زری خوشکام در کنار مزار همسرش علی حاتمی به خاک سپرده شد
مراسم خاکسپاری زری خوشکام، بازیگر قدیمی سینما روز شنبه ۲۹ اردیبهشت در قطعه هنرمندان «بهشت زهرا» برگزار و پیکرش در کنار مزار همسرش علی حاتمی، به خاک سپرده شد.
تشییع این هنرمند، برخلاف روال معمول بدرقه هنرمندان در تالار وحدت یا اماکن عمومی مانند آن، دور از مرکز شهر و در بهشت زهرا انجام گرفت.
گزارش تصویری رسانههای ایران از این مراسم نشان میدهد تشییع زری خوشکام با سخنرانی هنرمندان یا مسئولان هنری همراه نبود و در فضایی عمدتا خانوادگی برگزار شد.
در خاکسپاری خوشکام هنرمندانی مانند علی مصفا، احترام برومند، حامد بهداد، حمید نعمتالله، حبیب رضایی، بهناز جعفری، جواد طوسی، هوشنگ گلمکانی و جمعی از شهروندان حضور داشتند.
زری خوشکام، متولد هشت دی ۱۳۲۶ در اصفهان بود که روز جمعه ۲۸ اردیبهشت در سن ۷۷ سالگی درگذشت.
نخستین فعالیتهای هنری او در زمینه رقص باله بود و سپس با فیلم سینمایی «کلبهای آن سوی رودخانه» که در سال ۱۳۵۰ روی پرده رفت، وارد دنیای سینما شد.
خوشکام تا پیش از ازدواج با علی حاتمی، نویسنده و کارگردان سرشناس سینما، تئاتر و تلویزیون و تولد نخستین فرزندش لیلا حاتمی در سال ۱۳۵۱ در آثاری مانند «رشید»، «توبه» و «مرد هزار لبخند» ایفای نقش کرد.
از جمله فیلمهای مهم کارنامه او در این دوره، «آدمک» خسرو هریتاش در سال ۱۳۵۰، «تپلی» رضا میرلوحی و «خواستگار» علی حاتمی در سال ۱۳۵۱ است که جزو سینمای پیشروی یا موج نو محسوب میشوند.
زری خوشکام در گفتوگو با احمد طالبینژاد، منتقد سینما گفته بود که آشنایی او با علی حاتمی به اواخر سال ۱۳۴۹ برمیگردد؛ زمانی که همسرش، برای فیلم مترسک به دنبال بازیگر زنی برای بازی مقابل فردین بود و زری خوشکام را انتخاب کرد.
اگرچه این فلیم ساخته نشد، اما باعث آشنایی این دو نفر با هم و ازدواجشان شد.
از آن به بعد و پس از تولد لیلا بود که حضور زری خوشکام منحصر به شرکت در آثار حاتمی شد. او در سریال «سلطان صاحبقران» ساخته همسرش نقش عزتالدوله، همسر امیرکبیر را برعهده گرفت و پس از انقلاب ۵۷ در سریال «هزاردستان» حاتمی هم بازی کرد اما بخشهای مربوط به او، از سریال حذف شدند.
زری خوشکام پس از انقلاب به دلیل وجود صحنههای برهنه در فیلمهای گذشتهاش ممنوع از فعالیت شد.
خوشکام سال ۹۴ درباره این ممنوعیت به روزنامه شرق گفته بود ٣٠ سال اجازه حضور جلوی دوربین را به او ندادند اما بازگشت به سینما، آرزویش بود.
این بازیگر درباره دور شدنش از سینما در پیش از انقلاب و در پی ازدواجش هم گفته بود کار نکردن در سینما، «شرط ازدواج نبود» اما او و علی حاتمی ترجیح دادند از آن به بعد فقط در آثار همسرش بازی کند اما سه ماه بعد از عروسی، باردار شد و نتوانست تا مدتی کار کند.
به گفته خوشکام، او هنگام ازدواج «۱۵ قرارداد ۲۰۰ هزار تومانی و واقعا گران» داشت.
او گفت در سریال هزاردستان نقش مقابل عزتالله انتظامی را داشت اما در اواسط فیلمبرداری به حاتمی اطلاع دادند ممنوعالتصویر است و برای همین از پروژه کنار گذاشته شد.
علی حاتمی در سال ۱۳۷۵ جان باخت و پس از آن، برای نخستینبار خوشکام در فیلم «جهانپهلوان تختی» ساخته بهروز افخمی شرکت کرد.
این فیلم درباره اثر ناتمام علی حاتمی بود که زری خوشکام در آن تنها از پشتسر نمایش داده میشود.
چند سال پس از مرگ علی حاتمی در سال ۱۳۷۵، زری خوشکام کمکم دوباره به سینما بازگشت و سال ۱۳۸۲ با فیلم «سیمای زنی در دوردست» ساخته دامادش علی مصفا روی پرده سینماها رفت.
او بعد از بازگشت به سینما پس از سالها دوری، در انتخاب فیلمنامه برای پذیرش نقش دقت میکرد و در فیلمهایی مانند «در دنیای تو ساعت چند است؟»، «شعلهور» و «طلاخون» بازی کرد که آثاری قابل توجه و مهم در سینمای ایران محسوب میشوند.