روز پنج‌شنبه در حالی برای کاندیداتوری در انتخابات ثبت‌نام کرد که امیرحسین ثابتی، نماینده مجلس شورای اسلامی او را همراهی می‌کرد.

او پیش‌تر و در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۴۰۰ برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کرده بود.

رسانه‌های ایران ویدیوهایی از تجمع طرفداران جلیلی مقابل وزارت کشور منتشر کردند که حاضران در آن، شعارهایی مانند «درورد بر رئیسی، سلام بر جلیلی» و «نه سازش، نه تسلیم» سر دادند.

پیش از او مصطفی کواکبیان، دبیرکل حزب مردم‌سالاری با حضور در ستاد انتخابات کشور برای داوطلبی در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ثبت‌نام کرد و از دولت احتمالی‌اش با عنوان «دولت مردم‌سالار با شعار صداقت با مردم» نام برد.

عباس مقتدایی، نماینده سه دوره مجلس شورای اسلامی، محمدرضا صباغیان، نماینده مجلس و قدرتعلی حشمتیان، رییس جبهه مستقلین و اعتدال‌گرایان ایران نیز برای کاندیداتوری در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کردند.

محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات کشور، بعدازظهر پنج‌شنبه گفت تنها مدارک داوطلبانی که «دارای شرایط هستند» بررسی و مطابق با قانون ثبت‌نامشان قطعی می‌شود.

اسلامی پیش از آن و حدود ساعت ۱۰ صبح امروز اعلام کرد ۳۰ داوطلب برای ثبت‌نام به ستاد انتخابات کشور مراجعه کردند «اما از شرایط لازم برخوردار نبودند».

او از داوطلبان خواست تا اطلاعیه ستاد مبنی بر شرایط ثبت‌نام را مطالعه کنند.

برخورداری از سابقه چهار سال مدیریت اجرایی در سطح کلان کشور، مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و سنی بالاتر از ۴۰ سال از جمله این شرایط است.

با غیبت چهره‌های سیاسی شاخص در ساعات ابتدایی ثبت‌نام کاندیداها، اسلامی تاکید کرد «نمایندگان داوطلبان» هم می‌توانند به جای آن‌ها مراحل ثبت‌نام را انجام دهند.

طی دو هفته اخیر و پس از مرگ ابراهیم رئیسی، رییس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی در سانحه سقوط بالگرد، شماری از رسانه‌ها در ایران به گمانه‌زنی درباره نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست‌جمهوری پرداختند.

رئیسی و شماری از همراهانش روز ۳۰ اردیبهشت در جنگل‌های استان آذربایجان شرقی کشته شدند و به همین دلیل، دور چهاردهم انتخابات ریاست‌جمهوری زودتر از موعد مقرر آغاز می‌شود.

در فهرست‌های رسانه‌ها، نام چهره‌هایی چون محمدباقر قالیباف، علی لاریجانی، سعید جلیلی، ناصر همتی، محسن رضایی، مجید انصاری، مهرداد بذرپاش، محمدرضا عارف، پرویز فتاح، محمدجواد ظریف، محسن هاشمی، مسعود پزشکیان، حسین دهقان، علیرضا زاکانی، اسحاق جهانگیری،‌ محمد مخبر و محمدجواد آذری جهرمی دیده می‌شود.

با وجود این کاندیداهای بالقوه، کارشناسان معتقدند در نهایت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، همچون گذشته همه نامزدهای معتدل و اصلاح‌طلب را حذف می‌کند اما چنین رویکردی به قیمت تشدید بیگانگی مردم با نظام و کاهش بیشتر مشارکت در انتخابات تمام خواهد‌ شد.

عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث‌ فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران از شورای نگهبان خواست «تنگ‌نظری نکند» تا انتخابات به شکل پرشور و رقابتی برگزار شود.

ثبت‌نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری از ساعت هشت صبح پنج‌شنبه آغاز شد و پنج روز ادامه دارد. امکان ثبت‌نام تا ساعت ۱۸ این پنج روز وجود دارد.

احمد وحیدی، وزیر کشور دولت سیزدهم در نشستی خبری برای آغاز ثبت‌نام‌ نامزدها گفت پس از پایان این زمان، بررسی صلاحیت کاندیداها از سوی شورای نگهبان به مدت یک هفته انجام می‌شود و فرصت تبلیغات نامزدهای گزینش شده، حدود دو هفته خواهد بود.

وحیدی در این نشست خبری، انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی را «در کمال امنیت، سلامت با رقابت خوب و مشارکت گسترده» توصیف و آرزو کرد همان اتفاق برای انتخابات ریاست‌جمهوری هم تکرار شود.

او خواهان بر‌پایی «انتخابات تراز» شد و از چهره‌های سیاسی خواست در حوزه تبلیغات و سایر مراحل، ضوابط را برای داشتن «انتخاباتی خوب،‌ سالم و مبتنی بر اخلاق گسترده» رعایت کنند.

در دور نخست انتخابات مجلس دوازدهم شورای اسلامی و پس از پایان زمان رای‌گیری، خبرگزاری‌های وابسته به حکومت از مشارکت حدودا ۴۰ درصدی در این رقابت‌ها خبر دادند.

تصاویر منتشر شده از سوی شهروندان و خلوتی چشم‌گیر حوزه‌های رای‌گیری در آن زمان حکایت از آن داشت که میزان واقعی مشارکت در انتخابات، احتمالا به‌ مراتب کمتر از ارقام اعلام‌ شده از سوی مقام‌ها و رسانه‌های رسمی است.

در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم نیز بررسی نتایج اعلام شده نشان داد در شهرهایی مانند کرج، تهران، شیراز و مشهد، عدم مشارکت بین ۹۳/۵ تا ۹۲ درصد ثبت شده است.

ثبت‌نام انتخابات ریاست‌جمهوری در شرایطی از صبح پنج‌شنبه آغاز شد که گزینه‌های محتملی همچون قالیباف و جلیلی پیش روی خامنه‌ای قرار دارند.

طی روزهای گذشته ناظران خبر داده‌اند درگیری‌های درون اردوگاه محافظه‌کاران برای تصاحب قدرت اجتناب‌ناپذیر است.

انتخابات پیشِ رو نه تنها سرنوشت دولت آینده بلکه حتی آینده کلیت نظام جمهوری اسلامی را تحت تاثیر قرار خواهد‌ داد و نحوه عبور از آن، می‌تواند میزان بقا و ماندگاری این حکومت ۴۶ ساله را نیز مشخص کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها