ظریف: آمریکا از مقصران مرگ رئیسی است
محمدجواد ظریف، وزیر پیشین امورخارجه جمهوری اسلامی در گفتوگو با صداوسیما مرگ رئیسی و همراهانش را فاجعه خواند و آمریکا را یکی از مقصران مرگ آنها دانست. او تحریم فروش قطعات هوانوردی به ایران و اجازه نداشتن جمهوری اسلامی برای داشتن امکانات خوب هوانوردی را دلیل این موضوع دانست.
ظریف در این گفتوگو تاکید کرد آمریکا با وجود دستور دیوان بینالمللی دادگستری، فروش قطعات هواپیما و هوانوردی را به ایران تحریم کرده و این موضوع در فهرست سیاه جنایتهای آمریکا علیه «ملت ایران» ثبت میشود.
او در ادامه با تسلیت مرگ ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان و همراهانشان در اثر سقوط بالگرد، از دلیل مرگ آنها به عنوان حادثه یاد کرد و گفت: «حادثه رخ داده بسیار تلخ بود.»
ناوگان هواپیماهای نظامی یا غیرنظامی در ایران به دلیل تحریمهای بینالمللی فرسوده و دچار مشکلات فنی است.
مهرماه سال گذشته، عباس علیآبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت)، به فرسودگی ناوگان هوایی و فراوانی هواپیماهای دارای نقص فنی اشاره کرد و گفت در فرودگاه مهرآباد تهران «قبرستانی از هواپیماهای زمینگیر» وجود دارد.
طریف در بخش دیگری از این گفتوگو درباره رئیسی خاطرهای تعریف کرد و گفت «روزی از دفتر رئیسی با من تماس گرفتند و من در حال رفتن به کلاس بودم. فردای آن روز زنگ زدند و رئیسی گفت تماس گرفتم که حال شما را بپرسم، همین.»
وزیر امور خارجه پیشین جمهوری اسلامی با بیان اینکه با رئیسی بیش از ۳۰ سال آشنایی داشته گفت: «روز گذشته تمام مردم ایران و مردم جهان این واقعه را دنبال میکردند. من دیروز الجزیره انگلیسی را دنبال میکردم و تقریبا حدود دو الی سه ساعت خبرش فقط در این زمینه بود.»
ظریف در ادامه این گفتوگو گفته امیدوار است همبستگی مردم بعد از این حادثه بیشتر شود.
این اظهارات ظریف درحالی است که بسیاری از مردم از زمان شنیدن خبر مرگ رئیسی، درشهرهای مختلف ایران به شادی و آتشبازی پرداخته و کشتهشدن او را جشن گرفتهاند.
بالگرد ابراهیم رئیسی و همراهان روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشتماه در ارتفاعات شمالغرب کشور سقط کرد.
به دنبال سقط این بالگرد، ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور جمهوری اسلامی، محمدعلی آلهاشم، امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی، مالک رحمتی استاندار تبریز، سیدمهدی موسوی، رئیس یگان حفاظت رئیسجمهور، خلبان سید طاهر مصطفوی، خلبان محسن دریانوش و سرگرد فنی بهروز قدیمی کشته شدند.
کشتهشدن رئیسی و همراهانش در این سانحه بازتاب گستردهای در میان چهرههای سیاسی، رسانهها و کاربران شبکههای اجتماعی در کشورهای مختلف جهان داشته است.
فرسوده بودن این بالگرد یکی از مواردی است که در بسیاری از واکنشها به آن اشاره شد و بار دیگر نشان داد که ناوگان هوایی فرسوده ایران نهتنها جان مردم عادی را میگیرد، بلکه خود مقامات جمهوری اسلامی نیز در امان نیستند.
سانحه برای بالگرد ابراهیم رئیسی آخرین نمونه از مجموعه سوانحی است که برای مقامات سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی در دهههای گذشته اتفاق افتاده است.
صحبتهای ظریف درباره امیرعبداللهیان
ظریف در یک فایل صوتی که اردیبهشت ۱۴۰۰ از گفتوگوی او با سعید لیلاز در ایراناینترنشنال منتشر شد، با اشاره به دوران مسئولیت حسین امیرعبداللهیان به عنوان معاون بخش عربی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، گفته بود: «در یکی از مذاکرات با جان کری به او گفتم در سفر خواهم بود و شماره امیرعبداللهیان را به او دادم گفتم اگر با ایشان تماس بگیرید به قاسم سلیمانی میگوید و سلیمانی هم به یمنیها میگوید و آتشبس را جوش میدهیم.»
او در این فایل صوتی مصاحبه سه ساعته گفته بود: «من به امیرعبداللهیان گفتم و خیلی خوشحال شد و از آنجا که خیلی به دوربین علاقه دارد رفت مصاحبه کرد و گفت به زودی در یمن آتشبس خواهیم داشت.»
وزیر امور خارجه دولت حسن روحانی، یک سال پس از افشای این فایل صوتی، در گفتوگو با روزنامه صبح نو، درز کردن آن را «توطئه» خواند و با اشاره به دخالتهای قاسم سلیمانی، فرمانده کشتهشده سپاه قدس در سیاست خارجی گفت که دیپلماسی در دوره او، فدای میدان جنگ و قدرت نظامی شد.