پوتین بار دیگر به غرب هشدار داد: با آتش بازی نکنید

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه روز سه‌شنبه، هشتم خرداد، به غرب هشدار داد که با آتش بازی می‌کند و اگر اعضای ناتو در اروپا به اوکراین اجازه دهند که از سلاح‌های غربی برای حمله به عمق روسیه استفاده کند، این امر منجر به یک درگیری جهانی خواهد شد.

پوتین در بیش از دو سال گذشته چندین بار نسبت به آغاز یک جنگ جهانی و فراگیر و یا حتی جنگ هسته‌ای هشدار داده است.

پوتین تازه‌ترین هشدار خود را پس از اظهارات ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، و نیز اعلام آمادگی فرانسه برای اعزام نیرو برای آموزش ارتش اوکراین بیان کرد.

دبیرکل ناتو در گفتگویی با نشریه اکونومیست گفت که اعضای این پیمان نظامی باید به اوکراین اجازه دهند تا با سلاح‌های غربی به عمق روسیه حمله کند.

برخی از اعضای ناتو از این دیدگاه حمایت می‌کنند، اما ایالات متحده که اصلی‌ترین تامین‌کننده سلاح اوکراین در طول جنگ دو ساله‌اش با روسیه بوده، با چنین اقدامی موافق نیست.

پوتین که به ازبکستان سفر کرده است، به خبرنگاران در تاشکند گفت:«تشدید مداوم تنش می‌تواند عواقبی جدی به دنبال داشته باشد. اگر این پیامدهای جدی در اروپا رخ دهد، با در نظر گرفتن برابری ما در زمینه تسلیحات استراتژیک، ایالات متحده چگونه رفتار خواهد کرد؟ سخت است بگوییم که آیا آنها خواهان یک درگیری جهانی هستند.»

پوتین گفت که حملات اوکراین به روسیه با تسلیحات دوربرد، به ماهواره و کمک‌های اطلاعاتی و نظامی غرب نیاز دارد، بنابراین، در صورت چنین حمله‌ای غرب به‌طور مستقیم در جنگ درگیر خواهد شد.

او افزود:« اعزام نیروهای فرانسوی به اوکراین گامی دیگر به سوی یک درگیری جهانی خواهد بود.»

الکساندر سیرسکی، فرمانده ارشد اوکراین روز دوشنبه، هفتم خرداد، پس از گفتگویی ویدیویی با سباستین لکورنو، وزیر دفاع فرانسه گفت که اسنادی را امضا کرده است که به مربیان نظامی فرانسوی اجازه می‌دهد به‌زودی از مراکز آموزشی اوکراین بازدید کنند و با زیرساخت‌ها و پرسنل آنها آشنا شوند.»

او افزود:« از ابتکار فرانسه برای اعزام مربیان به اوکراین برای آموزش نظامیان اوکراینی استقبال می‌کنم.»

پوتین با تهدید اعضای اروپایی ناتو گفت که کشورهای کوچک در اروپا باید آگاه باشند که با چه بازی می‌کنند، زیرا آنها سرزمین‌هایی کوچک با جمعیتی بسیار متراکم دارند. به همین دلیل، باید این نکات را قبل از آنکه از حمله به عمق خاک روسیه صحبت کنند، در نظر داشته باشند.»

به گزارش رویترز، روسیه که ۱۸ درصد از خاک اوکراین را در اختیار دارد، در جبهه‌های جنگ همچنان در حال پیشروی است و اخیرا نیز جبهه جدیدی را در منطقه خارکیف باز کرده است.

هم‌زمان، در غرب بحث بر سر اینکه آیا می‌توان از سودی که به دارایی‌های مسدودشده روسیه تعلق می‌گیرد برای کمک نظامی و مالی به اوکراین استفاده کرد یا خیر، همچنان ادامه دارد.

رهبران غربی و اوکراین هشدارهای روسیه در مورد خطر بروز یک جنگ گسترده‌تر بین روسیه، بزرگ‌ترین قدرت هسته‌ای جهان، و ناتو، قدرتمندترین ائتلاف نظامی جهان به رهبری ایالات متحده را کم اهمیت جلوه داده‌اند.

اوکراین می‌گوید باید بتواند برای مقابله با حملات روسیه و کاهش آن، به عمق خاک روسیه نیز حمله کند.

اما مقام‌های روسیه می‌گویند که صبر مسکو پس از حملات مکرر اوکراین به شهرهای روسیه، پالایشگاه‌های نفت و در روزهای اخیر حتی علیه عناصر سیستم هشدار اولیه هسته‌ای این کشور به پایان رسیده است.

پوتین همچنین در پاسخ به سوال تلویزیون دولتی روسیه در مورد مشروعیت ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، گفت که اکنون، تنها مرجع قانونی در اوکراین پارلمان است و قدرت باید به رئیس آن داده شود.

دوران ریاست جمهوری زلنسکی به پایان رسیده است اما به‌دلیل وجود حکومت نظامی که پس از تهاجم روسیه وضع شده، دور جدید انتخابات ریاست جمهوری در اوکراین برگزار نشده است.