حوثیهای یمن: به ۳ کشتی حمله کردیم
یحیی سریع، سخنگوی شبه نظامیان حوثی یمن اعلام کرد که نیروهای این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی به سه کشتی در دریای سرخ، دریای مدیترانه و دریای عمان حمله کردهاند. مدیر کشتی که گفته میشود در دریای مدیترانه مورد حمله قرار گرفته، گفت هیچ نشانهای از چنین حادثهای وجود ندارد.
سریع روز جمعه در سخنرانی در جریان تظاهرات هواداران حوثیها در صنعا گفت نیروهای حوثی کشتی یانیس در دریای سرخ، اسکس در دریای مدیترانه و اماسسی الکساندرا در دریای عمان (عرب) را هدف قرار دادهاند.
او اضافه کرد حوثیها با چند موشک به کشتی اسکس در دریای مدیترانه شلیک کردند و بهانه آنها از این حمله نقض ممنوعیت اعلامشده از سوی حوثیها برای ورود کشتیها به بنادر اسرائیل بود.
این سخنگوی نظامی حوثیها توضیحی درباره زمان وقوع این حملات ارائه نکرد.
سنتکام، فرماندهی مرکزی ایالات متحده روز جمعه اعلام کرد که حوثیها دو موشک بالستیک ضد کشتی را در روز پنجشنبه به دریای سرخ شلیک کردهاند، اما هیچ تلفات یا خسارتی گزارش نشده است.
دادههای کشتیرانی نشان میدهد نفتکش اسکس با پرچم لیبریا روز جمعه در سواحل بندر اسکندریه مصر در دریای مدیترانه لنگر انداخته است.
این کشتی توسط شرکت کشتیرانی زودیاک اداره میشود که متعلق به یک میلیاردر اسرائیلی به نام ایال اوفر است.
سخنگوی این شرکت گفت که این کشتی به سلامت در آبهای مصر لنگر انداخته و هیچ نشانهای از چیز غیرعادی مشاهده نشده است.
شرکت امنیت دریایی بریتانیا، آمبری با اشاره صریح به اسکس، در یادداشتی گفت این کشتی بین اسکندریه و پورت سعید، یک بندر دیگر در مصر در حرکت بوده و در هفتههای اخیر به هیچ بندری در اسرائیل نرفته است.
در فروردینماه نیز رسانههای جمهوری اسلامی گزارش دادند سپاه پاسداران تایید کرده یک کشتی تجاری مرتبط با اسرائیل را که با پرچم پرتغال در تنگه هرمز در حرکت بوده، توقیف کرده است.
ایبیسی نیوز نوشت که این کشتی با شرکت زودیاک ماریتایم در ارتباط بوده است.
کشور جزایر مارشال که بیشترین ثبت کشتی در جهان را دارد، هفته گذشته به نقل از منابع مختلف امنیتی ارزیابی کرد که موشکها و پهپادهای حوثیها برد کافی برای رسیدن به شرق مدیترانه از مبدا یمن را دارند.
این منابع همچنین ارزیابی کردهاند که نیروهای ائتلاف و ارتشهای محلی دارای سیستمهای دفاع هوایی کافی برای مقابله با این حمله احتمالی حوثیها هستند.
بالاترین ثبت جهانی کشتی جزایر مارشال در یک مشاوره امنیتی هفته گذشته اعلام کرد.
عبدالملک الحوثی، رهبر حوثیهای یمن در اوایل ماه جاری میلادی گفته بود همه کشتیهایی که به سمت بنادر اسرائیل حرکت میکنند، مورد حمله این گروه تحت حمایت ایران قرار میگیرند.
حوثیها ماههاست که حملات خود را در دریای سرخ و خلیج عدن افزایش دادهاند و میگویند که در راستای همبستگی با فلسطینیها در نوار غزه عمل میکنند.
مرکز اطلاعات دریایی مشترک که تردد کشتیها در این منطقه ترانزیت استراتژیک را رصد میکند، روز پنجشنبه اعلام کرد که یک کشتی فلهبر یونانی با پرچم مالت در سواحل یمن هدف موشک قرار گرفته است.
ایالات متحده که متحد اسرائیل است، در ماه دسامبر یک نیروی چند ملیتی برای حفاظت از کشتیرانی در دریای سرخ ایجاد کرد و پس از مدتی با کمک بریتانیا حملاتی را در یمن علیه مواضع حوثیها آغاز کرد.
اما این حملات، هنوز موجب جلوگیری از حملات حوثیها نشده است.
حوثیها اکنون کنترل بخشهای وسیعی از قلمرو یمن را در اختیار دارند.
در ماههای گذشته مایکل اریک کوریلا، فرمانده سنتکام، در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان بار دیگر به حمایت گسترده جمهوری اسلامی از نیروهای نیابتی خود در منطقه اشاره کرد.
او گفت حملات حوثیها به کشتیهای جنگی آمریکا و کشتیهای بینالمللی در دریای سرخ و نیز حملات شبهنظامیان متحد جمهوری اسلامی به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه، «نتیجه مستقیم» تهدید جمهوری اسلامی است که به تدریج در حال گسترش است.
این نظامی ارشد آمریکایی افزود حملات اوایل فوریه ایالات متحده به نیروهای نیابتی ایران در خاورمیانه، گروههای شبهنظامی در عراق و سوریه را از حمله به نیروهای آمریکایی منصرف کرده اما در برابر شورشیان حوثی در یمن موثر نبوده است.
آبرام پیلی، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در گفتوگو با ایراناینترنشنال تاکید کرد: «آمریکا برای رسیدگی به همه تهدیدهای جمهوری اسلامی، از نقض حقوق بشر در ایران تا حمایت از حوثیها در حمله به خطوط کشتیرانی بینالمللی، حمایت از تروریسم و تشدید تنشهای هستهای، از همه ابزارهای موجود استفاده میکند و هیچ گزینهای را از روی میز حذف نخواهد کرد.»
گرانت شاپس، وزیر دفاع بریتانیا نیز پیش از این هشدار داده بود کشورش برای «مقابله مستقیم» با حملات حوثیها تردیدی به خود راه نخواهد داد.
گیلاد اردان، نماینده اسرائیل در سازمان ملل، با محکوم کردن حکومت ایران در این رابطه گفته است: «کسی که حماس، حزبالله و حوثیها را حمایت میکند و عروسکگردان آنهاست، جمهوریاسلامی است.»
اتحادیه عرب به تازگی حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ و خلیج عدن را شدیدا محکوم کرد.
جمهوری اسلامی بارها ادعا کرده که از حوثیها حمایت تسلیحاتی نمیکند.
امیر سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، روز سهشنبه ۲۹ بهمن سال گذشته در نامهای به شورای امنیت اعلام کرد حکومت ایران در انتقال سلاح به حوثیهای یمن دست ندارد.