واکنش دادخواهان به مرگ رئیسی: یک جلاد کم شد و از محاکمه گریخت
در پی کشتهشدن ابراهیم رئیسی و همراهانش، خانوادههای دادخواه قربانیان جمهوری اسلامی با نوشتن پیامهایی شادی خود را از شنیدن خبر مرگ او اعلام کردند. در این پیامها از رئیسی بهعنوان یکی از مهمترین ناقضان حقوق بشر در ایران یاد و تاکید شده که او با مرگش از محاکمه گریخت.
این خانوادهها با اشاره به جنایتهای رئیسی در بیش از چهار دهه اخیر، لقبهای نسبت داده شده به او مانند «جلاد ۶۷»، «آیتالله قتلعام»، «قاضی مرگ» و «عضو هیات مرگ» را برای مخاطبان یادآوری کردند.
برخی از اعضای خانوادههای دادگاه نیز ویدیوهایی از رقص عزیزان جانباخته خود منتشر کرده و از مردم خواستند برای ابراز شادی نسبت به مرگ رئیسی و همرانش برقصند.
رئیسی در ۲۵ سالگی و از سال ۱۳۶۴ به عنوان جانشین دادگاه انقلاب منصوب شد و سال ۱۳۶۷ هم به عنوان معاون دادستان کل تهران در هیات مرگ حضور پیدا کرد تا چندین هزار نفر را در فاصله مرداد تا شهریور سال ۱۳۶۷ به کام مرگ بفرستد.
او روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشتماه در ۶۴ سالگی در سقوط بالگرد کشته شد.
حامد اسماعیلیون: قربانیان رئیسی از فرصت محاکمه این جنایتکار محروم شدند
حامد اسماعیلیون، از چهرههای مخالف جمهوری اسلامی و عضو انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس۷۵۲ در شبکه ایکس نوشت: «قربانیان رئیسی از فرصت برای محاکمه این جنایتکار محروم شدهاند، اما نام او در تاریخ در کفن تاریک جنایت حک خواهد شد.»
او با بیان اینکه سزاوار بود رئیسی در دادگاهی عادلانه به جرم ارتکاب جنایت علیه بشریت محاکمه شود، افزود مردم ایران قربانی جنایت علیه بشریت هستند و شایسته دیدن عدالت.
انجمن خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی هم در بیانیهای نوشت که رئیسی نهتنها در باز گذاشتن آسمان ایران و شلیک به پرواز نقش داشت، بلکه به عنوان رییس قوه قضاییه تمام تلاشش را به کار بست تا تلاش خانوادهها در ایران برای یافتن حقیقت با بنبست مواجه شود.
منصوره بهکیش که در دهه شصت چهار برادر و یک خواهر خود را از دست داده، با انتشار ویدیویی از رقص و شادی خود، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «با تمام وجود در شادی آزادیخواهان ایران و زنان مبارز و تمام خانوادههای زخم خورده و دادخواه شریکم.»
سوران منصورنیا، برادر برهان منصورنیا و از اعضای انجمن خانوادههای دادخواه آبان در شبکه ایکس نوشت: «با مادرم صحبت کردم، صدایش سرشار از شادمانی بود و با خوشحالی گفت: مبارکمون باشه.»
بانو صابری، زندانی سیاسی سابق که همسرش عباسعلی منشی رودسری در اعدامهای دهه ۶۰ خورشیدی کشته شد، در شبکه اجتماعی ایکس، همراه با هشتگهای «خاوران، خاوران حافظه تاریخی، دادخواهی و کشتار۶۷»، نوشت: «برای نازنین عباسم یادت تا همیشه با من است.»
بهاره، دختر این زندانی سیاسی اعدامشده هم در شبکه ایکس با انتشار تصویری از پدرش نوشت: «اینم یکی دیگه از آرزوهایی که رئیسی (عضو هیات مرگ ) تبدیل به حسرت کرد.»
دایهشریفه: جلاد دیگری کم شد
امجد حسینپناهی، برادر رامین حسینپناهی زندانی سیاسی کرد که سال ۹۷ اعدام شد، در شبکه اجماعی ایکس پیامی از مادر دادخواهی دایهشریفه را منتشر کرد.
در این پیام که با هشتگ «سقوط جلاد» منتشر شده به نقل از این مادر دادخواه آمده: «خوشحالم جلاد دیگری کم شد، خوشحالم چون امروز هزاران مادر داغدیده مثل من خوشحالند و خوشحالم چون پسرم رامین با امضای همین جلادان، بیگناه اعدام شد.»
جوانا طمیسی، همسر محسن مظلوم، یکی از چهار زندانی سیاسی کُرد که جمهوری اسلامی بهمنماه ۱۴۰۲ آنها را اعدام کرد، با هشتگ «سقوط جلاد» در شبکه ایکس نوشت: «برای محسن، پژمان، وفا، محمد و همه اعدامیها.»
