دولت بایدن آماده اقدام علیه دیوان کیفری بین‌المللی است

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز سه‌شنبه اول خرداد گفت که دولت جو بایدن مایل است با کنگره برای اعمال تحریم‌های احتمالی علیه مقام‌های دیوان کیفری بین‌المللی همکاری کند.

کریم خان، دادستان دیوان کیفری بین‌المللی، روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت، از قضات این دیوان خواست که برای بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت، نخست‌وزیر و وزیر دفاع اسرائیل و نیز چند تن از رهبران حماس حکم بازداشت صادر کنند.

لیندسی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه روز سه‌شنبه در جلسه استماع کمیته فرعی تخصیص اعتبارات سنا، به بلینکن گفت که می‌خواهد در واکنش به اقدام کریم خان، شاهد تجدید تحریم‌های آمریکا علیه دیوان کیفری بین‌المللی باشد.

او گفت: «من می‌خواهم در عمل و نه فقط در حرف اقداماتی انجام گیر. آیا شما از تلاش دو حزبی برای تحریم دیوان کیفری بین‌المللی، نه تنها برای اسرائیل، بلکه برای محافظت از منافع آمریکا در آینده حمایت می‌کنید؟»

بلینکن پاسخ داد: «من از همکاری با شما در این زمینه استقبال می‌کنم.»

بلینکن صدور حکم بازداشت برای رهبران اسرائیل را اشتباهی عمیق دانست که از جمله می‌تواند مذاکرات برای آزادی گروگان‌ها و آتش‌بس در غزه را پیچیده‌تر می‌کند.

خان در بیانیه روز دوشنبه خود گفته بود که دلایلی منطقی دارد تا معتقد باشد بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، و یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل و سه رهبر حماس برای «جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت، مسئولیت کیفری دارند».

جو بایدن، رییس‌جمهوری دموکرات ایالات متحده روز دوشنبه درخواست دادستان دیوان کیفری بین‌المللی را رد و از آن انتقاد کرد. مخالفان سیاسی بایدن نیز از کریم خان به‌شدت انتقاد کرده‌اند و گفته‌اند این دیوان صلاحیت رسیدگی به درگیری غزه را ندارد.

اعضای جمهوری‌خواه کنگره پیشتر نیز تهدید کرده بودند که قوانینی را برای اعمال تحریم‌ها علیه دیوان کیفری بین‌المللی تصویب خواهند کرد، اما آنها برای این کار به حمایت سناتورهای دموکراتی که اکثریت سنا را در اختیار دارند و جو بایدن، رییس‌جمهوری ایالات متحده، نیاز دارند.

آمریکا عضو دیوان کیفری بین‌المللی نیست، اما در گذشته از برخی اقدامات این دیوان حمایت کرده است، از جمله سال گذشته، هنگامی که دیوان کیفری بین‌المللی برای ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه به‌دلیل جنگ در اوکراین حکم بازداشت صادر کرد، آمریکا از این اقدام حمایت کرد.

در سال ۲۰۲۰، پس از آنکه دیوان کیفری بین‌المللی مجوز تحقیق درباره جنایات جنگی انجام شده در افغانستان را صادر کرد، دونالد ترامپ این دیوان را به نقض حاکمیت ملی ایالات متحده متهم کرد و از جمله دادستان وقت این دیوان را تحریم کرد.

بایدن در آوریل ۲۰۲۱، اندکی پس از رسیدن به ریاست جمهوری تحریم‌ها علیه دیوان کیفری بین‌المللی را لغو کرد. آنتونی بلینکن در آن زمان گفت:«ارزیابی ما نشان می‌دهند که اقدامات انجام گرفته، نامناسب و ناکارآمد بوده است.»