ادارهکل اتباع خراسان رضوی: بیش از ۱۰۰ هزار افغان در تشییع رئیسی در مشهد شرکت کردند
به گزارش ایرنا و بر اساس اعلام اداره کل اتباع و مهاجرین خارجی استان خراسان رضوی، از جمعیت نزدیک به ۷۰۰ هزار نفری اتباع افغانستانی مقیم مشهد، ۱۰۰ هزار نفر در جریان مراسم تدفین ابراهیم رئیسی در این شهر مشارکت کردهاند.
در حالیکه ادارهکل اتباع خراسان رضوی مشخص نساخته با چه روشی به این عدد رسیده است، ایرنا در گزارش خود نوشته پیش از شروع مراسم تشییع ابراهیم رئیسی، حسین شرافتیراد مدیرکل اتباع استان خراسان رضوی در مراسم یادبود رئیسی در حسینیه هراتیهای مشهد حاضر شده که به ادعای این گزارش با حضور «هزاران نفر از جامعه اتباع و مهاجر افغانستانی» برگزار شده است.
ادعای حضور هزاران نفر در حسینیه هراتیها در حالی طرح شده که در عکسی که از این مراسم منتشر شده جمعیت حاضران حتی چند صد نفره به نظر نمیرسد همچنانکه تصاویر منتشر شده از اتباع افغانستانی حاضر در مراسم تدفین رئیسی آنها را بسیار کمشمار نشان میدهد.
بر اساس اعلام اداره کل اتباع خراسان رضوی، پس از تهران که دارای بیشترین شمار مهاجران خارجی است، در مشهد نزدیک به ۴۰۰ هزار تبعه خارجی دارای مدارک شناسایی و نزدیک به ۳۰۰ هزار تبعه خارجی فاقد مدرک هویتی شناسایی شدهاند.
مدیرکل اتباع خراسان رضوی در مراسم حسینیه هراتیها مدعی شده تاسیس سازمان ملی مهاجرت از یادگارهای ابراهیم رئیسی است، این ادعا در حالی طرح شده که لایحه تاسیس این سازمان در دولت روحانی تهیه و مجلس فرستاده شد.
سیاست جمهوری اسلامی در برخورد با اتباع پناهجوی افغانستانی از جمله دشواری تحصیل و اشتغال آنها در ایران و یا ممنوعیت تردد و یا سکونت آنها در شماری از استانهای ایران در سالهای گذشته انتقادهای زیادی به دنبال داشته است.
وبسایت دیدهبان ایران تیرماه ۱۴۰۲ در گزارشی خبر داده بود که شماری از مدارس دولتی در ایران از دانشآموزان افغانستانی برای ثبتنام آنها در مدرسه مبالغی «غیرقانونی» دریافت میکنند.
به گفته «انجمن یاری کودکان»مدارس دولتی از «۵۰۰ هزار تومان تا مبالغ میلیونی» را از این دانشآموزان میگیرند که «رشوه» محسوب میشود و قانونی نیست.
پیشتر مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری کرمانشاه از ممنوعیت تردد، اسکان و اشتغال اتباع افغانستان در ۱۶ استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، مازندران، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و همدان خبر داده بود.
فردای اقتصاد، هم در گزارشی نوشته بود استانهایی که بخشهایی از آنها برای اقامت شهروندان افغانستانی ممنوع اعلام شدهاند، اصفهان، بوشهر، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خوزستان، سمنان، فارس، قزوین، کرمان، گلستان، مرکزی و یزد هستند.
پیش از این هم در مهر ماه امسال بیش از ۵۴۰ هنرمند، وکیل، پزشک، روزنامهنگار و فعال مدنی و اجتماعی خواستار توقف آزار مهاجران افغانستانی در ایران شدند و گفتند نظام حقوقی ایران در این سالها موجب شکلگیری مهمترین مانعها و چالشها در راستای ادغام مهاجران در جامعه میزبان شده است.