برادر نوید افکاری: در این سالها مادرم را اینقدر خوشحال ندیده بودم
سعید افکاری، برادر نوید افکاری، کشتیگیر اعدام شده در ایکس با اشاره به اینکه در سالهای گذشته تا این حد مادرش را خوشحال ندیده، روایت کرد: «وحید تعریف میکرد چند روز بعد از قتل نوید، چند نفر از سمت ابراهیم رئیسی نماینده شده بودن و به ملاقات وحید تو زیرزمین عادلآباد شیراز رفتن. نمایندههاش به وحید میگفتن حاجی گفته قضیه رو جمعش کنیم. یا بیا توی تلویزیون بگو من مجرمم یا همینجا اول حبیب رو جلوت اعدام میکنیم بعد خودت رو.»
او در ادامه نوشت: «امیدوارم حداقل برای چند لحظه هم که شده ذرهای از دردی که ما کشیدیم رو تجربه کرده باشی.»
فرهاد محمودی، برادر فریدون محمودی از جانباختگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در ایران، در شبکه اجتماعی ایکس با ابراز خوشحالی خود از شنیدن خبر مرگ رئیسی نوشت: «از ته دل خوشحال شدم و امیدوارم خیلی زود سرنگونی جمهوری اسلامی را هم همگی ببینیم.»
او در مطلب دیگری با یادآوری صحبتهای حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی که گفته بود کسی در اعتراضات سال ۱۴۰۱ کشته شد، نوشت: «بعد از کشته شدن برادرم فریدون، هیچوقت از ته دل اینقدر خوشحال نبودم. امیرعبداللهیان رو یادتونه که میگفت کسی کُشته نشده در اعتراضات؟ بله زمین گرده و دنیا دار مکافات.»
لادن بازرگان، از دادخواهان اعدامهای ۶۷ با بازنشر شعر «بر سواد سنگفرش راه» از هوشنگ ابتهاج، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «هرگز فکر نمی کردم مرگ کسی من رو اینقدر خوشحال کنه. این هم از معجزات حکومت اسلامی است.»
زهرا سعیدیانجو، خواهر میلاد سعیدیانجو، از کشته شدگان خیزش انقلابی در ایذه هم ویدیویی از رقص برادر جانباختهاش را منتشر کرد.
مرضیه آدینهزاده، خواهر ابوالفضل آدینهزاده، معترض کشتهشده در خیزش انقلابی هم ویدیویی از رقص برادر جانباختهاش را در شبکه ایکس منتشر کرد.
میلاد محمدی، برادر شهریار محمدی، جانباخته خیزش انقلابی، در واکنش به اعلام پنج روز عزای عمومی از سوی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در شبکه ایکس ویدیویی منتشر کرد و همراه با آن نوشت: «امید به سقوط بعدی کل نظام رژیم اسلامی. همیشه به خوشی تمام هموطنهای عزیزم. امروز تونستم یک نفس تازهای بکشم.»
زهرا مالکینیا، مادر امیررضا همتآزاد، معترض جانباخته خیزش انقلابی ۱۴۰۱ تصویر از یک متن را در اینستاگرامش منتشر کرد و نوشت روز شادی ماست.
در این متن آمده است: «در عزایمان خندیدند و رقصیدند. باشد که در عزایشان بخندیم و برقصیم.»
مصطفی قیصری، برادر محسن قیصری، معترض کشتهشده در خیزش انقلابی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «از تیر آه مظلوم، ظالم امان نیابد.»
محمد هاشمی، پسر خاله مجید کاظمی، یکی از زندانیان سیاسی اعدام شده در پرونده موسوم به «خانه اصفهان»، با استفاده از هشتگ «زمین گرده» در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ماموران جمهوری اسلامی، یک روز بعد از کشتن بچههای ایران وحشیانه به خانه مجید حمله کردند و با ضرب و شتم تمامی اعضای خانواده، دو برادر و خواهر مجید را دستگیر کردند تا هیچ مراسمی برگزار نکنند. یکسال بعد در همان روز هلیکوپتری سقوط کرد که تعدادی از قاتلین بچههای ایران در اثر آن کشته شدند.»
از زمان انتشار خبر سقوط بالگرد رئیسی و همراهانش، هشتگهای بسیاری از جمله «سقوط جلاد، زمین گرده، خبر مرگش، اسرائیل مچکریم، رئیسی و فرود سخت» در شبکه اجتماعی ایکس بارها استفاده شدهاند.
دختران مینو مجیدی، معترض کشتهشده در خیزش انقلابی، از نخسین کسانی بودند که پس از سقوط بالگرد رئیسی شادنوشی کرده و پیک به هم زدند.
کشتهشدن رئیسی در سانحه سقوط بالگردش بازتاب گستردهای در میان چهرههای سیاسی، رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی در کشورهای مختلف جهان داشته است.