واکنش دولت‌ها به سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی

به دنبال انتشار خبر سانحه سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی، رییس دولت در جمهوری اسلامی، بسیاری از کشورهای جهان، به‌ویژه همسایگان ایران واکنش نشان داده و از آمادگی خود برای کمک به جستجو برای یافتن این بالگرد سخن گفته‌اند.

رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه با انتشار پیامی ضمن ابراز تاثر از این واقعه اعلام کرد که ترکیه آماده ارائه هرگونه حمایت لازم به ایران است.

نیچروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق نیز ضمن درباره وضعیت سلامتی رئیسی ابراز نگرانی کرده است.

رئیس‌جمهوری آذربایجان هم با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که پس از دیدار دوستانه با ابراهیم رئیسی از خبر سانحه بالگرد حامل او نگران شده است.

الهام علی‌اف افزوده که کشورش آماده کمک و امداد است.

وزارت امور خارجه ارمنستان نیز در پیامی مشابه نگرانی خود را نسبت به سرنوشت رئیسی و دیگر مقام‌های ایرانی این پرواز ابراز کرد و بر عزم و تعهد خود به عنوان یکی از متحدان نزدیک تهران تاکید کرده است.

نخست وزیری عراق، محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق نیز در پی این سانحه دستور کمک به ایران برای یافتن بالگرد ابراهیم رئیسی را صادر کرد.

باسم العوادی سخنگوی دولت عراق اعلام کرد که نخست‌وزیری این کشور به وزارت کشور، هلال احمر عراق و طرف‌های مرتبط برای ارائه امکانات موجود به جمهوری اسلامی ایران برای یافتن بالگرد رئیس جمهوری ایران که در شمال ایران ناپدیده شده، دستور داده است.

در همین حال وزارت امور خارجه کویت نیز با صدور بیانیه‌ای تاکید کرده است که این کشور در این شرایط حساس در کنار جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.

وزارت امور خارجه عربستان با صدور بیانیه‌ای ضمن ابراز نگرانی از این حادثه گفته است که خبرهای مربوطه را پیگیری کرده و از آمادگی ریاض برای ارائه هرگونه کمکی که ارگان‌های ایرانی به آن نیاز داشته باشند تاکید کرده است.

وزارت امور خارجه اردن با اعلام آمادگی برای تلاش در جهت همکاری تصریح کرده که با توجه ویژه اخبار سانحه برای بالگرد رئیس جمهور ایران و هیات همراه را دنبال می‌کند.

ماجد الانصاری سخنگوی وزارت امور خارجه قطر نیز در پیامی مشابه گفته که کشور متبوعش از ارائه هرگونه کمک دریغ نخواهد کرد.

آصف علی زرداری رییس‌جمهوری پاکستان هم با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس در خصوص اخبار منتشره پیرامون حادثه سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی نوشت که «عمیقاً نگران هستم.»

وزارت امور خارجه طالبان هم به حادثه سقوط بالگرد حامل سید ابراهیم رئیسی واکنش نشان داده و باصدور بیانیه‌ای گفته که این موضوع را با بیم و امید دنبال می‌نماید و اظهار امیدواری کرده که اتفاق ناخوشایندی روی نداده باشد.

رییس جمهوری آمریکا نیز روز یکشنبه و به دنبال انتشار خبر سقوط هلیکوپتر رئیسی سفر خارج از شهر خود را کوتاه کرد و برای حضور در جلسه‌ای توجیهی در همین خصوص به کاخ سفید بازگشت.

رسانه‌های آمریکایی گزارش کرده‌اند که بایدن در جریان گزارش‌های مربوط به حادثه بالگرد حامل رییس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی قرار گرفته است. وزارت امور خارجه ایالات متحده اما در واکنش به درخواست مارگارت برنان از شبکه سی‌بی‌اس برای اظهارنظر از ارائه توضیحات بیشتر در این خصوص خودداری کرد.

این درحالی است که اسکای نیوز عربی در بخش پوشش زنده اخبار مربوط به این حادثه آورده است که رئیس ستاد ارتش برای پیگیری تحولات ایران با فرماندهی مرکزی در تماس است.

چارلز میشل، رییس شورای اروپا، نیز با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس با ابراز نگرانی از این حادثه و نامشخص بودن شرایط نوشت که کشورهای عضو اتحادیه اروپا و همراه شرکایمان، وضعیت را از نزدیک رصد می‌کنند.

سقوط بالگرد رئيسی باعث اظهار نظر و واکنش‌هایی در میان گروه‌های نیابتی نزدیک به تهران نیز شده است.

حماس طی بیانیه‌ای با اظهار نگرانی از حادثه فرود اضطراری بالگرد رئیسی نوشته که این گروه همدردی کامل خود را با رهبری، دولت و ملت ایران اعلام می‌کند.

علی ابو شاهین، عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین، نیز در پیامی مشابه با ابراز امید برای نجات رئیسی و هیات همراه از همبستگی با جمهوری اسلامی سخن گفته است.

در حالی که بسیاری از حامیان حکومت امیدوار به نجات رئیسی و تیم همراه او هستند، اما کم نیستند کسانی که از مرگ احتمالی او ابراز خشنودی کرده‌اند.

مسیح علینژاد، فعال حقوق بشر و روزنامه‌نگار، ویدئویی از دختران مینو مجیدی، یکی از قربانیان نیروهای امنیتی در اعتراضات زنان-زندگی-آزادی را به اشتراک گذاشته که از مرگ احتمالی رئیسی ابراز خرسندی می‌کنند. علینژاد همچنین امروز را «روز جهانی هلیکوپتر خوشحال» نام گذاری کرده.

بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز تصاویری از ویدیوهای آتش‌بازی شادمانه بعضی از شهروندان ایرانی از مرگ رئیسی را به اشتراک گذاشته‌اند.نازنین بنیادی، فعال حقوق بشر نیز با اشاره به شادمانی برخی از ایرانیان از مرگ احتمالی رئیسی نوشته که ایرانیان این را به عنوان «عدالت کارما» جشن می‌گیرند چرا که وی را «قصاب تهران» و مسبب اعدام هزاران زندانی سیاسی می‌دانند.